Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Αποκάλυψαν" το αυτονόητο οι Βρετανοί: Το Ιράν παρέχει οπλισμό στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης

Στις 13 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη στοιχεία που συνδέουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) με το λαθρεμπόριο όπλων στην Υεμένη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία αποτελούνταν από όπλα που κατασχέθηκαν από το HMS Montrose του Βασιλικού Ναυτικού από βάρκες που χειρίζονταν λαθρέμποροι στα διεθνή ύδατα νότια του Ιράν στις αρχές του 2022. Τα όπλα περιελάμβαναν ιρανικούς πυραύλους εδάφους-αέρος 358 και κινητήρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η προμήθεια αυτών των όπλων στην Υεμένη παραβιάζει τις αποφάσεις 2231 και 2140 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν το 2015.

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, βασικό αποδεικτικό στοιχείο ήταν ένα εμπορικό drone που σχεδιάστηκε για αναγνωριστικές δραστηριότητες.

Κατά την αποκρυπτογράφηση της εσωτερικής μνήμης του drone, ενός DJI Matrice 300 RTK, Βρετανοί ειδικοί βρήκαν αρχεία 22 δοκιμαστικών πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχηγείο Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC και στη δοκιμαστική εγκατάσταση στη δυτική Τεχεράνη.

«Αυτά τα στοιχεία έδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ του ιρανικού κράτους και του λαθρεμπορίου πυραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι Χούτι για να επιτεθούν στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «δεσμευμένο να τηρεί το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την ιρανική δραστηριότητα που αντιβαίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλεί την ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια μόνιμη ανάπτυξη του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή του Κόλπου, που διεξάγει ζωτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας και εργάζεται για την υποστήριξη μιας διαρκούς ειρήνης στην Υεμένη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας για τη Μέση Ανατολή, Λόρδος Ταρίκ Αχμάντ του Γουίμπλεντον κατηγόρησε το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, διεξάγει πόλεμο εναντίον της ομάδας για περισσότερα από επτά χρόνια.

«Η διαρκής στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στους Χούτι και η συνεχιζόμενη παραβίαση του εμπάργκο όπλων πυροδότησε περαιτέρω σύγκρουση και υπονόμευσε τις ειρηνευτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», είπε ο Αχμάντ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ενεργεί για να προστατεύσει την ασφάλεια των εταίρων μας και να ζητήσει από το Ιράν να λογοδοτήσει».

Το Βασιλικό Ναυτικό έχει μια μόνιμη ανάπτυξη μιας φρεγάτας τύπου 23, εξοπλισμένη με μια ομάδα Βασιλικών Πεζοναυτών και ένα ελικόπτερο Wildcat για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλεί «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας» στον Κόλπο του Ομάν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το IRGC κατηγορήθηκε ότι παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στους Χούτι. Το Ιράν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα στοιχεία που παρουσίασε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ