Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αποστολή Ιράν στον ΟΗΕ: Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ θα έχει αντίδραση

Η μόνιμη ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ εξέδωσε προειδοποίηση μετά την επίθεση με drone σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, λέγοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου και θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα.

«Στην αντίληψη του Ιράν, η χρήση της στρατιωτικής επιλογής σε οποιοδήποτε επίπεδο σημαίνει είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο. Προς το παρόν, το Ιράν θεωρεί μια τέτοια πιθανότητα μικρή», δήλωσε στο Newsweek η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ την Τρίτη.

Σύμφωνα με την αποστολή, εάν οι ΗΠΑ «υπολογίσουν λάθος και ξεκινήσουν έναν πόλεμο», θα είναι σε θέση να θεωρήσουν τον εαυτό τους υπεύθυνο μόνο για τις «συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο», προσθέτοντας ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα και να υπερασπιστεί εαυτό.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε και αρνήθηκε ανάμειξη στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισφαχάν, η οποία επίσης πιστεύεται ότι είναι επίθεση υποκινούμενη από το Ισραήλ.

«Είδαμε τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη δεν έχει πραγματοποιήσει πλήγματα ή επιχειρήσεις εντός του Ιράν. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αλλά δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσφέρουμε», ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου σύμφωνα με το περιοδικό.

Αυτό έρχεται αφότου το ιρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 29 Ιανουαρίου ότι τα στρατεύματα αεράμυνας σταμάτησαν επίθεση με drone σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισφαχάν. «Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπήθηκε από την… αεράμυνα και τα άλλα δύο πιάστηκαν σε παγίδες άμυνας και ανατινάχθηκαν... Ευτυχώς, αυτή η ανεπιτυχής επίθεση δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής και προκάλεσε μικρές ζημιές στην οροφή του εργαστηρίου», αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση της Τεχεράνης.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη στιγμή που ένα από τα drones απωθήθηκε από τα αμυντικά συστήματα της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την έκρηξη. Η επίθεση «δεν έχει επηρεάσει τις εγκαταστάσεις και την αποστολή μας… και τέτοια τυφλά μέτρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στη συνέχιση της προόδου της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε drones για να επιτεθεί σε εργοστάσιο προηγμένων οπλικών συστημάτων στο Ισφαχάν. Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε πληροφορίες για το ποιον υποπτεύεται πίσω από τις επιθέσεις. Ωστόσο, το Ισραήλ είναι πιθανό να είναι ο κύριος ύποπτος, καθώς στο παρελθόν έχει βρεθεί ότι βρίσκεται πίσω από πολλές πράξεις δολιοφθοράς κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν καταδίκασε μια «άνανδρη επίθεση με drone». Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι δεν θα σταματήσει την πρόοδό της σε ένα «ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ