Μέση Ανατολή

Η Χεζμπολάχ δημιουργεί τετελεσμένα! Κάλεσμα Ισραήλ στις ΗΠΑ: "Πρέπει να αποτρέψουμε την όλο και πιο εχθρική συμπεριφορά"

Την Τετάρτη, ένα ανησυχητικό περιστατικό έλαβε χώρα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο κοντά στη Μετούλα, καθώς μια ομάδα ατόμων πλησίασε τον φράχτη ασφαλείας, εκτόξευσε πέτρες και άναψε φωτιά σε κοντινή απόσταση. Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές για να διαλύσουν τους ταραξίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός είναι ένα μόνο από μια σειρά κλιμακούμενων ενεργειών που υποκινεί η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ. Παρά την ακλόνητη δέσμευση του Ισραήλ να διαφυλάξει την κυριαρχία του και να προστατεύσει τον φράχτη ασφαλείας, η Χεζμπολάχ επιμένει να διατυπώνει επικίνδυνες απειλές. Είναι επιτακτική ανάγκη για το Ισραήλ να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από περαιτέρω προκλητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ενεργά με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αποκάλυψη και την καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ, αναφέρεται σε editorial της Ισραηλινής, The Jerusalem Post.

Οι πρόσφατες ταραχές στα σύνορα ακολουθούν την παράνομη εγκατάσταση αρκετών σκηνών από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή του Όρους Ντοβ. Επιπλέον, η ομάδα έχει εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Λιβάνου να διεκδικήσει πρόσθετες αξιώσεις από το Ισραήλ, απαιτώντας την απομάκρυνση ενός φράχτη που εξασφαλίζει το χωριό Γκατζάρ. 

Την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αύξησε την ένταση εκδίδοντας περαιτέρω απειλές, προειδοποιώντας για πιθανά αντίποινα εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να διαλύσει τις σκηνές. 

Οι απειλές αυτές συνέπεσαν με την επέτειο του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, τρομοκρατώντας τους αμάχους και καθιστώντας αναγκαία την επακόλουθη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο. Ο πόλεμος λειτούργησε επίσης ως καταλύτης για την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας Iron Dome, το οποίο έκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες, με την πλειονότητα να προέρχεται από τη Γάζα.

Η τολμηρή απόφαση της Χεζμπολάχ να στήσει σκηνές στο Όρος Ντοβ αποτελεί μέρος ενός ανησυχητικού μοτίβου ολοένα και πιο εχθρικής συμπεριφοράς. Νωρίτερα φέτος, η ομάδα διευκόλυνε τη διείσδυση ενός πράκτορα στο Ισραήλ- ο τρομοκράτης προχώρησε στην τοποθέτηση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στον κόμβο του Μέγκιντο. 

Τον Απρίλιο, η Χεζμπολάχ επέτρεψε στη Χαμάς να εκτοξεύσει 34 ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Επιπλέον, στις αρχές Ιουλίου, ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Λίβανο, με θραύσματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Γκατζάρ. Σε αυτό το σκηνικό κλιμάκωσης των εντάσεων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Βορρά.

Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει επιμελώς διπλωματικές οδούς για να πείσει τη Χεζμπολάχ να απομακρύνει τις σκηνές, ωστόσο η λιβανέζικη κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Χεζμπολάχ, επιμένει στην αναδιαμόρφωση των συνόρων. Είναι πλέον φανερό ότι οι σκηνές είναι κάτι περισσότερο από απλές προκλήσεις και δοκιμασίες της αποφασιστικότητας του Ισραήλ- αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο γεγονός και να χρησιμοποιηθεί για παραχωρήσεις. 

Πρόκειται για μια γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν η Χεζμπολάχ και η λιβανέζικη κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη ναυτιλιακή συμφωνία του περασμένου έτους με τον Λίβανο, για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ κατέφυγε ομοίως σε απειλές σύγκρουσης εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναπτύσσοντας ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να απειλήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις στα ανοικτά της ακτής. 

Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ παραμένει απτόητη και επιδεικνύει μια αίσθηση ατιμωρησίας. Αυτές οι προκλήσεις, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση πληρεξουσίων όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, υπογραμμίζουν τις πολύπλευρες προσπάθειες του Ιράν να απειλήσει το Ισραήλ σε διάφορα μέτωπα.

Τις απειλές αυτές επιτείνει το σκηνικό της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ, το οποίο έγινε μάρτυρας μαζικών διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα, που ονομάστηκε "ημέρα της αναστάτωσης". Το Ισραήλ υπερηφανεύεται για την ισχυρή δημοκρατία του, η οποία χρησιμεύει ως θεμέλιο της ισχυρής στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας του. Κατά συνέπεια, οι δημοκρατικές αξίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις συνεργασίες με τη Δύση, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα αλληλένδετα ζητήματα έχουν σημασία, καθώς η συνεχιζόμενη εγχώρια κρίση έχει ενθαρρύνει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να αντιληφθούν τα τρωτά σημεία και να δοκιμάσουν το σθένος του Ισραήλ. 

Το Ισραήλ επιδιώκει να αποτρέψει αυτές τις προκλήσεις και είναι επιτακτική ανάγκη οι δυτικοί σύμμαχοί του να σταθούν στο πλευρό του για να αποδείξει απερίφραστα ότι οι ενέργειες της Χεζμπολάχ είναι απαράδεκτες. 

Ενώ το Ισραήλ εμπιστεύεται τις διεθνείς συμφωνίες και τη διπλωματία, η ιστορία έχει διδάξει ότι αυτή η πίστη δεν αποδίδει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο το 2000, για παράδειγμα, αντιμετωπίστηκε από τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ και την επακόλουθη επίθεση κατά του Ισραήλ το 2006.

Ο χρόνος είναι σημαντικός καθώς οι προκλήσεις συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ πρέπει να αποτραπεί και είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ να συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρύτερη δυτική κοινότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι περαιτέρω προσπάθειες πρόκλησης κατά μήκος των συνόρων θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή και αταλάντευτη απάντηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...
Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...