Μέση Ανατολή

Πώς μια ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου θα επηρεάσει την πολιτική του Ιράν;

Καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται έτοιμος να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία του Ισραήλ, η προσοχή θα επιστρέψει γρήγορα στο ζήτημα του Ιράν και στο πώς θα μπορούσε να το χειριστεί διαφορετικά από τις κυβερνήσεις Ναφτάλι Μπένετ-Γιαΐρ Λάπιντ που χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2021.

Θα είναι πιο πιθανό να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας;

Και θα επιστρέψει το εβραϊκό κράτος στις έντονες δημόσιες διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την πολιτική του Ιράν;

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των απόψεων της προηγούμενης και της αναμενόμενης μελλοντικής κυβέρνησης Νετανιάχου (δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολιτικές του απόψεις έχουν αλλάξει) και της κυβέρνησης Μπένετ-Λάπιντ για την Τεχεράνη, αναφέρει η Jerusalem Post.

Και οι δύο κυβερνήσεις ανέλαβαν επικίνδυνες επιχειρήσεις της Μοσάντ για να ανακόψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του αγιατολάχ. Επίσης, και οι δύο κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν στην επιθυμία των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Επιπλέον, και οι δύο κυβερνήσεις ήθελαν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, μόνο που ήταν έτοιμες να αποδεχθούν μια συμφωνία που ενίσχυε και επέκτεινε σημαντικά τη συμφωνία του 2015 για να συμπεριλάβει πρόσθετες προβληματικές πτυχές της συμπεριφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Υπήρχαν όμως και κάποιες μεγάλες διαφορές

Ο Νετανιάχου στο παρελθόν έκανε τα πάντα για να κατηγορήσει δημόσια την κυβέρνηση Μπάιντεν (και την κυβέρνηση Ομπάμα πριν από αυτήν) για την υπερβολική ευκολία στην Τεχεράνη.

Δεν του αρκούσε να διαβιβάσει κατ' ιδίαν τις αντιρρήσεις του για τις πολιτικές Μπάιντεν-Ομπάμα, μίλησε κατά των πυρηνικών συμφωνιών του Ιράν ενώπιον του Κογκρέσου, στα ΜΜΕ και σχεδόν σε κάθε δημόσια ευκαιρία που είχε.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αυτό ήταν σημαντικό για να κερδίσει το Ισραήλ τις καρδιές και τα μυαλά των Αμερικανών για να στρέψουν τη χώρα ενάντια σε οποιαδήποτε συμφιλιωτική πολιτική με τους αγιατολάχ.

Οι Μπένετ-Λάπιντ έκαναν κάποιες ομιλίες κατά του Μπάιντεν επειδή ήθελαν να επιστρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά χωρίς επαρκείς παραχωρήσεις από το Ιράν, αλλά έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην το κάνουν αυτό στις ΗΠΑ στο πρόσωπο του Μπάιντεν. Προσπάθησαν να κρατήσουν την κριτική τους είτε ιδιωτική είτε για το ισραηλινό κοινό. Όλοι γνώριζαν τη θέση τους στο ζήτημα του Ιράν, αλλά δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν το αμερικανικό κοινό ή να εμπλακούν στην αμερικανική εσωτερική πολιτική του ζητήματος.

Οι προσδοκίες είναι ότι ο Νετανιάχου θα γυρίσει το ρολόι πίσω στην πιο δημόσια κριτική του, καθώς αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία του πώς να επηρεάζει μακροπρόθεσμα την αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι Μπένετ-Λάπιντ είχαν κάποιες σαφείς επιτυχίες στο να κάνουν τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν από την αφαίρεση του IRGC από τη λίστα τρομοκρατών. Αυτό και μερικά άλλα σημεία θα μπορούσαν να εξεταστούν με τις ήρεμες διπλωματικές τακτικές τους.

Με άλλα λόγια, πιθανώς κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ άκουσαν τις συμβουλές και την ανάλυση πληροφοριών για το Ιράν περισσότερο επειδή ένιωθαν ότι έπαιρναν αποκλειστικά αντικειμενικές πληροφορίες χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

Είναι πιθανό ο Νετανιάχου να διασκεδάσει να δοκιμάσει μερικές από τις πιο ήσυχες τακτικές της διπλωματίας τώρα που έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποιο αντίκτυπο; Ίσως ο Νετανιάχου να δοκιμάσει την ήρεμη διπλωματία στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με το Ιράν βρίσκονται επί του παρόντος σε απεριόριστη παύση. Ωστόσο, εάν ο Μπάιντεν κάποια στιγμή επιστρέψει στην επιδίωξη της επιστροφής στη συμφωνία πιο επιθετικά, τα γάντια του Νετανιάχου πιθανότατα θα βγουν όπως στο παρελθόν.

Το αν η τακτική του Νετανιάχου ή των Μπένετ-Λάπιντ είναι πιο αποτελεσματική για να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ και που βοηθά την εικόνα του Ισραήλ μακροπρόθεσμα στις ΗΠΑ, είναι στο μάτι του θεατή.

Αλλά αυτός είναι ένας τομέας όπου τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην αλλαγή της πολιτικής με το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Ένα προληπτικό χτύπημα είναι πολύ πιο δύσκολο να κριθεί

Ο Νετανιάχου είπε ότι θα μπορούσε να είχε διατάξει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν κατά την περίοδο 2010-2012, εάν οι αρχηγοί του αμυντικού κατεστημένου του Ισραήλ δεν του είχαν αντιταχθεί.

Σίγουρα του αρέσει να παρουσιάζεται ως ο πιο επιθετικός από τους ηγέτες του Ισραήλ στο θέμα της Τεχεράνης. Ωστόσο, οι Μπένετ-Λάπιντ μίλησαν δυνατά για ένα πιθανό χτύπημα και έδωσαν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς στον Ισραηλινό Στρατό από τον Νετανιάχου για να έχει τις δυνατότητες για ένα χτύπημα να είναι πιο έτοιμος.

Είναι γνωστό ότι οι Μπένετ-Λάπιντ προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα διαπιστευτήρια ασφαλείας του Νετανιάχου, λέγοντας ότι αμελούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του Ισραηλινού Στρατού για να είναι έτοιμος για ένα χτύπημα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι άφησαν το Ιράν να περάσει διάφορα κατώφλια - από τον εμπλουτισμό ουρανίου μέχρι το επίπεδο του 60% σε μεγάλες ποσότητες μέχρι την εντολή να κλείσουν δεκάδες κάμερες πυρηνικών επιθεωρητών του ΔΟΑΕ - χωρίς να επιτεθούν. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι δεν θα είχαν επιτεθεί στην Τεχεράνη απουσία κάποιου είδους μεταγενέστερου γεγονότος – όπως μια ξεκάθαρη διαπίστωση των μυστικών υπηρεσιών ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε πάρει την απόφαση να ξεσπάσει προς τα πυρηνικά όπλα.

Ο Νετανιάχου έχει επιδείξει ιστορικά αυτοσυγκράτηση όταν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ευρείες επιδείξεις δύναμης σε συγκρούσεις με τη Γάζα. Όλο το πραγματικό ιστορικό του Νετανιάχου για τη χρήση βίας υποδηλώνει ότι δεν είναι πιο πιθανό να τραβήξει πραγματικά τη σκανδάλη για ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Τεχεράνης από ό,τι οι Μπένετ-Λάπιντ.

Υπό αυτή την έννοια, οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική σχετικά με τη χρήση βίας είναι πιθανό να αφορά πολύ περισσότερο την εικόνα παρά τα πραγματικά αποτελέσματα. Το τελευταίο κομμάτι της πολιτικής με το Ιράν συνεχίζει να καταπολεμά τις προσπάθειές του να αναπτύξει μια νέα παρουσία στη Συρία.

Σε αυτό το θέμα, οι Μπένετ-Λάπιντ συνέχισαν την πολιτική του Νετανιάχου «πολέμου μεταξύ πολέμων» να χτυπήσουν κάθε στρατηγικό νέο ιρανικό όπλο που εισάγεται λαθραία στη Συρία, επομένως δεν αναμένεται καμία αλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Στρατηγικής σημασίας Ρωσικό σιδηροδρομικό "By-Pass" της γέφυρας του Κέρτς-Τι φοβάται ο Πούτιν και τι προσδοκούν οι Ουκρανοί;

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή στρατιωτικού εφοδιασμού θα εξυπηρετεί τον ρωσικό στρατό στην Κριμαία και επίσης τις δίδυμες...