Μέση Ανατολή

Λιβύη: Απελευθερώθηκε αιχμάλωτος πιλότος του Χαφτάρ

Οι αρχές της Τρίπολης άφησαν ελεύθερο πιλότο των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, έπειτα από τρία χρόνια —κρατείτο από το 2019—, στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων των αντίπαλων πλευρών, μετέδωσαν χθες Δευτέρα λιβυκά ΜΜΕ.

Ο χειριστής, που αιχμαλωτίστηκε το 2019, εν μέσω της εφόδου των δυνάμεών του που διέταξε ο στρατάρχης Χάφταρ με σκοπό να καταληφθεί η Τρίπολη, ανταλλάχθηκε με περίπου δεκαπέντε αιχμαλώτους της άλλης πλευράς, κατά πληροφορίες λιβυκών μέσων ενημέρωσης, που επικαλέστηκαν κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.

Η ανταλλαγή έγινε στην ας Σουάριφ, μικρή κοινότητα στην περιφέρεια Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, ζώνη που ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Οπτικό υλικό που εικονίζει τον πιλότο, με μακριά γενειάδα, τουνίκ και παραδοσιακό λιβυκό γιλέκο, κυκλοφόρησαν χθες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις και ξένους μισθοφόρους να διεκδικούν εξουσία, με φόντο τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατάρχης Χάφταρ εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 ευρείας κλίμακας επιχείρηση, χωρίς επιτυχία, με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, τη λιβυκή πρωτεύουσα και έδρα της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Η επίθεση τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στρατεύματα που ορκίζονταν πίστη στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωναν πως κατέρριψαν μαχητικό/βομβαρδιστικό με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας MiG-23 των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ νότια από τη Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) κι αιχμαλώτισαν τον χειριστή του.

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ επιβεβαίωσαν την απώλεια του MiG-23, αλλά την απέδωσαν σε «τεχνική βλάβη». Αναγνώρισαν πως ο πιλότος, που έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του μαχητικού, έπεσε στα χέρια των αντιπάλων τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ