Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται η δεύτερη φάση επίλυσης του Ανατολικού ζητήματος που φέρνει το κράτος του ανεξάρτητου Κουρδιστάν-Θετικό κλίμα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να αποτρέψουν την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ενώ κυοφορείται στην Αμερική η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της με ταυτόχρονο χάος σε Ιράν και Τουρκία.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε μια τουρκική επίθεση θα είναι σημαντικό», δήλωσε σήμερα ο Μάικλ Κουρίλα, Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, ο Diliman Abdulkader, Πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Κουρδιστάν (AFK), μιας ανεξάρτητης οργάνωσης υπεράσπισης  που εργάζεται για την προώθηση των αμερικανοκουρδικών σχέσεων, μίλησε σε Φόρουμ της Μέσης Ανατολής την 16η Δεκεμβρίου (βίντεο) για τις τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν την περιοχή του Κουρδιστάν που συνορεύει με την Τουρκία , το Ιράκ και το Ιράν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “οι Κούρδοι εξαρτώνται από τις Η.Π.Α. για υποστήριξη, και παρόλο που οι Η.Π.Α. έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους στο παρελθόν, τώρα «δεν μπορούν να το κάνουν».

Ο Abdulkader τόνισε ότι, είναι η ώρα να λογοδοτήσει το τουρκικό καθεστώς με κυρώσεις, για τις οποίες πιστεύει ότι η επιβολή τους θα άλλαζε τη στάση του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της κουρδικής οργάνωσης στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να λύσει το κουρδικό ζήτημα με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αν και ο Ερντογάν θεωρεί χρήσιμο να παίζει «το κουρδικό χαρτί», η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι «είναι εύκολο να διεξάγεις πόλεμο, και δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη».

Αυτό που ζητούν οι Κούρδοι είναι μόνο «η παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος τους με τις σημαίες να κυματίζουν», αφού αυτό θα χρησιμεύσει στην αποτροπή πιθανών τουρκικών επιθέσεων”, τονίζει ο ίδιος.

Αρωγός των Τούρκων οι Ιρανοί καθώς φλέγεται η χώρα τους από διαδηλώσεις 

Ομοίως, το ιρανικό καθεστώς ενδιαφέρεται περισσότερο να διεξάγει πόλεμο παρά ειρήνη, αλλά ο Abdelkader προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην επαναλάβει τα «λάθη» της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία αγνόησε την Πράσινη Επανάσταση του 2009 στο Ιράν.

Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) «δεν είναι μόνο  εμπόριο», και ακόμη και οι ίδιοι οι Ιρανοί διαδηλωτές απαιτούν τον τερματισμό των συνομιλιών μεταξύ των Η.Π.Α. και Ιράν.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν βρίσκουν την σταθερότητα που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι στην αυτόνομη περιοχή της Βόρειας Συρίας ως απειλή, επειδή φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και «να οδηγήσει σε μια άλλη [αυτόνομη] κουρδική περιοχή [παρόμοια] με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα επικαλούμενη συνεχώς ότι «οι Κούρδοι βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες» για να εκπαιδευτούν και να δημιουργήσουν τακτικό  κουρδικό στρατό, υλοποιεί επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή.

Οι Κούρδοι όμως, έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους πολεμώντας επιτυχώς τις δυνάμεις του ISIS σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από κοινού με τις Η.Π.Α.

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή πληροφοριών από τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας, που ήταν τόσο κρίσιμη στον αγώνα κατά του ISIS συνεχίζει να αποτελεί «επένδυση για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις πληροφορίες, την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Αυτό που ζητούν οι Κούρδοι είναι μόνο «η παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος με τις σημαίες να κυματίζουν», ως κάτι που θα χρησιμεύσει στην αποτροπή πιθανών επιτιθέμενων.

“Τόσο ο Ερντογάν όσο και οι Ιρανοί μουλάδες γνωρίζουν ότι αν απειληθεί στρατιωτικό προσωπικό των Η.Π.Α., οι Αμερικανοί  δεν θα διστάσουν να απαντήσουν.

Η ενότητα είναι το κλειδί Στους Κούρδους στους οποίους  υποσχέθηκαν ένα κράτος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Ο Abdulkader είπε ότι τα τρέχοντα διλήμματα της διεθνούς κοινότητας επηρεάζουν σαράντα πέντε έως πενήντα εκατομμύρια Κούρδους πολίτες που δεν έχουν πατρίδα.

Πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η κουρδική κατάσταση:

Πρώτον, η εσωτερική κατάσταση της κουρδικής ενότητας απέτυχε κατά το κουρδικό δημοψήφισμα του 2017, επειδή οι Κούρδοι χωρίστηκαν χωρίς κεντρική διοίκηση.«Η ενότητα είναι το κλειδί».

Δεύτερον, η κουρδική στρατιωτική επιτυχία κατά του ISIS πρέπει να μεταφραστεί σε «πολιτικά επιτεύγματα» που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με την υπεράσπιση της κουρδικής υπόθεσης από τα μέλη του Κογκρέσου.

Ο Abdelkader δήλωσε για αυτό,  "γι' αυτό δημιούργησα την οργάνωση AFK... για να βάλω το κουρδικό ζήτημα στο τραπέζι".

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εάν τα δύο προαπαιτούμενα μπορούσαν να επιτευχθούν "με ακρίβεια... είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί [ένα] ανεξάρτητο Κουρδιστάν", καταλήγει ο ίδιος.

Το κλίμα διεθνώς είναι θετικό, οι Τούρκοι απειλούν Ελλάδα, Κούρδους, Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε νέα επίλυση του Ανατολικού ζητήματος, το οποίο γεννά σχεδόν σίγουρα κουρδικό κράτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ