Μέση Ανατολή

Ιστορική συμφωνία εξόρυξης πετρελαίου στο Αφγανιστάν μεταξύ Ταλιμπάν & κινεζικής εταιρείας

Πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι στον απόηχο της άτακτης αποχώρησης της Αμερικής και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και το αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, ήταν θέμα χρόνου να προχωρήσει η Κίνα, εξασφαλίζοντας σημαντικές συμφωνίες για πόρους και υποδομές. Σε όλη τη διάρκεια, υπήρχαν ακόμη και επίμονες φήμες που η Κίνα προσβλέπει στην εξαγορά της μεγάλης πρώην αμερικανικής βάσης στο Μπάγκραμ.

Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε μια σημαντική συμφωνία για την εξόρυξη πετρελαίου μεταξύ μιας κινεζικής εταιρείας και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, με επίκεντρο το πεδίο Αμού Ντάρια του βόρειου Αφγανιστάν.

Το CNN αναφέρει ότι «η συμφωνία με την κινεζική Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συμφωνία εξόρυξης ενέργειας που έχουν υπογράψει οι Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το 2021».

Υπογραμμίζει ότι οι Ταλιμπάν βλέπουν όλο και περισσότερο το Πεκίνο ως μια απελπιστικά αναγκαία οικονομική σανίδα εν μέσω της παγκόσμιας απομόνωσής του, της κατάρρευσης της μεταπολεμικής οικονομίας και των συνεχιζόμενων κυρώσεων υπό την ηγεσία της Δύσης και καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια συναλλαγματικά αποθέματα παραμένουν υπό κατάσχεση.

Η υπογραφή της σύμβασης περιελάμβανε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου και φωτογράφιση στην οποία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, που κάθεται δίπλα στον Κινέζο πρεσβευτή στο Αφγανιστάν Γουάνγκ Γιουν την Πέμπτη.

Ο Μπαραντάρ των Ταλιμπάν πρότεινε ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές για τα σπάνια υλικά του Αφγανιστάν: «Όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, το Αφγανιστάν είναι ένα πλούσιο έθνος. Εκτός από άλλα ορυκτά, το πετρέλαιο είναι ο πλούτος του αφγανικού λαού στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Μπαραντάρ.

Μια δήλωση της Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co ανέφερε ότι «το έργο παρέχει άμεσα ευκαιρίες απασχόλησης σε 3.000 Αφγανούς» και αποκάλυψε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο έργο, με αναμενόμενη αύξηση στα 540 εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια.

Κατά προσέγγιση τοποθεσία των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αφγανιστάν, μέσω δεδομένων της αφγανικής κυβέρνησης:

Σε διεθνές επίπεδο, η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από καμία χώρα, αν και πολλά έθνη εξακολουθούν να έχουν πρεσβείες στην Καμπούλ, η Κίνα και η Ρωσία μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν έχουν δεχτεί σχεδόν ομόφωνη παγκόσμια καταδίκη για την πρόσφατη απαγόρευση όλων των μορφών εκπαίδευσης των γυναικών - με αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση των γυναικών στις πανεπιστημιουπόλεις. Από πολλές απόψεις έχει ήδη επιστρέψει βάναυσες τακτικές για τις οποίες έγιναν διαβόητοι τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων σε γήπεδα ποδοσφαίρου για παραβιάσεις των ισλαμικών νόμων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ