Μέση Ανατολή

Πισώπλατη ''μαχαιριά'' Κούρδων σε Ερντογάν -Ετοιμάζει σχέδιο βίας και νοθείας για να επιβιώσει στις εκλογές;

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Τουρκία αναφορικά με την διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών της 14ης Μαΐου, με δύο πολύ σημαντικά γεγονότα να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία ωστόσο έχουν την δυναμική να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

 Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στον δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές

Αυτές ήταν οι ακόλουθες:

-Η απόρριψη από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο (AYM)  του αιτήματος των στελεχών του  Κουρδικού κόμματος HDP, να αναβληθεί η προφορική υπεράσπιση των στελεχών του κόμματος που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου σε ημερομηνία μετά τις εκλογές , σε σχέση με την μήνυση που κατατέθηκε για το κλείσιμο του εν λόγω κόμματος.

-  Η  επίσημη δήλωση του Κουρδικού κόμματος HDP ότι δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την Τουρκική Προεδρία, αυξάνοντας την προοπτική συμμαχίας του με την ενωμένη αντιπολίτευση ενάντια στον Ερντογάν.

Η απόρριψη του αιτήματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το HDP υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την προφορική υπεράσπιση, η οποία αναβλήθηκε για τις 11 Απριλίου αναφορικά με την υπόθεση κλεισίματος του,  προκειμένου να αναβληθεί σε ημερομηνία μετά τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που έφερε στην ημερήσια διάταξη την αίτηση του κόμματος, απέρριψε το αίτημα ομόφωνα, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία στην αγωγή που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία του Ανωτάτου Εφετείου στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του HDP.

Η διαδικασία της «ποινικής υπόθεσης» ακολουθείται σε υποθέσεις που οδηγούνται στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο πολιτικού κόμματος.

Ωστόσο το HDP είπε επίσης ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο υπό το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς παρακάμπτοντας  το ενδεχόμενο κλείσιμό του, ένα σχέδιο που ο συναρχηγός του είπε ότι προετοιμάζεται από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο στα μέσα του 2021.

Το HDP δεν κατεβάζει υποψήφιο για την Προεδρία της Τουρκίας

Η απόφαση του Κουρδικού κόμματος HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αποτελεί κυριολεκτικά μαχαιριά στον Ερντογάν, ο οποίος ήδη υπολείπεται δημοσκοπικά από τον αντίπαλό του Κιλινζάρογλου, χωρίς τους ψήφους των Κούρδων, οι οποίοι είναι  κρίσιμοι για να υπερβεί η αντιπολίτευση το 50% που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου στις 14 Μαΐου και να εξασφαλίσει επίσης την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις κάλπες την ίδια ημέρα.

"Στις προεδρικές εκλογές, θα φέρουμε εις πέρας την ευθύνη που μας αναλογεί ενάντια στην κυριαρχία του ενός ανθρώπου... Δεν θα υποβάλουμε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές", δήλωσε ο συναρχηγός του HDP Περβίν Μπουλντάν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Η Μπουλντάν δεν είπε ανοιχτά εάν η συμμαχία της θα υποστήριζε τον Κιλιτσντάρογλου, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Η συνεργασία του HDP με την αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές του 2019 βοήθησε στην ήττα των υποψηφίων δημάρχων του AKP στις μεγάλες πόλεις.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με υποστήριξη άνω του 10% σε εθνικό επίπεδο και θεωρείται ότι  θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο πρώην συναρχηγός του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 για πολιτικούς λόγους, όπως λέει το κόμμα, έχει εκφράσει στο παρελθόν υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες μέλη του HDP, βουλευτές και δήμαρχοι έχουν φυλακιστεί ή καθαιρεθεί από τις θέσεις τους τα τελευταία χρόνια για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία, κάτι που το κόμμα αρνείται.

Οι κινήσεις Ερντογάν

Μετά από τα παραπάνω ο Τούρκος Πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα ήττας του στις Προεδρικές εκλογές από τον αντίπαλό του Κιλιντζάρογλου, υπό κανονικές συνθήκες, είναι σχεδόν βέβαιη.

Εκτίμησή μας είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Ερντογάν θα προβεί σε άνευ προηγουμένου οικονομικές παραχολογίες προς τους Τούρκους πολίτες σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του, λόγω της κάκιστης οικονομικής κατάστασης των τουρκικών νοικοκυριών.

Ωστόσο οι σεισμοί και τα χιλιάδες θύματα, αφενός μειώνουν την στήριξη του τουρκικού λαού προς τον Τούρκο Πρόεδρο, αφετέρου του αποστερούν την δυνατότητα να παίξει το Εθνικιστικό χαρτί του σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου και άλλων κρατών, προκειμένου να προσποριστεί ψήφους στην χώρα του.

Για αυτό  βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αγκαλιές, τηλέφωνα και διαλαξία από τους Τούρκους ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους της χώρας μας, καθώς και στροφή 180ο σε σχέση με την Αίγυπτο και τα παρακάλια προς τις ΗΠΑ για τα F-16.

Ποιός όμως τον πιστεύει;

Κανείς και αυτό το αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν.

Ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να χάσει την εξουσία με τίποτε και για κανένα λόγο, οπότε αυτό που του απομένει είναι να καταφύγει σε εκφοβισμό  Τούρκων πολιτών και νοθεία στις εκλογές, προκειμένου να τις κερδίσει.

Σύμμαχός του στα παραπάνω θα είναι ενδεχομένως ακραίοι ψηφοφόροι του οι οποίοι είναι οπλισμένοι και έχουν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα, παρακρατικοί σε συνεργασία με την μαφία της χώρας, αλλά και η  μισθοφορική οργάνωση SADAT που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2016, στηρίζοντας τον Ερντογάν.

Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν υποθετικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά  υπάρχουν επίσημες καταγγελίες από την νυν τουρκική αντιπολίτευση.

Πιστεύουμε  τέλος ότι όπως διαγράφεται η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι πολύ πιθανό να έχουμε βίαια επεισόδια και αίμα, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ