Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

To Ιράν διακόπτει την υποστήριξη στους Χούτι μετά το deal με Σ. Αραβία

Το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει τις μυστικές προμήθειες όπλων στους Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) στην Υεμένη ως μέρος της πρόσφατης συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία με τη μεσολάβηση της Κίνας, ανέφερε η Wall Street Journal στις 16 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά από εκτεταμένες συνομιλίες στο Πεκίνο.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού κατά των Χούτι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, για σχεδόν οκτώ χρόνια. Η ομάδα επιτέθηκε στο Βασίλειο χρησιμοποιώντας πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που φέρεται να προμήθευσε το Ιράν σε αμέτρητες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είπαν στη Wall Street Journal ότι εάν το Ιράν σταματήσει να εξοπλίζει τους Χούτι, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην ομάδα να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Η προσέγγιση του Ιράν στη σύγκρουση στην Υεμένη θα είναι ένα «stress-test» για την επιτυχία της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, προέτρεψε τα εμπόλεμα μέρη στις 15 Μαρτίου να «αδράξουν την ευκαιρία» για να λάβουν αποφασιστικά βήματα προς την ειρήνη. Ο μεσολαβητής είπε ότι η δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης είχε ανανεωθεί από τη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

«Τα μέρη πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρει αυτή η περιφερειακή και διεθνής δυναμική για να λάβουν αποφασιστικά βήματα προς ένα πιο ειρηνικό μέλλον», είπε ο Γρούντμπεργκ στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Wall Street Journal, ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στο Al-Arabiya TV ότι το έδαφος του βασιλείου «δεν θα χρησιμοποιηθεί για καμία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν στο μέλλον». Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση του Ιράν να σταματήσει τις προμήθειες όπλων για τους Χούτι.

Η συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα έχει προφανώς θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην Υεμένη. Η συντονισμένη πίεση από την Τεχεράνη και το Ριάντ θα μπορούσε ουσιαστικά να τερματίσει τη σύγκρουση εκεί. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ