Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο όμιλος αερίου NewMed του Ισραήλ θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Η NewMed Energy του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θέλει να κατασκευάσει μαζί με τους εταίρους της μια πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου με ετήσια παραγωγή 4,6 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο σκοπός της εγκατάστασης θα είναι να ενισχύσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στις «παγκόσμιες αγορές» καθώς και στον εγχώριο εφοδιασμό του Ισραήλ, σύμφωνα με την επιστολή της NewMed Energy που εστάλη στην Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η NewMed Energy ανακοίνωσε επίσης ότι η κοινοπραξία της ενέκρινε πρόσθετες δαπάνες περίπου 96,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως σε συνολικά 21 bcm, σύμφωνα με την επιστολή.

Η NewMed Energy κατέχει μερίδιο 45,34% στo κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. Ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας Chevron κατέχει το 39,66% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Ratio Energies του Ισραήλ.

Η κίνηση έρχεται καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς και στη γειτονική Αίγυπτο. Το Ισραήλ υπέγραψε τριμερές μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ήπειρο μέσω της Αιγύπτου. Η Κύπρος είπε επίσης τον Δεκέμβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει φυσικό αέριο από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξάγει ήδη φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραήλ Κατς επισκέφθηκε το Κάιρο αυτόν τον μήνα. Η επίσκεψη έδειξε την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών του Ισραήλ και της Αιγύπτου, παρά τις διαφωνίες σχετικά με τις ισραηλινές πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, οι αυξημένες ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα χρειαστούν χρόνια για να πραγματοποιηθούν, δήλωσε στο Reuters τον Νοέμβριο ο Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας Λιόρ Σχιλάτ (Lior Schillat).

Η Energean με έδρα το Λονδίνο, η οποία δραστηριοποιείται παράλληλα με τη NewMed Energy στα ισραηλινά ύδατα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο από τα ισραηλινά ύδατα.

Τα σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν στην κορυφή των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών πετρελαίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ, στο περιθώριο της διάσκεψης EGYPS 2023, στην οποία συμμετείχε ελληνική και κυπριακή αποστολή.  

Η ελληνική αποστολή μαζί με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους, αλλά και τους Κύπριους προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα στην περιοχή μας. Στην όλη διαδικασία συμμετείχε και η αμερικανική Chevron, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στην Αθήνα πρόσφατα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ