Μέση Ανατολή

Κίνα: Προμηθεύει τους Ταλιμπάν με φονικά drone Blowfish

Μετά από δύο μεγάλες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν στόχο Κινέζους υπηκόους στην Καμπούλ, η κινεζική κυβέρνηση απευθύνει απεγνωσμένα έκκληση στους Ταλιμπάν να παράσχουν καλύτερη προστασία ασφαλείας για τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν πολλές αναφορές που λένε ότι το Πεκίνο προσφέρει ακόμη και προηγμένα όπλα στους Ταλιμπάν προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα.

Ο ιστότοπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ 19fortyfive γράφει ότι «αντί να επιδοτούν την εκπαίδευση ή να αναπτύξουν τη χώρα, φαίνεται τώρα ότι οι Ταλιμπάν θα χρησιμοποιήσουν τα περιορισμένα μετρητά τους για να αγοράσουν ή να αποκτήσουν με άλλον τρόπο drones Blowfish από την Κίνα».

Η πηγή περιγράφει τα drones που παράγονται στην Κίνα ως εξής:

Το Blowfish είναι μια δυνητικά καταστροφική πλατφόρμα. Το μίνι ελικόπτερο μπορεί να πυροβολήσει πολυβόλα, να εκτοξεύσει όλμους και να ρίξει χειροβομβίδες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη τους εμποτίζει με την ικανότητα να προσδιορίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στο πεδίο της μάχης με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή. Το Πεντάγωνο έχει ήδη εκφράσει φόβους ότι το Blowfish που εξάγεται στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να καταλήξει σε λάθος χέρια.

Η Κίνα λέγεται επίσης ότι ανησυχεί για την κατάσταση της ασφάλειας καθώς έχει το βλέμμα της στην επέκταση των έργων πρωτοβουλίας Belt and Road στην περιοχή Αφγανιστάν-Πακιστάν:

Κινέζοι αξιωματούχοι φοβούνται επίσης για την ασφάλεια των έργων που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), τα οποία έχουν αντιμετωπίσει αρκετές επιθέσεις στις επαρχίες Χιμπέρ Πακτούνκβα και Μπαλοχιστάν στο Πακιστάν.

Και οι δύο αυτές επαρχίες γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν και αξιωματούχοι στο Πακιστάν ισχυρίστηκαν ότι ομάδες Μπαλόχ που μάχονται για την ελευθερία του Μπαλοχιστάν και του Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) λειτουργούν από βάσεις πέρα από τη γραμμή Ντουράντ με την ενεργό συνεργασία των Αφγανών Ταλιμπάν.

Σε νέο ρεπορτάζ της Τρίτης, το Newsmax γράφει επίσης ότι η Κίνα «σχεδιάζει να ενισχύσει την οικονομική της θέση στο Αφγανιστάν παρέχοντας φονικά drones στους Ταλιμπάν».

Επίδειξη του drone Blowfish που ρίχνει μικρές βόμβες από τον κινέζο κατασκευαστή:

Άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Τζέιμσταουν, έχουν ισχυριστεί ότι η ασφάλεια Κίνας-Ταλιμπάν «quid pro quo» βασίζεται σε πωλήσεις drone και άλλων όπλων. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα εμπόδιο σε επίσημες δηλώσεις εκατέρωθεν, ή σαφής επιβεβαίωση.

Πιθανότατα, το Πεκίνο θα θεωρούσε τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας ως κάπως ενοχλητική, δεδομένης τόσο της ριζοσπαστικής ισλαμικής φύσης του καθεστώτος των Ταλιμπάν, όσο και της τρέχουσας αδυναμίας του να παρέχει επαρκή προστασία ασφαλείας σε Κινέζους επιχειρηματίες και διπλωμάτες στην Καμπούλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...