Μέση Ανατολή

Η Τουρκία διεξάγει τη μεγαλύτερη διεθνή χειμερινή της άσκηση

Την παρούσα χρονική περίοδο η Τουρκία παράλληλα με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας (ΕΕΧ) και τις υπερπτήσεις σε νησιά μας στο Αιγαίο, εκτελεί την μεγαλύτερη χειμερινή της Διεθνή άσκηση.

"Χειμώνας 2023"

Η  άσκηση "Χειμώνας  2023",  η οποία είναι μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και  διεξάγεται στην περιοχή Sarıkamış στην ανατολική επαρχία του Kars.

Η εν λόγω άσκηση , στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις  από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μ.Βρετανία , έχει  τη  μεγαλύτερη  Διεθνή εκπροσώπηση  σε άσκηση στην ιστορία της  Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και   Ανώτατοι Τούρκοι Αξιωματικοί, αναμένεται να παραστούν στην «ημέρα διακεκριμένου παρατηρητή» της άσκησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Δοκιμή Οπλικών συστημάτων και μέσων  

Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν  στην εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού  για την εκτέλεση μιας επιχείρησης, στη δοκιμή της απόδοσης οπλικών συστημάτων και οχημάτων, στην  απόδοση των των στρατευμάτων σε αντίξοες συνθήκες , συμπεριλαμβανομένης της βολής σε δριμύ ψύχος,  και στην βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης στον τομέα των εγκαταστάσεων, καταφυγίων, προμήθειας .

Επίσης θα πραγματοποιηθούν  δραστηριότητες συντήρησης  υλικού και μέσων σε χειμερινές συνθήκες, καθώς και  διασφάλισης της λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου διοίκησης.

Συμμετέχουσες δυνάμεις-Εξεταστέα Αντικείμενα

Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις αρμάτων μάχης, Μονάδες πυροβολικού, ομάδες όλμων, καθώς και ομάδες ελεύθερων σκοπευτών, προσωπικό Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, καταδρομείς και ελικόπτερα.

Θα πραγματοποιηθούν  επιχειρήσεις αεροπορικής επίθεσης, αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, αεροπορικές μεταφορές και δραστηριότητες παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης .

Η άσκηση διεξάγεται σε κοντινή σχετικά απόσταση από τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας, στην ζώνη ενεργείας της 14 Μ/ΚΤΑΞ (Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας ) της 3ης Τουρκικής Στρατιάς 

Οι Τούρκοι παρακολουθούν  την άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ!

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παρουσία Boieng E-7T της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (reg. 13-002), που παρακολουθεί την περιοχή  διεξαγωγής της πολύ μεγάλης άσκησης Ισραήλ-ΗΠΑ η οποία πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στην ΝΑ Μεσόγειο και το Ισραήλ, με αποδέκτη το Ιράν.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή της άσκησης πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ισραήκ, αεροσκάφη ανεφοδισμού καυσίμων και αεροσκάφη εγκαίρου προειοδοποιήσεως.

 

 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία στα πλαίσια του κύκλου εκπαίδευσής της διεξάγει την  άσκηση "Χειμώνας 2023" με την συμμετοχή  17 κρατών, μεταξύ των οποίων είναι το Αζερμπαϊτζάν και  Ευρωπαϊκά κράτη , όπως η Γερμανία και η Μ. Βρετανία.

Η παράλληλη χρονικά διεξαγωγή ασκήσεων ΗΠΑ-Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο με αποδέκτη το Ιράν  και της Τουρκικής " Χειμώνας 2023", δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσει συνειρμούς, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία και το Ιράν μαζί με την Ρωσία είναι "δεμένες" μεταξύ τους με τις συμφωνίες της Αστάνα , για το μέλλον της Συρίας.

Τέλος η τουρκική άσκηση δεν κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα μας, πέραν του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα και των αντικειμένων που εξετάστηκαν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...