Μέση Ανατολή

"Γκάζια" Άγκυρας: Καναδική εταιρεία θα αναπτύξει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στο κουρδικό τμήμα της ΝΑ Τουρκίας- Νέο πλήγμα στους Κούρδους

Η Trillion Energy, παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Κάλγκαρι του Καναδά, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει συνάψει "συμφωνία εκμετάλλευσης" με μια τουρκική εταιρεία.

Η Trillion σύναψε τη συμφωνία για ένα ποσοστό εργασίας και εισοδήματος 50% σε τρία τεμάχια έρευνας πετρελαίου που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή Cudi Gabar της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό τμήμα, όπου μαίνεται εδώ και δεκαετίες η σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Μια συμφωνία αυτού του τύπου συνήθως περιλαμβάνει μερική πώληση της ιδιοκτησίας ενός έργου με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της εξερεύνησης.

Η Trillion δήλωσε ότι το Cudi Gabar ήταν "κεντρικό σημείο ενός ενεργού πετρελαϊκού συστήματος που εκτείνεται προς τα πάνω από το Ιράκ και τη Συρία, όπου το τμήμα [της Τουρκίας] περιέχει αρκετά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Sehit Esma Cevik, που ανακαλύφθηκε το 2022 και Sehit Aybuke Yalcin, που ανακαλύφθηκε το 2023".

Σύμφωνα με την ανάλυση του Al-Monitor, η ανακάλυψη, τον Μάιο, περίπου 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στο τελευταίο κοίτασμα στην επαρχία Σιρνάκ που συνορεύει με το πλούσιο σε ενέργεια Ιράκ, διατυμπανίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως το μεγαλύτερο χερσαίο εύρημα πετρελαίου όλων των εποχών που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει την παραμελημένη περιοχή της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία σε οικονομική δύναμη.

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές-ορόσημο, οι οποίες κρίθηκαν λανθασμένα από τους δημοσκόπους ότι ευνοούσαν την αντιπολίτευση, η ανακοίνωση προκάλεσε εντύπωση, με τους επικριτές να τη χαρακτηρίζουν προεκλογικό τέχνασμα με στόχο την άντληση ψήφων. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Κόνια της κεντρικής Ανατολίας, ο Ερντογάν καυχήθηκε: "Ξεκινήσαμε να παράγουμε πετρέλαιο από πηγάδια που είχαν σφραγιστεί με τσιμέντο και είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της τρομοκρατίας". Η 39χρονη σύγκρουση έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας και έχει μετατοπιστεί στο βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύει σήμερα ο κύριος όγκος των δυνάμεων του PKK.

Ο Ερντογάν προσδιόρισε τη συνολική αξία των αποθεμάτων στο Cudi Gabar σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και υποσχέθηκε να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακά ανεξάρτητη και καθαρό εξαγωγέα πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κρατική εταιρεία Turkish Petroleum (TPAO) δήλωσε ότι το κοίτασμα Sehit Aybuke Yalcin, που πήρε το όνομά του από μια 22χρονη δασκάλα που σκοτώθηκε στα διασταυρούμενα πυρά μιας επίθεσης του PKK το 2017, παράγει σήμερα 10.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ο στόχος παραγωγής έχει τεθεί για 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα, υπερδιπλασιάζοντας την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου της Τουρκίας.

Η TPAO δήλωσε ότι τα κοιτάσματα περιέχουν "ελαφρύ" αργό πετρέλαιο που είναι εύκολο να εξαχθεί και να διυλιστεί. Ο κυβερνήτης του Sirnak Osman Bilgin δήλωσε ότι το πετρέλαιο είναι τόσο ελαφρύ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έχει για τη λειτουργία πετρελαιοκίνητων τρακτέρ.

Πηγές της βιομηχανίας, ωστόσο, εκφράζουν σκεπτικισμό. Ο Mehmet Ogutucu, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Τούρκος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας με πολυετή εμπειρία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε στο Al-Monitor: "Οι ισχυρισμοί για το Cudi Gabar είναι κάπως αμφίβολοι επειδή δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η παρουσία πετρελαίου στην περιοχή ήταν από καιρό γνωστό γεγονός, αλλά η παραγωγή του δεν ήταν οικονομική και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό έχει αλλάξει". Ο Ogutucu συνέχισε: "Το κόστος παραγωγής είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλό και είναι αδύνατο για την Trillion να το κάνει αυτό από μόνη της. Απαιτείται ένας πλούσιος επενδυτής, αν τα αποθέματα είναι τόσο μεγάλα όσο υποστηρίζεται".

Ένας άλλος Τούρκος βετεράνος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο οποίος έχει εργαστεί στο κοίτασμα πετρελαίου Atrush ακριβώς απέναντι από τα σύνορα στο ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της TPAO, το πετρέλαιο είναι πιθανό να είναι κάτω από τον εμπορικά προσοδοφόρο βαθμό βαρύτητας 41 API.

Από φέτος, η οικονομία της Τουρκίας κατατάσσεται ως η 19η μεγαλύτερη στον κόσμο, όπως μετράται με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ. Ωστόσο, διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εισάγοντας σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών. Οι κυριότεροι προμηθευτές της Τουρκίας είναι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Η αρχική παραγωγή 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα όταν επιτευχθεί η πλήρης δυναμικότητα. Η Trillion Energy αποτελεί μέρος ενός ομίλου ενεργειακών εταιρειών που αναπτύσσουν το κοίτασμα μαζί με την TPAO.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή