Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Φωνές ακόμα και για "εμφύλιο" στο Ισραήλ! Αντιδιαδήλωση εξτρεμιστών στην Κνεσέτ- Παρέμβαση και από Αρχηγό IDF, αναβάλλει τη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου (upd)

Νεώτερη ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αναβάλει τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Ότζμα Γιεχουντίτ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίασή της μια απόφαση για το σχηματισμό Εθνικής Φρουράς και την υποταγή της στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ , με αντάλλαγμα το κόμμα του Μπεν-Γκβιρr, Otzma Yehudit, να υποσχεθεί να μην εγκαταλείψει την κυβέρνηση λόγω της πρόθεσης του Νετανιάχου να αναβάλει την νομοθεσία του πρώτου νομοσχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης.
 

Αρχικό κείμενο

Ο Μπεν-Γκβίρ να απείλησε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να παγώσει τη νομοθεσία μέχρι μετά τη διακοπή της Κνεσέτ μεταξύ 2 και 30 Απριλίου. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα έδινε στον συνασπισμό την πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης του Ισραήλ, θα ψηφιστεί πριν φύγει η Κνεσέτ.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτζι Χαλέβι εκδίδει δημόσια επιστολή προς όλους τους ενεργούς και έφεδρους στρατιωτικούς, λέγοντας ότι το Ισραήλ «δεν γνώρισε ποτέ τέτοιες μέρες εξωτερικών απειλών που συνδυάζονται με εσωτερική καταιγίδα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι καιρός για ευθύνη», γράφει εν μέσω τεράστιων πανεθνικών διαδηλώσεων μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Ο τελευταίος αποβλήθηκε από την προειδοποίησή του ότι οι αυξανόμενες αρνήσεις εφέδρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προγραμματισμένη δικαστική αναμόρφωση της κυβέρνησης αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια που απαιτεί τη διακοπή της νομοθεσίας.

«Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι στεκόμαστε φρουροί και κανείς δεν εγκαταλείπει», λέει ο Χαλέβι. «Είμαι υπεύθυνος ότι κάθε αποστολή που σας δίνεται θα έχει ως στόχο την υπεράσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ και των πολιτών του και θα είναι σύμφωνη με τις αξίες του IDF».

Λέει ότι ο χώρος για τις δράσεις διαμαρτυρίας ανήκει στη δημόσια σφαίρα και όχι στον στρατό.

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, ξεκίνησε εξέγερση κατά Νετανιάχου ενώ σε επιφυλακή τέθηκε ο Ισραηλινός Στρατός ενόψει των ταραχών. Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε σήμερα το πρωί στο Ισραήλ, με τοπικές αρχές να μιλούν για σημείο χωρίς επιστροφή.  

Σε νέα εξέλιξη, δεξιές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των Regavim, Im Tirzu, Ad Kan, Bezalmo και Torat Lehima, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν αντιδιαμαρτυρία στις 6 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ως απάντηση στη διαμαρτυρία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και του συνασπισμού που διεξάγεται μπροστά από την Κνεσέτ.

Οι προσκλήσεις για τη διαμαρτυρία που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά ανέφεραν ότι η Δεξιά βρίσκεται σε «έκτακτη κατάσταση», προειδοποιώντας ότι «δεν θα μας κλέψουν τις εκλογές».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ μοιράστηκε τη διαφήμιση στο Twitter γράφοντας «σήμερα σταματάμε να σιωπούμε. Σήμερα είναι η μέρα που ξυπνάει η Δεξιά. Μοιραστείτε το».

Η αστυνομία έχει αρχίσει να προετοιμάζεται επί του πεδίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι διαδηλωτές μπορεί να συγκρουστούν και η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε βία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζάλελ Σμότρις επανέλαβε τα συναισθήματα του Μπεν-Γκβιρ σε μια δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία είπε: «Φίλοι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε τη δικαστική μεταρρύθμιση [η οποία θα] ενισχύσει την ισραηλινή δημοκρατία. Είμαστε η πλειοψηφία, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στη βία, την αναρχία...και τις άγριες απεργίες. Ας κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί».

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του με ένα κάλεσμα για δράση: «Ας συναντηθούμε απόψε στις 6 το απόγευμα, στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από την Κνεσέτ. Θα είμαι εκεί...Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κλέψουν τη φωνή μας και τη χώρα μας!»

Μηνύματα που καλούν να «καταστραφούν» οι αντιμεταρρυθμιστές

Στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης από δεξιές ομάδες WhatsApp και Telegram έδειχναν μηνύματα που καλούσαν να «καταστραφούν» οι διαδηλωτές κατά των μεταρρυθμίσεων και αναφέρονταν στην κατάσταση ως «εμφύλιο πόλεμο».

Οι ομάδες που διοργανώνουν τη διαμαρτυρία δεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις εκκλήσεις για βία που εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εξτρεμιστική ομάδα La Familia ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατευθυνθεί στην περιοχή μπροστά από την Κνεσέτ στις 6 μ.μ., προκαλώντας ανησυχίες για βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

Ο Ραβίνος Zvi Thau, ο επικεφαλής του Yeshivat Har Hamor, πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στις αντιδιαδηλώσεις και έχει ενθαρρύνει τους μαθητές του να λάβουν μέρος.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους διαδηλωτές τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά «να ενεργήσουν υπεύθυνα και να μην ενεργήσουν με βία», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι αδέρφια».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Κνεσέτ τη Δευτέρα το πρωί και το απόγευμα, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές που πέρασαν τη νύχτα εκεί.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής ως απάντηση στην απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αφού ο τελευταίος εξέφρασε δημόσια ανησυχίες για τις συνέπειες ασφαλείας των προσπαθειών της κυβέρνησης να περάσει τη δικαστική μεταρρύθμιση. Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την απόλυση του Γκάλαντ ότι «έχασε την εμπιστοσύνη» στον υπουργό Άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ