Μέση Ανατολή

Αναπόφευκτο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν-Το Ισραήλ θα τροποποιήσει μαχητικά F-15EX για να φέρουν βόμβες διείσδυσης GBU-57

Στις 23 Μαΐου, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι δήλωσε: «Το Ισραήλ ενδέχεται να αναλάβει δράση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων λόγω πιθανών αρνητικών εξελίξεων στον ορίζοντα. Το Ισραήλ έχει την ικανότητα».

Τον Ιανουάριο του 2023 ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανίχνευσε σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε καθαρότητα 83,7%. Το ουράνιο εμπλουτισμένο σε καθαρότητα 90% θεωρείται ουράνιο όπλων. Το Ισραήλ έκανε μια σαφή δήλωση το 2021 ότι εάν το Ιράν περάσει το όριο καθαρότητας του 60%, το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Το Ιράν πέτυχε καθαρότητα 60% τον Απρίλιο του 2021.

Το Ιράν πρόσθεσε επίσης χιλιάδες προηγμένους φυγόκεντρους για εμπλουτισμό ουρανίου. Αλλά οι ΗΠΑ έπεισαν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει το ζήτημα, δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας αστάθειας. Ωστόσο, το Ιράν φαίνεται ότι έχει παραβιάσει το πυρηνικό όριο.

Η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ και της Συρίας από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξήγγειλε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα έθνη, τα οποία δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ ως έθνος-κράτος, δεν θα επιτρέπεται να αναπτύξουν πυρηνικά. Ωστόσο, μια επιτυχημένη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα είναι τόσο απλή όσο στην περίπτωση του Ιράκ και της Συρίας για δύο λόγους:

  • Πρώτον, οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάσπαρτες τοποθεσίες, ανεπτυγμένες με ασφάλεια σε λόφους.
  • Δεύτερον, το Ισραήλ δεν έχει το κατάλληλο όπλο για να διεισδύσει σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Ο περιορισμός της ικανότητας όπλων είναι πιθανό να ξεπεραστεί από το Ισραήλ. Η ανάσταση του F-15 Eagle ως μαχητικού πρώτης γραμμής της USAF δεν έχει πάρει πρωτοσέλιδα που άξιζε. Ένα νέο avatar του F-15 που ονομάζεται F-15EX είναι ήδη υπό παραγωγή με προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, σουίτα ECM/ECCM και ισχυρό ραντάρ AESA.

Αλλά η πιο εκπληκτική αλλαγή στο F-15EX υποτίθεται ότι είναι η βελτιωμένη ικανότητα μεταφοράς όπλων. Σύμφωνα με την Boeing, το F-15EX θα είναι ικανό να μεταφέρει όπλα 29.500 λιβρών. Εάν ο ισχυρισμός είναι έγκυρος, θα είναι το υψηλότερο φορτίο όπλου που μεταφέρεται από οποιοδήποτε μαχητικό οπουδήποτε στον κόσμο.

Η στρατηγική σημασία της τροποποιημένης παραλλαγής F-15 θα είναι τεράστια. Το Ισραήλ έχει ήδη δείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του F-15EX όσο και για την απόκτηση του αεροπλάνου του αιώνα, του F-35A. Η απόκτηση του F-15EX θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξετάσει και να σχεδιάσει το τρίτο χτύπημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, με το πρώτο να είναι το Osirak στη Βαγδάτη του Ιράκ και το δεύτερο στη συριακή εγκατάσταση Al Kibar.

Το απόθεμα της IAF περιλαμβάνει F-16I, F-15 E/I και F-35A που αποκτήθηκε πρόσφατα. Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν μπορεί να φέρει όπλο που θα διεισδύσει στη πυρηνική εγκατάσταση υπόγεια, όπου βρίσκεται η ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Natanz. Μέχρι σήμερα, ένα τέτοιο όπλο υπάρχει μόνο στο απόθεμα της USAF και απαγορεύεται η εξαγωγή σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί είναι σε θέση να τροποποιήσουν τη νέα παραλλαγή του F-15 για να φέρουν τη GBU-57. Το F-15 υποτίθεται ότι είναι ικανό να απογειώνεται με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 80.000 λίβρες. Το κενό βάρος του F-15 είναι περίπου 32.000 λίβρες. Έτσι, περίπου 48.000 λίρες είναι διαθέσιμες για καύσιμα και όπλα.

Εξαιρουμένων των 30.000 λιβρών GBU-57, ένα F-15 μπορεί να μεταφέρει 18.000 λίβρες καυσίμου με την επιλογή ανεφοδιασμού στον αέρα σε μια κατάλληλη συγκυρία πτήσης. Πράγματι, η τοποθέτηση μια GBU-57 στην κεντρική γραμμή του F-15EX θα είναι μια μνημειώδης και πιθανώς αδύνατη εργασία. Αλλά η IAF είναι γνωστό ότι έχει καταφέρει το «αδύνατο» στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις.

Μια GBU-57 τοποθετημένη στην κεντρική γραμμή του αεροσκάφους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τη θέση του κέντρου βάρους, αλλά οι Ισραηλινοί τεχνικοί θα βρουν έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Τώρα το θεμελιώδες ζήτημα: Θα πάρει το Ισραήλ το GBU-57 από την USAF; Μέχρι στιγμής, ήταν ένα «όχι». Αλλά όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάζει ενεργά την άρση της απαγόρευσης πώλησης αυτών των πυρομαχικών. Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να δει την πυρηνική ικανότητα του Ιράν να καταστρέφεται.

Στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν έναν πρόθυμο εταίρο να εκτελέσει το έργο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η USAF αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το F-15EX θα είναι ικανό να μεταφέρει GBU-57 και εάν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια. Είναι μόνο μια εικασία γιατί εάν το Ισραήλ μπορέσει να παραδώσει μια τεράστια βόμβα διείσδυσης πυρομαχικών όπως η GBU-57, το Ισραήλ θα έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και μια απειλή για την πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες από δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για τη θέσπιση νομοθεσίας για τις πωλήσεις GBU-57 σε επιλεγμένες χώρες, με το Ισραήλ να είναι ο πρώτος και πιθανώς ο μοναδικός υποψήφιος. 

Η USAF έχει επίσης ένα νέο όπλο βαθιάς διείσδυσης που ονομάζεται Global Precision Attack Weapon (GPAW) που αναπτύσσεται για το μελλοντικό βομβαρδιστικό της USAF, το B-21, και απέχει λίγα χρόνια από το να είναι επιχειρησιακό. Το GPAW είναι προϊόν αυτού που η USAF αποκαλεί Επόμενης Γενιάς Διείσδυσης (NGP). Το NGP αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και βάρος (το ένα τρίτο του GBU-57) και είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο F-35.

Το Ισραήλ μπορεί να έχει μια άλλη επιλογή να εγκαταλείψει τη GBU-57 εάν είναι διαθέσιμο. Η εναλλακτική πλατφόρμα μπορεί να είναι ένα τροποποιημένο αεροσκάφος C-130. Θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί ότι κάποια στιγμή το 2017, τότε ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε ένα χτύπημα στις σήραγγες του ISIS που βρίσκονται στην περιοχή Achin της επαρχίας Nangarhar στο Αφγανιστάν. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με ένα τροποποιημένο C-130 που ονομάζεται MC-130, το οποίο μετέφερε GBU-43, Massive Ordnance Air Blast (MOAB) βάρους περίπου 22.000 λιβρών.

Εάν οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ F-15EX και GBU-57, ένα χτύπημα στην πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν θα είναι αναπόφευκτο. Ακόμη και χωρίς το F-15EX, το Ισραήλ θα εκτελέσει την αποστολή τροποποιώντας το υπάρχον C-130 ώστε να μεταφέρει τη GBU-57.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ