Μέση Ανατολή

Τελεσίγραφο και απειλές του Ιράν προς το Ιράκ για άμεσο αφοπλισμό του PJAK- Ιρανικού σκέλους του PKK-Επίκειται εισβολή σε αντίθετη περίπτωση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έντονη πολιτικοστρατιωτική κινητικότητα του Ιράν σε σχέση με το Ιράκ , η οποία αφορά στην απαίτηση της Τεχεράνης για αφοπλισμό  από την Ιρακινή κυβέρνηση του  PJAK, του Ιρανικού σκέλους του PKK έως τις 19 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά  απειλεί με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιρακινό έδαφος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιρακινου ΥΠΕΞ στο Ιρανικό τελεσίγραφο και τις απειλές.

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, κατήγγειλε τις  απειλές για στρατιωτικές ενέργειες ή βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ ή της περιοχής του Κουρδιστάν", το οποό επισημαίνει:

"Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι έχει κινηθεί για να αφοπλίσει τις ιρανικές κουρδικές αντιπολιτευόμενες ομάδες και έχει αρχίσει να τις απομακρύνει από τα σύνορα της χώρας με το Ιράν.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Χουσεΐν επιβεβαίωσε την έναρξη του αφοπλισμού των ιρανικών κουρδικών φατριών.

Ανέφερε ότι ήταν παράλογο να έχουμε άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ η ιρακινή κυριαρχία και το ιρακινό Κουρδιστάν απειλούνται από βομβαρδισμούς ή την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας.

Ο Χουσεΐν προέτρεψε την ιρανική κυβέρνηση να απομακρυνθεί από τέτοια επιθετικά μέτρα, προτείνοντας την προσφυγή σε διάλογο και συμφωνίες ασφάλειας για την επίλυση προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων.

Τόνισε  ότι το Ιρακινό Σύνταγμα, απαγορεύει σε οποιαδήποτε ομάδα να χρησιμοποιεί το έδαφός της χώρας για να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν εξαρτάται από την τήρηση του Συντάγματος».

Δήλωσε ότι έχουν γίνει προσπάθειες αφοπλισμού σε ομάδες κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Ιράν και έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί προσφύγων υπό την προστασία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.

Ο Χουσεΐν τόνισε ότι το σχέδιο και η εφαρμογή του ήταν μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών κυβερνήσεων του κεντρικού Ιράκ και του Κουρδιστάν.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι το Ιράκ και το Ιράν έχουν καλές σχέσεις, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να επιλύσουν τα ζητήματα μέσω διαλόγου.

Κάλεσε τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή του Κουρδιστάν για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την ασφάλεια, αποκαλύπτοντας ότι η εκτέλεση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράκ θα εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας για την ασφάλεια τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε τη δέσμευση του Ιράν στην ασφάλειά του και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε «θετικές ενημερώσεις από την ιρακινή πλευρά».

Ο Amir-Abdollahian παρέμεινε αισιόδοξος ότι αυτές οι ενημερώσεις θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στο άμεσο μέλλον, επαναλαμβάνοντας ότι η «τρομοκρατική περιοχή» πρέπει να εξαλειφθεί βάσει της τρέχουσας συμφωνίας για να διατηρηθεί η αξιόλογη ιστορία των σχέσεων Ιράκ-Ιράν.

Το κρατικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν αναγνώρισε τη σημαντική θέση του Ιράκ στην ιρανική εξωτερική πολιτική, τονίζοντας τις υποδειγματικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ των γειτονικών εθνών.

Επιπλέον, οι χερσαίες δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) έχουν τοποθετήσει πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα με την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ενόψει της προθεσμίας του Ιράν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, για να ενεργήσει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν κατά των κουρδικών φατριών που αντιτίθενται στην Τεχεράνη.

Το Tasnim είπε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων είναι για τη διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και τη διασφάλιση της ασφάλειας των βορειοδυτικών συνόρων.

Το πρακτορείο ανέφερε μια ενημερωμένη πηγή που ανέφερε ότι η απομάκρυνση των βάσεων των αυτονομιστικών ομάδων στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ ξεκίνησε πριν από ώρες.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για την απομάκρυνση όλων των κομματικών βάσεων, συμπεριλαμβανομένων του Κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας, του PJAK και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα του Ιράν.

Οι φατρίες πρόκειται να μεταφερθούν βαθύτερα στο έδαφος του Κουρδιστάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim , γνωστό για την εγγύτητά του με τον στρατό των Φρουρών της Επανάστασης, δημοσίευσε πλάνα για το θέμα. Το βίντεο δείχνει άρματα μάχης και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς να αποστέλλονται στην περιοχή.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Ιράκ προτίθεται να ικανοποιήσει τους όρους της συμφωνίας του με το Ιράν που αφορά την απομάκρυνση των βάσεων των αυτονομιστικών ομάδων στην περιοχή του Κουρδιστάν συμπεριλαμβανομένων του Κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας, του PJAK και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν.

Σε ποιό βαθμό αυτή θα πραγματοποιηθεί και αν η Τεχεράνη θα μείνει ικανοποιημένη ή όχι, προβαίνοντας σε στρατιωτική ενέργεια εντός του Ιράκ, μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Πάντως η κατάσταση "μυρίζει μπαρούτι", αφού οι  Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης (IRGC), ενίσχυσαν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στα σύνορα με το Ιράκ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...