Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Φωτιά" στον Περσικό! Το Ιράν λέει ότι «χάκαρε» 2 κατασκοπευτικά των ΗΠΑ στα σύνορά του με ηλεκτρονικό πόλεμο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν, υποναύαρχος Αμίρ Ραστεγκαρί, ισχυρίστηκε ότι χάκαρε δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη από συστήματα EW (ηλεκτρονικού πολέμου) κοντά στα σύνορα της χώρας.

«Πριν από λίγο καιρό, ένα εχθρικό αεροσκάφος κινήθηκε εντός των συνόρων μας FIR [Περιοχή πληροφοριών πτήσης] και άρχισε να εκπέμπει κύματα για να συγκεντρώσει πληροφορίες, διακόψαμε τη δραστηριότητα του αεροσκάφους. Ο πιλότος του αεροσκάφους σκέφτηκε ότι το σύστημα είχε πρόβλημα, έτσι κάλεσε τη βάση ότι το σύστημα του αεροσκάφους είχε πρόβλημα και θα επιστρέψει. Έχουμε τις συνομιλίες τους», είπε ο Ραστεγκάρι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Ραστεγκάρι πρόσθεσε, «έχουμε εμπλακεί σε ηλεκτρονικό πόλεμο για πολλά χρόνια για να προστατεύσουμε το διάστημα και τα εναέρια σύνορα της χώρας και κάθε επιτιθέμενος που το έχει δοκιμάσει έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμή μας».

Νωρίτερα, ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού Σαχράμ Ιρανί υποστήριξε στην κρατική τηλεόραση στις 20 Απριλίου ότι το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIN) ανάγκασε ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να βγει στην επιφάνεια καθώς έμπαινε στον Κόλπο. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί καταρρίφθηκαν από τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Σαχράμ Ιρανί είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Το αμερικανικό υποβρύχιο πλησίαζε ενώ ήταν βυθισμένο, αλλά το ιρανικό υποβρύχιο Fateh το εντόπισε και πραγματοποίησε ελιγμούς για να το αναγκάσει να βγει στην επιφάνεια καθώς περνούσε από τα στενά (του Ορμούζ). Είχε επίσης εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, αλλά διόρθωσε την πορεία του μετά από προειδοποίηση». Αυτό το υποβρύχιο «είχε πλησιάσει τα ύδατα του Ιράν σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα με τον ναύαρχο Ιράνι, ο οποίος είπε, «Με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και με συνοδεία, άλλαξε δρομολόγιο και συνέχισε την έξοδο».

Ο Ιρανί διευκρίνισε περαιτέρω ότι το εν λόγω αμερικανικό υποβρύχιο ήταν ένα «σύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο με το όνομα Florida» που είχε παραβιάσει τα ιρανικά χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ο διοικητής του ναυτικού χαρακτήρισε την ενέργεια του αμερικανικού υποβρυχίου αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη, προσθέτοντας ότι το Ιράν θα το αναφέρει αναμφισβήτητα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να λογοδοτήσει η Ουάσιγκτον για εισβολή στην ιρανική κυριαρχία στα στενά του Ορμούζ.

Οι ισχυρισμοί του Διοικητή του Ιρανικού Ναυτικού απορρίφθηκαν αμέσως από τον Πέμπτο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Μπαχρέιν, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παραπληροφόρηση». «Ένα αμερικανικό υποβρύχιο δεν έχει διέλθει από τα στενά του Ορμούζ σήμερα ή πρόσφατα», δήλωσε στο Reuters ο διοικητής Τίμοθι Χόκινς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είχε ανακοινώσει ότι η υπηρεσία ανέπτυξε ένα υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους ικανό να μεταφέρει έως και 154 πυραύλους Tomahawk στη Μέση Ανατολή. Η κίνηση θεωρήθηκε ως επίδειξη στρατιωτικής δύναμης καθώς αυξήθηκαν οι εντάσεις με το Ιράν.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ σπάνια αναγνωρίζει την ανάπτυξη ή την τοποθεσία υποβρυχίου. Δεν αποκάλυψε την αποστολή του υποβρυχίου και τις συνθήκες ανάπτυξής του. Οι θαλάσσιες περιπολίες από αμερικανικά πλοία επιφανείας και η διέλευση από τα υποβρύχιά τους μέσω του στενού του Ορμούζ δεν είναι καινούργια. Το στρατηγικό στενό του Ορμούζ, η λεπτή είσοδος του Περσικού Κόλπου από την οποία διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου, περιπολείται από τον Πέμπτο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία συχνάζει το αμερικανικό ναυτικό περιλαμβάνει το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στα ανοιχτά της Υεμένης και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ, το αιγυπτιακό κανάλι που συνδέει τη Μέση Ανατολή με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών του Ιράν και των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν γίνει πιο συχνές.

Αν και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή που ανακοίνωσε το Ιράν, αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο σκληρών αντιπάλων παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών - εν μέρει λόγω της υποστήριξης του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Δύσης

Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι στοχεύει πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία. Ωστόσο, η Τεχεράνη διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι Ιρανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε τεταμένες θαλάσσιες αντιπαραθέσεις με αμερικανικά πλοία.

Τον Μάιο του 2021, το Πεντάγωνο είπε ότι 13 ταχύπλοα από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGCN) έφτασαν σε απόσταση 140 μέτρων (459 πόδια) από αμερικανικά πλοία. Σε αντίποινα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξαν περίπου 30 προειδοποιητικές βολές στα ιρανικά σκάφη και έφυγαν από το σημείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, εκφράζοντας τις κατηγορίες στο ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό, είπε: «Δεν είναι ασφαλές, είναι αντιεπαγγελματικό. Είναι το είδος της δραστηριότητας που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιον να πληγωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό λάθος υπολογισμό εκεί στην περιοχή. Αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός».

Το περασμένο φθινόπωρο, το IRIN κατέσχεσε δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Saildrone Explorer στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα απελευθέρωσε αργότερα αφού το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέστειλε δύο αντιτορπιλικά, τα USS Nitze και USS Delbert D Black, και δύο ελικόπτερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Ενώ το περιστατικό πυροδότησε άλλο ένα κύμα εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, δεν τελείωσε εκεί. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ κατηγόρησε ένα ιρανικό περιπολικό σκάφος ότι προσπάθησε να τυφλώσει προσωρινά πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Στενό του Ορμούζ. Το εν λόγω ιρανικό σκάφος έφτασε στη συνέχεια σε απόσταση 150 γιάρδων από το αμερικανικό σκάφος.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν ισχυριστεί ότι σκάφη του IRGC προσπαθούν συχνά να παρενοχλήσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των δυτικών χωρών που επιχειρούν στην περιοχή. Αν και το πρόσφατο περιστατικό έχει απορριφθεί ως ψεύτικο, μπορεί ενδεχομένως να κλιμακώσει τις υψηλές εντάσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...