Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Χαμάς: «Απελευθερώσαμε δύο ομήρους για ανθρωπιστικούς λόγους»- Με τις ευλογίες Κατάρ- Αιγύπτου οι διαπραγματεύσεις- Τι λέει ηγετικό μέλος της οργάνωσης;

 

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Αίγυπτο υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ότι η οργάνωση απελευθέρωσε δύο ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Χαμάς αποφάσισε να απελευθερώσει τους δύο «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Στη διαπραγμάτευση εμπλέκονται Κατάρ, ΗΠΑ και η Αίγυπτος - Το Ισραήλ διέρρευσε ότι δεν συμμετέχει σε «επιλογή ομήρων» με βάση την υπηκοότητά τους - Το Ισραήλ δεν δέχθηκε παύση βομβαρδισμών και «επιλογή ομήρων» με βάση την υπηκοότητα
Θρίλερ στο πεδίο και στο διαπραγματευτικό τραπέζι με τους ομήρους στη Γάζα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λίβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Η Χαμάς δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δύο γυναικών που απελευθέρωσε σήμερα, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι Ισραηλινές. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Έγινε διαπραγμάτευση για 50 ομήρους


Νωρίτερα, ισραηλινά Μέσα αναφέρθηκαν σε απελευθέρωση 50 ομήρων. Η διαπραγμάτευση ωστόσο δεν είχε θετική κατάληξη, καθώς το Ισραήλ δεν δέχθηκε τον όρο για περιορισμό των βομβαρδισμών στη Γάζα. Την είδηση για τους 50 ομήρους μετέδωσε το i24 News. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισραηλινό Μέσο, η μεταφορά των 50 ομήρων αναμενόταν να γίνει στην περιοχή Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Το Channel 12 είχε μεταδόσει ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση από τη Χαμάς ενός αριθμού ομήρων με διπλή υπηκοότητα και αναζητείται ο τρόπος και το σημείο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές από το Ισραήλ, πάντως, ανέφεραν ότι δεν συνεργάζονται σε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων με διπλή υπηκοότητα, κάνοντας λόγο για «επιλογή». Ωστόσο, δεν διαψεύστηκαν οι εξελίξεις στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ