Μέση Ανατολή

Στενή επαφή στο Ορμούζ! Ταχύπλοα του IRGC του Ιράν «παρενόχλησαν» πλοίο-Κινητοποιήθηκε το ΠΝ των ΗΠΑ & το Βασιλικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού ανταποκρίθηκαν σε κλήση κινδύνου από εμπορικό πλοίο που καταδιώχθηκε από ταχύπλοα που ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ το βράδυ της Κυριακής.

Ο 5ος στόλος των ΗΠΑ με έδρα το Μπαχρέιν είπε ότι το αντιτορπιλικό USS McFaul με κατευθυνόμενους πυραύλους και η φρεγάτα HMS Lancaster του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν την κλήση λίγο πριν τις 5 μ.μ. τοπική ώρα.

«Το πολιτικό πλήρωμα ανέφερε ότι τρία σκάφη ταχείας επίθεσης με ένοπλο προσωπικό πλησίασαν και ακολούθησαν το εμπορικό σκάφος σε κοντινή απόσταση. Το σκάφος που δέχτηκε ταχεία επίθεση εκτιμήθηκε ότι προέρχεται από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στις ελίτ δυνάμεις του IRGC του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης ένα περιπολικό αεροσκάφος P-8 Poseidon, ενώ το Lancaster ανέπτυξε ένα ελικόπτερο για να παρατηρήσει την αλληλεπίδραση. «Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα, όταν το εμπορικό σκάφος επιβεβαίωσε ότι το σκάφος ταχείας επίθεσης αναχώρησε από τη σκηνή. Το εμπορικό πλοίο συνέχισε τη διέλευση από τα στενά του Ορμούζ χωρίς περαιτέρω επεισόδια», ανέφερε η δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι ο υποναύαρχος του IRGC Αμπάς Γκολαμσαχί ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του ανταποκρίθηκαν στην κλήση κινδύνου του πλοίου.

Το Associated Press ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Venture με σημαία των Νήσων Μάρσαλ «άλλαξε άτακτα πορεία» ενώ ταξίδευε μέσω του στενού του Ορμούζ τη στιγμή του συμβάντος. Ο ιστότοπος δεδομένων ναυτιλίας VesselFinder ανέφερε τη Δευτέρα ότι το Venture βρισκόταν κάπου στον Περσικό Κόλπο, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Μίνα Σακρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι ιρανικές δυνάμεις είτε κατάσχεσαν είτε επενέβησαν σε τουλάχιστον 16 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω μιας ευρύτερης μυστικής σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς και μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Στις 3 Μαΐου, το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά στο Στενό του Ορμούζ καθώς περνούσε από δύο λιμάνια στα ΗΑΕ. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στο Άμπου Ντάμπι, το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου αργότερα εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι αποχώρησε από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου, έναν ισχυρισμό που αμφισβήτησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στα τέλη Απριλίου, το ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το Advantage Sweet, ένα τάνκερ με σημαία Παναμά με προορισμό το λιμάνι του Χιούστον στις ΗΠΑ. Αυτή η κατάσχεση ήρθε ως αντίποινα για την κατάσχεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενός άλλου σκάφους που μετέφερε εγκεκριμένο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, το Suez Rajan, το οποίο οι ιρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν πριν βγει εκτός εμβέλειας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές και ευρωπαϊκές δυνάμεις αύξησαν τις ναυτικές τους περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ λόγω των ιρανικών κατασχέσεων, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al-Monitor στο Πεντάγωνο Τζάρεντ Σούμπα τον Μάιο.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, Σαχράμ Ιρανί, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα σχηματίσει συμμαχία ναυτικής ασφάλειας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Ινδία.

Αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν εκφράσει αμηχανία για τη δήλωση. «Αψηφά τον λόγο ότι το Ιράν, η υπ' αριθμόν ένα αιτία περιφερειακής αστάθειας, ισχυρίζεται ότι θέλει να σχηματίσει μια συμμαχία ναυτικής ασφάλειας για να προστατεύσει τα ίδια τα ύδατα που απειλεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου Στόλου Τιμ Χόκινς είπε το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ