Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ανατολική Ιερουσαλήμ: Αυτός είναι ο Παλαιστίνιος Αϊ Βασίλης

O νους μας πάει αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ, κοιτίδα πολιτισμού, την ιερή πόλη όπου συναντώνται τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες. Σφύζει από πιστούς αυτές τις ημέρες. Κάθε Δεκέμβριο οι δρόμοι λαμπυρίζουν με κόκκινα και πράσινα φωτάκια.

Χριστιανοί προσκυνητές φτάνουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, για να προσευχηθούν στις πολλές εκκλησίες.

«Ανοίγω την αγκαλιά μου σε όλους»

Ανθρωποι από κάθε γωνιά της γης, ανεξαρτήτως του εάν πιστεύουν ή όχι. Θα συναντήσουν οπωσδήποτε μια φιγούρα, ανεβασμένη πάνω σε μια καμήλα, ντυμένη με το ρούχα του Αγιου Βασίλη να εύχεται Καλά Χριστούγεννα.

Πριν επτά χρόνια ο κατά κόσμον Ισα Κασισιέχ, 52 χρονών και πρώην μπασκετμπολίστας, μετέτρεψε το ισόγειο του σπιτιού του, ηλικίας 700 ετών, σε σπήλαιο.

Εδώ προϋπαντεί τους επισκέπτες που θέλουν να συναντήσουν τον παλαιστίνιο Αγιο Βασίλη, να του μιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του, να πιούν ζεστό κρασί και να πάρουν μια καραμέλα για το δρόμο.

Τις προάλλες καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες με τις οικογένειές τους που έκαναν ουρά για να τον δουν. «Εχουμε να κάνουμε με πολλές θρησκείες εδώ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους. Ολοι έρχονται στο σπίτι μου. Ανοίγω την αγκαλιά μου σε όλους», λέει ο Κασισιέχ, που ο ίδιος είναι Χριστιανός.

Σχεδόν δύο μέτρα ύψος

Το ύψος του – είναι σχεδόν δύο μέτρα – δεν φαίνεται να φοβίζει τα παιδιά, όταν τον πλησιάζουν. Η 8χρονη Μάρουα, παλαιστίνια Μουσουλμάνα, εκφράζει την αγάπη της. «Δεν είμαι Χριστιανή, αλλά αγαπώ τον Αγιο Βασίλη, έχουμε κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι».

Αλλά ποιος είναι ο Παλαιστίνιος Αγιος Βασίλης; Καταρχάς μας συστήνεται και επίσημα. «Το όνομά μου είναι Ισα Ανίς Κασισιέχ, είμαι από την Ιερουσαλήμ, από την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οικογένειά μου ζει εδώ πάνω από 900 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Αγιος Βασίλης έγινα πριν 15 χρόνια. Η ιστορία ξεκινά από το ότι του πατέρα μου του άρεσε να φορά τη στολή του Αγιου Βασίλη για τα παιδιά του, εμένα και την αδελφή μου. Το 2016 πήρα τηλεφώνημα από τη σχολή Αγιων Βασίληδων στη Ν. Υόρκη, με ρώτησαν, είσαι ο Σάντα Κλάους από την Ιερουσαλήμ(;), είπα ναι, και μου είπαν ότι θέλουν να με προσκαλέσουν στην σχολή του Σάντα Κλάους στο Ντένβερ του Κολοράντο».

«Μου ζητούν iPhone»

Η πρόταση τον άφησε κατάπληκτο. «Πήρα μια ανάσα και υποσχέθηκα στον Θεό ότι θέλω να δώσω το καλύτερο στα παιδιά και στους Ιερούς Τόπους. Σε όλους αρέσει να έρχονται εδώ, και υπάρχουν πολλές οικογένειες που λένε:

“Ω, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε τώρα εκτός της χώρας. Εχουμε τον Αγιο Βασίλη στην Ιερουσαλήμ, έχουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων στην Ιερουσαλήμ”».

Εκείνο που τον ρωτά πάντως κάθε παιδί είναι αν θα του φέρει ένα iPhone. Αλλά δεν υπόσχεται τίποτα. Τους λέει, ας προσευχηθούμε κι αν είστε στην καλή μου λίστα, θα το πάρετε.

«Μήνυμα αγάπης και ειρήνης»

Ολοι τον γνωρίζουν πλέον όταν κυκλοφορεί πάνω στην καμήλα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. «Είναι σημαντικό να διασκεδάζουν τα παιδιά μας, αλλά θέλουμε επίσης να ξέρουν την πραγματική ιστορία πίσω από τα Χριστούγεννα.

»Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα αγάπης και ειρήνης από την Ιερουσαλήμ, είναι η καρδιά του κόσμου. Οταν θα έχουμε ειρήνη εδώ, θα έχουμε ειρήνη και σε όλον τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...