Μέση Ανατολή

Ο Ερντογάν μετά την Αίγυπτο τα “σπάει” και με το Ισραήλ;-Οι Τούρκοι αρνήθηκαν απέλαση ηγετών της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την διακοπή των συνομιλιών Τουρκίας και Αιγύπτου λόγω της Λιβύης και των άνομων σχεδίων του καθεστώτος Ερντογάν, έχουμε παρόμοια συνέχεια και στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, μετά την εκλογή Νετανιάχου.
 
Η Τουρκία απέρριψε τα αιτήματα του Ισραήλ να απελέθούν στελέχη της Χαμάς από την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε "ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν είναι τρομοκρατική ομάδα, ενώ η νίκη του Νετανιάχου στις εκλογές απειλεί την πρόσφατη συμφιλίωση Άγκυρας και Ισραήλ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παρασκήνιο της υπόθεσης που βάζει “φωτιά” στις σχέσεις των δύο χωρών

Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις ισραηλινές απαιτήσεις που ζητούσαν την απέλαση των ηγετών της Χαμάς που ζουν στη χώρα κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι "η Άγκυρα δεν βλέπει τη Χαμάς, και το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ως τρομοκρατική ομάδα και αρνήθηκε να τους απελάσει εξοργίζοντας το Ισραήλ", (ενώ παρόμοια στάση τηρεί η Άγκυρα και με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου).

«Δεν ικανοποιήσαμε κανένα [ισραηλινό] αίτημα για την Χαμάς, επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Καθοδηγούμε πάντα τις προσπάθειες για την ενοποίησή της με τη Φατάχ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πολιτικό αντίπαλο της Χαμάς, που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ είχε προτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει τους ηγέτες της Χαμάς που διαμένουν στη χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Η επίσκεψη έγινε δύο μήνες αφότου η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μετά από χρόνια εντάσεων.

Από το 2020, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει συγκεκριμένα τουρκικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παρουσίας ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία πριν ξεκινήσουν συνομιλίες συμφιλίωσης, αλά οι Τούρκοι τους αγνοούν επιδεικτικά.

Η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με την Χαμάς και συνεχίζει να φιλοξενεί ορισμένους από τους ηγέτες της στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για την τουρκική στάση

Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Middle East Eye, αναφέροντας ότι μια συμφιλίωση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απέλαση των ηγετών της Χαμάς σε άλλη χώρα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τα αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών ούτε συγχαίρουν τον Νετανιάχου.

Το παρασκήνιο μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκοι που δείχνει εκ νέου ρήξη

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις πολίτες του στα τέλη Οκτωβρίου για παροχή πληροφοριών σε στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία.

Οι αρχές εντόπισαν τους υπόπτους μόνο με τα αρχικά τους, αλλά είπαν ότι ταυτίστηκαν με την ιδεολογία της Χαμάς και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Ο κύριος ύποπτος εργάζονταν ως μηχανικός λογισμικού σε μια ισραηλινή εταιρεία επικοινωνιών και συναντήθηκε πολλές φορές με στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία για να μεταφέρει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την ισραηλινή επικοινωνιακή υποδομή.

Ανάλυση Ισραηλινών ειδικών ειδικών αμυντικών εμπειρογνωμώνων

«Παρά την άνοδο των σχέσεων με το Ισραήλ, η Άγκυρα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στη δραστηριότητα της Χαμάς στη χώρα.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί την Τουρκία ως κόμβο για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να κατευθύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Εάν η Τουρκία ήταν σοβαρή για τη βελτίωση των σχέσεών της με το Ισραήλ, όφειλε να αποδείξει ότι καταβάλλει γνήσια προσπάθεια να περιορίσει τη δραστηριότητα της Χαμάς εντός των συνόρων της», δήλωσε ο Joe Truzman, αναλυτής στο FDD’s Long War Journal.

Συνδέσεις με την Τουρκία

Οι πράκτορες της Χαμάς που καθοδήγησαν τον κύριο ύποπτο που ήταν στο Ισραήλ υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του Σάλεχ αλ-Αρούρι, που είχε χαρακτηριστεί  ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ με χρηματική αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του.

Ο Αλ-Αρούρι έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη για αρκετά χρόνια, από όπου διηύθυνε τις επιχειρήσεις της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Οι δυνατότητες της Χαμάς στον κυβερνοχώρο

Η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει κυβερνοεπιχειρήσεις στο παρελθόν, αλλά τώρα η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της μονάδας της στον κυβερνοχώρο λίγο μετά τις κατηγορίες του περασμένου μήνα.

Βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε το 2020 ότι η Χαμάς διενεργούσε κυβερνοεπιθέσεις από βάση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρείχε ένα καταφύγιο στη Χαμάς από τότε που ίδρυσε το αρχηγείο της στην Κωνσταντινούπολη το 2014.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Άγκυρα για να τερματίσει την πολιτική της να επιτρέπει στη Χαμάς να «υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συγκεντρώνει χρήματα» στο τουρκικό έδαφος για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...