Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαίες εξελίξεις! Ο Ισραηλινός στρατός καλεί έφεδρους πιλότους & χειριστές drone- Αποκλείστηκαν από την Παλιά Πόλη υπερορθόδοξοι Εβραίοι

Ο αρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι, έδωσε εντολή στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ να καλέσουν έναν απροσδιόριστο αριθμό εφέδρων στρατιωτών εν μέσω αυξημένων εντάσεων σε όλη την περιοχή.

Σε δήλωση μετά από αξιολόγηση, ο Χαλέβι λέει ότι η κλήση θα επικεντρωθεί στις μονάδες αεράμυνας και στις «συστοιχίες αεροπορικής επίθεσης», δηλαδή πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και χειριστές επιθετικών drone, καθώς και άλλα πληρώματα.

Ο Χαλέβι δίνει επίσης εντολή στον IDF να ενισχύσει την άμυνα στην Κεντρική Διοίκηση, μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη. Οι IDF αναζητούν αυτή τη στιγμή τους υπόπτους που πραγματοποίησαν την επίθεση, η οποία άφησε δύο αδερφές νεκρές και τη μητέρα τους βαριά τραυματισμένη, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Μετά από αξιολόγηση ασφαλείας, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διατάζει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλους τους δρόμους και τις κοινότητες σε όλη τη χώρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση στη Δυτική Όχθη και μια μεγάλη πολυμέτωπη αποσταθεροποίηση.

Το γραφείο του Γκάλαντ λέει ότι έλαβε ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα για τον πυροβολισμό στην κοιλάδα του Ιορδάνη και τις προσπάθειες εντοπισμού και σύλληψης των δραστών. Στην αξιολόγηση συμμετέχουν ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Χέρτζι Χαλέβι, οι επικεφαλής των υπηρεσιών Σιν Μπετ και Μοσάντ και άλλοι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές.

Η ομάδα της Χαμάς χαιρετίζει τους φονικούς πυροβολισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη, χαρακτηρίζοντάς το «μια φυσική απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής κατά του τζαμιού Αλ Άκτσα και της βάρβαρης επιθετικότητας εναντίον του Λιβάνου και της ακλόνητης Γάζας».

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ να μην «συνεχίσει τα εγκλήματά του κατά του τζαμιού Αλ Άκτσα», στη δήλωση. Η Χαμάς λέει ότι η τοποθεσία πρέπει να παραμείνει «καθαρά ισλαμική, χωρίς χώρο για κατοχή ή [ισραηλινή] κυριαρχία».

Ο Σλόμο Νε' έμαν, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου Gush Etzion και της ομάδας Yesha, απαιτεί σκληρότερη δράση της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με πυροβολισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη της Δυτικής Όχθης.

«Υπάρχει ένας εχθρός εδώ που προσπαθεί να ιδρύσει ένα κράτος στην καρδιά της γης μας, αυτό είναι το κίνητρό τους», λέει σε μια δήλωση. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η προσδοκία μας δεν είναι από τους στρατιώτες στο πεδίο και όχι από διοικητές, αλλά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να καταστρέψουν την ελπίδα του εχθρού».

Η αστυνομία απαγορεύει στους Εβραίους από μέρος της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία αποκλείει την πρόσβαση των υπερορθόδοξων Εβραίων σε τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, δήλωσε η οργάνωση νομικής βοήθειας Honenu την Παρασκευή το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενδιάμεσης ημέρας του φεστιβάλ του Πάσχα.

Η Honenu ισχυρίστηκε ότι έλαβε πολλαπλές αναφορές την Παρασκευή από Ορθόδοξους Εβραίους που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Western Wall Plaza μέσω της οδού Χαγάι ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος από αστυνομικούς της συνοριακής αστυνομίας, ενώ Άραβες, μη Εβραίοι τουρίστες και άλλοι που δεν είναι εμφανώς Εβραίοι επιτρεπόταν να συνεχίζουν το δρόμο τους.

Σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα, γνωστή και ως Al Wad Street, η οδός Χαγάι εκτείνεται από βορρά προς νότο μέσω της μουσουλμανικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης, φτάνοντας στην είσοδο του Western Wall Plaza. Ο δρόμος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από χαρεντί Εβραίους (υπερορθόδοξους) επισκέπτες από τη βόρεια Ιερουσαλήμ που επισκέπτονται το Δυτικό Τείχος με τα πόδια.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει σημεία ελέγχου στη μουσουλμανική συνοικία, με αστυνομικούς να απαγορεύουν στους Εβραίους την πρόσβαση σε μέρη της συνοικίας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Χαγάι.

Ένας μάρτυρας, ένας χαρεντί ονόματι Ιεζεκιήλ, είπε ότι πρώτα συνάντησε ένα αστυνομικό οδόφραγμα στην Πύλη της Δαμασκού. Επιτρεπόταν να περάσουν Άραβες και μη Εβραίοι τουρίστες, είπε, ενώ εμφανώς Εβραίοι πεζοί αποκλείστηκαν. Αφού του είπαν να φτάσει στο Δυτικό Τείχος μέσω διαφορετικής διαδρομής, ο Ιεζεκιήλ σταμάτησε και πάλι από την αστυνομία που εμπόδισε το δρόμο του.

Ένας αξιωματικός παραδέχτηκε ότι η αστυνομία είχε λάβει διαταγές να μην επιτρέψει σε Ορθόδοξους Εβραίους ή σε άλλους εμφανώς Εβραίους επισκέπτες να ταξιδέψουν στην περιοχή.

«Με πονάει που απαγορεύεται να περάσουν μόνο οι χαρέντι Εβραίοι», είπε ο Ιεζεκιήλ. «Υπάρχουν δεκάδες λεωφορεία με τουρίστες που περνούν ελεύθερα. Ένας κοσμικός Ισραηλινός Εβραίος χωρίς εξωτερικά σημάδια ότι είναι Εβραίος δεν θα αναγνωριστεί, επομένως μπορεί να περάσει ελεύθερα επίσης, αλλά αν ένας Εβραίος έρθει ντυμένος σαν χαρεντί, δεν τον αφήνουν να περάσει». «Οι στρατιώτες είπαν ότι δεν επιτρέπεται να περάσει όποιος είναι εμφανώς Εβραίος ή χαρεντί. Είναι απλώς αηδιαστικό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ