Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B πλήττει στόχο στην Ιορδανία με πύραυλο AGM-158A- "Πρόβα τζενεράλε" από τις ΗΠΑ βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε τρεις (3) νέες σημαντικές ενδείξεις για επικείμενο στρατιωτικό χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν που ήταν:

Ενδείξεις  στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν

1. Οι  άκρως απειλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού  Νετανιάχου για στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν.

2. Οι κατηγορίες του Ισραήλ  για συνέχιση του εμπλουτισμού του Ουρανίου από το Ιράν , αφού ο ΙΑΕΑ  βρήκε σε επιθεώρησή τους σωματίδια εμπλουτισμένα στο 83,7% , πολύ κοντά στο 90% που απαιτείται για την απόκτηση Πυρηνικών όπλων από αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3.Ο εξοπλισμός του Ιράν με Ρωσικά Sukhoi Su-35 Flanker-E,  τα οποία σε συνδυασμό με το αντιαεροπορικό σύστημα του Bavar-373 AD, θα αποτελέσει  μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

"Πρόβα τζενεράλε"  βομβαρδισμού του Ιράν και από τις ΗΠΑ

Tώρα έρχεται να προστεθεί στις παραπάνω ενδείξεις , μία επιπλέον και ίσως η σπουδαιότερη, προερχόμενη από τις ΗΠΑ, οι οποίες με βομβαρδιστικό τους B-1B έπληξαν στόχο στην Ιορδανία με πύραυλο  AGM-158A.

Υπόψιν ότι το Αμερικανικό Βομβαρδιστικό απογειώθηκε από την Μ. Βρετανία, ενώ ο πύραυλος AGM-158A βάρους 450 κιλών, προκαλεί διεισδυτική έκρηξη-κατακερματισμού, όντας κατάλληλος  για να διεισδύει σε σκληρούς στόχους όπως υπόγειες αποθήκες και κέντρα διοίκησης, καταστρέφοντάς τους.

Εκτίμησή μας είναι ότι τόσο η απόσταση πτήσης, Μ.Βρετανία-Ιορδανία του  Αμερικανικού βομβαρδιστικού Β-1Β, όσο και το είδος του πυραύλου που χρησιμοποίησε, είναι "πρόβα τζενεράλε" από τις ΗΠΑ βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Εξάλλου  Βουλγαρικό ΜΜΕ σε σχετικό με το θέμα άρθρο αναφέρει ότι, "βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε μεγάλη εκπαιδευτική πτήση, την οποία  ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν ήδη  ως«άνευ προηγουμένου», καθώς η πτήση ήταν από τη Βρετανία στον Περσικό Κόλπο", επισημαίνοντας τα ακόλουθα κατά την εκτίμησή μας κύρια σημεία:

"Το βομβαρδιστικό ήταν οπλισμένο με διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένου του AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) και του GBU-39.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Twitter, το B-1B εκτόξευσε ένα AGM-158A σε στόχο στην Ιορδανία. Ο στόχος ήταν  30 χιλιόμετρα δυτικά του Muwaffaq Salti AB»

Οι ΗΠΑ περιέγραψαν την πτήση ως «πρωτοφανή» και «ιστορική», καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό B-1B είχε πετάξει. 

Τι είναι ένας πύραυλος AGM-158A;

Ο πύραυλος AGM-158A είναι ένα πυρομαχικό με κατευθυνόμενη ακρίβεια που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό GPS και συστημάτων αδρανειακής πλοήγησης για να το καθοδηγήσει στον στόχο του. Αυτό το σύστημα καθοδήγησης επιτρέπει στον πύραυλο να πλοηγείται με ακρίβεια στον στόχο του, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή σε περιοχές με περιορισμένη ορατότητα.

Εκτός από τα συστήματα GPS και αδρανειακής πλοήγησης, ο πύραυλος AGM-158A διαθέτει επίσης μια σύνδεση δεδομένων που του επιτρέπει να λαμβάνει ενημερώσεις και καθοδήγηση από επίγειες ή αερομεταφερόμενες πλατφόρμες.

Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στον πύραυλο να ανακατευθυνθεί σε διαφορετικό στόχο ή να προσαρμόσει την πορεία πτήσης του σε πραγματικό χρόνο.

Οι στόχοι του AGM-158

Ο πύραυλος AGM-158A έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καταστρέφει στόχους υψηλής αξίας, ισχυρά προστατευόμενους, σταθερούς και μετακινήσιμους στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα αεράμυνας, υποδομές επικοινωνιών και άλλες κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ο πύραυλος AGM-158A μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε πλοία του ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων και άλλων μεγάλων πολεμικών πλοίων. Οι δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ταχύτητας του πυραύλου καθιστούν δύσκολο για τα εχθρικά πλοία να  τον αποφύγουν ή να τον αναχαιτίσουν.

Ο πύραυλος AGM-158A έχει κεφαλή  1.000 λιβρών, που σημαίνει ότι ζυγίζει περίπου 450 κιλά. Η κεφαλή  του  έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει σε "σκληρούς στόχους"  όπως υπόγειες αποθήκες και κέντρα διοίκησης.

B1-B και AGM-158A – ένας θανάσιμος συνδυασμός

Γεγονός είναι ότι το βομβαρδιστικό B-1B μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγάλο ωφέλιμο φορτίο. 

Αλλά ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του B-1B που κάνει τον συνδυασμό του με το AGM-158A «θανατηφόρο» είναι το ύψος πτήσης, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια του πυραύλου.

Αυτό επιτρέπει την εκτόξευση του πυραύλου από μεγαλύτερη απόσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο για το B1-B και αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχούς αποστολής.

Ο συνδυασμός είναι «θανατηφόρος» για έναν άλλο λόγο, αφού το βομβαρδιστικό B-1B έχει ακτίνα δράσης πάνω από 6.000 μίλια, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτό επιτρέπει στο B-1B να πετάξει μεγαλύτερες αποστολές και να εμπλέκεται σε στόχους που βρίσκονται πιο μακριά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή