Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Το Ιράκ "παλούκωσε" οικονομικά την Τουρκία- Αποζημίωση 1,4 δισ. για εξαγωγές πετρελαίου από Κουρδιστάν- Στα δικαστήρια "κλαίγεται" η Άγκυρα

Η Τουρκία έχει καταθέσει αίτηση στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κατά του Ιράκ για να ανατρέψει μια απόφαση διαιτησίας που επέβαλε στην Άγκυρα καθαρή αποζημίωση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων σε σχέση με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την περιοχή του Κουρδιστάν, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. 

"Λέμε ότι μπορούμε να έχουμε μια φιλική λύση για το θέμα αυτό, αλλά η ιρακινή πλευρά συνεχίζει να λαμβάνει νομικά μέτρα", δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. "Αλλά από νομικής πλευράς, πρέπει να ελέγξουμε και να φροντίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Θα καταθέσουμε στο δικαστήριο του Παρισιού αίτηση για υπόθεση παύσης εκμετάλλευσης".

Δεν είναι άμεσα σαφές αν η Τουρκία προσπαθεί να ακυρώσει ολόκληρη την απόφαση ή επιδιώκει μερική ανατροπή. 

Τον Απρίλιο, το Ιράκ ξεκίνησε εκτελεστική αγωγή κατά της Τουρκίας στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ για να εισπράξει μια απόφαση η οποία ισχυρίζεται ότι η Τουρκία παραβίασε τη σύμβασή της, εμπορεύοντας απευθείας πετρέλαιο με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) μεταξύ 2014 και 2018.

Η Τουρκία υποστήριξε στο αμερικανικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράκ θα πρέπει να καταβάλει στην Άγκυρα καθαρό ποσό 956 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση μετά από υπολογισμό τόκων σε μια απόφαση διαιτησίας που αρχικά χορήγησε καθαρό ποσό 1,4 δισ. δολαρίων στη Βαγδάτη.

Το ΔΠΔ επιδίκασε 1,9 δισ. δολάρια στο Ιράκ, αλλά επιδίκασε επίσης περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στην Τουρκία για τις ανταπαιτήσεις της σχετικά με τη χαμηλή χωρητικότητα του αγωγού και τα μη καταβληθέντα τέλη μεταφοράς που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Όλα υπόκεινται σε εκκρεμή επιτόκια.

Η κίνηση αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει επιστολή στο Ιράκ, στις 28 Αυγούστου, με την οποία υπενθυμίζει τις αποφάσεις του ΔΠΔ για τους τόκους, παρέχει τους υπολογισμούς και απαιτεί την άμεση καταβολή των 956 εκατ. δολαρίων. Το Ιράκ δεν είχε απαντήσει στην επιστολή, σύμφωνα με την πρόταση.

Μετά την απόφαση του ΔΠΔ, η Άγκυρα σταμάτησε τη ροή πετρελαίου στον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας, ο οποίος παράγει περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Άγκυρα επικαλέστηκε την ανάγκη επισκευών λόγω διάβρωσης και ζημιών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν τη νότια Τουρκία.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία έπρεπε να θέσει σε ισχύ ανωτέρα βία επειδή ο σεισμός επηρέασε τις έξι επαρχίες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, προσθέτοντας ότι 40 ημέρες μετά τον σεισμό μια πλημμύρα προκάλεσε ζημιά στον εγχώριο τουρκικό πετρελαιαγωγό, προκαλώντας διαρροή.

"Ήταν ένα προειδοποιητικό σήμα για εμάς", είπε. "Πρέπει να ελέγξουμε τα πάντα, έχουμε ήδη ελέγξει τις εγκαταστάσεις του Ceyhan για τις δεξαμενές αποθήκευσης και επίσης τις εργασίες φόρτωσης, αλλά αποφασίσαμε να ελέγξουμε όλο τον αγωγό, 650 χιλιόμετρα, δύο αγωγούς, σε όλη τη διαδρομή από [το Ιράκ] έως το Ceyhan".

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι ένας ανεξάρτητος επιθεωρητής έχει εργαστεί για τους ελέγχους και ετοιμάζει μια έκθεση που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον εάν το Ιράκ μηνύσει επίσης την Άγκυρα για την επιβολή ανωτέρας βίας στη ροή πετρελαίου. 

Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για τον τερματισμό του αδιεξόδου.

Η Τουρκία θέλει η Βαγδάτη να αποσύρει μια δεύτερη υπόθεση στο ΔΠΔ που αφορά την περίοδο μετά το 2018 και να βρει αμοιβαίο έδαφος για να επεξεργαστεί την κατακύρωση. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από το Ιράκ να βρει ένα σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τόσο την KRG όσο και τη Βαγδάτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ