Μέση Ανατολή

Το περιοδικό TIME ανακήρυξε τις Ιρανές γυναίκες «ηρωίδες της χρονιάς»

Το αμερικανικό περιοδικό TIME χαρακτήρισε την Τετάρτη τις γυναίκες του Ιράν, οι οποίες διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές πολιτικές και την καταστολή τους, ως «ήρωες της χρονιάς».

Το περιοδικό με έδρα τη Νέα Υόρκη ονομάζει «πρόσωπο της χρονιάς» εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ονομάζει και «ήρωες» για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Φέτος, το περιοδικό απεικόνισε στο εξώφυλλό του μια φωτογραφία τριών ακάλυπτων νεαρών Ιρανών, που κλειδώνουν τα χέρια αψηφώντας τους άρχοντες της χώρας. Το κάλυμμα του κεφαλιού είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες στο Ιράν.

Η Ιρανοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αζαντέχ Μοαβένι (Azadeh Moaveni) έγραψε το άρθρο χαιρετίζοντας το κίνημά τους.

«Το κίνημα που ηγούνται είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα: κολέγιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικός ρόλος στην πολιτική, ελευθερία να λες και να φοράς οτιδήποτε», έγραψε ο Μοαβένι.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι (Mahsa Amini), η οποία πέθανε αφού κρατήθηκε σε αστυνομική κράτηση επειδή φορούσε ακατάλληλα κάλυμμα στο κεφάλι της. Ο θάνατός της πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και ταραχές σε όλο το Ιράν, πέραν της βίαιης κυβερνητικής καταστολής που άφησε τουλάχιστον 200 νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ιρανές να βγάζουν και μάλιστα να καίνε τα χιτζάμπ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ένα σύνθημα στην κουρδική γλώσσα, «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», έχει γίνει η κραυγή συγκέντρωσης των διαδηλωτών.

Πολλοί Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν την εικόνα του εξωφύλλου του Time με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...