Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Νετανιάχου κερδίζει το εκλογικό θρίλερ στο Ισραήλ! Πως επηρεάζει η έκβαση τους τα Ελληνοτουρκικά- Τι να περιμένουμε και ποιες οι κινήσεις μας

"Ο Νετανιάχου πλησιάζει την επιστροφή στην εξουσία  στις ισραηλινές εκλογές", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις σημερινές εκλογές προβλέπουν ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πολύ κοντά στην επίτευξη της πλειοψηφίας των 61 εδρών που χρειάζεται στην Κνεσέτ για να επιστρέψει στην εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην πόλη Or Yehuda, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου παραδοσιακά απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα.

Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές τον Μάρτιο του 2021 κάποιοι από τους υποστηρικτές του εκεί δεν μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Νετανιάχου πραγματοποίησε παρόμοιες προεκλογικές εκδηλώσεις σε δεκάδες προπύργια υποστήριξης για αυτόν και το κόμμα του Λικούντ. Ομοίως με το Or Yehuda, και σε αυτά τα μέρη τα ποσοστά ψήφου έχουν μειωθεί στον πιο πρόσφατο εκλογικό γύρο.

Κοιτάζοντας πίσω, αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα του Νετανιάχου. Στις συναντήσεις του αυτή τη φορά, ο Νετανιάχου προσπάθησε να επικοινωνήσει προσωπικά με όσους υποστηρικτές του Λικούντ δεν είχαν ψηφίσει.

Επισκεπτόταν ακόμη και ανθρώπους στο σπίτι, μερικές φορές δύο ή τρεις οικογένειες που υποστήριζαν το Λικούντ σε ένα βράδυ.

Παράλληλα, αύξησε και τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ. Αυτό που ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά ήταν ότι έδινε συνεντεύξεις μόνο σε ακροδεξιά μέσα που τον υποστήριζαν.

Έκανε μια εκπομπή αποφεύγοντας τα στούντιο των μεγάλων δικτύων, παρόλο που θα είχε πολύ μεγαλύτερη έκθεση εκεί. Και εδώ, στόχος του ήταν να επικεντρωθεί στους πιο απαθείς ψηφοφόρους του Λικούντ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εγκρίθηκαν πριν από την ημέρα των εκλογών, στις 28 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του.

Τα μέσα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων δίνουν στον Νετανιάχου 60 έδρες και μερικές επιπλέον ψήφους, αλλά όχι τις 61 που χρειάζεται για να λάβει την πλειοψηφία της Κνεσέτ.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη αδιέξοδο.

Ως συνήθως, ο Νετανιάχου κάνει καλή δουλειά. Αγκάλιασε τον υπερεθνικιστή Itamar Ben-Gvir, ο οποίος τυχαίνει να είναι το ανερχόμενο αστέρι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα το πρωί, ο Netanayhu είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ότι «δεν είναι εναντίον» του διορισμού υπουργού δημόσιας ασφάλειας του Ben-Gvir σε μια μελλοντική κυβέρνηση και ότι ο ίδιος διατήρησε με ζήλο τη συμμαχία του με τους υπερορθόδοξους.

Κατά μία έννοια, βλέπει τον εαυτό του ως τον απόλυτο ηγέτη όλων των δεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου ξεκίνησε για το Μπνέι Μπρακ, τη μεγαλύτερη υπερορθόδοξη πόλη στο Ισραήλ, για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους εκεί να ψηφίσουν.

Δεν τους κάλεσε να ψηφίσουν το Λικούντ, αλλά τους ενθάρρυνε να ψηφίσουν τα υπερορθόδοξα κόμματα, για να μην  δήθεν εγκαταλείψουν τη χώρα στα αριστερά.

Ο Νετανιάχου θαυμάζεται από την υπερορθόδοξη κοινότητα. Έχει μια υπερβολική επιρροή εκεί, ειδικά μεταξύ των νέων. Στην πραγματικότητα, είναι πιο δημοφιλής από τους υπερορθόδοξους πολιτικούς.

Η απόφασή του να επισκεφθεί την καρδιά αυτής της κοινότητας θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αδιάφορους ψηφοφόρους εκεί να πάνε επίσης στις κάλπες.

Σε όλες τις πρόσφατες προεκλογικές εκστρατείες, οι άνθρωποι έλεγαν ότι θα ήταν η τελευταία μάχη του Νετανιάχου και ότι λόγω της δίκης του, αγωνίζεται πραγματικά για την ελευθερία του.

Η κατάσταση απέδειξε ότι παρόλο που δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν έχει βγει ποτέ από τη σκηνή.

Κανείς στο Λικούντ δεν τόλμησε να τον αμφισβητήσει ως αρχηγό τους.

Σε μια αρκετά υποστηρικτική συνέντευξη στο δεξιό Channel 14, 30 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου ρωτήθηκε πώς τα πάει. Απάντησε ότι «ανησυχεί πολύ», λόγω του αδιεξόδου στις κάλπες.

Την φράση που χρησιμοποίησε την δανείστηκε από το ποδόσφαιρο: «Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά πρέπει ακόμα να βάλουμε το γκολ στα δίχτυα». Είπε στους ακροατές του ότι τους λείπει μόνο μία έδρα και τους κάλεσε να ψηφίσουν υπέρ του Λικούντ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση διαφαίνεται πολύ αμφίροπη, με τον Ντανιάχου σε περίπτωση που δεν καταφέρει να νικήσει, να είναι πολύ κοντά στην αποχώρηση από την πολιτική σκηνή του Ισραήλ στη συνέχεια.

Ωστόσο δεν αναμενεται ήττα του Νετανιάχου σήμερα, με την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών να βρίσκεται ψηλά από πλευράς πιθανοτήτων και το Ισραήλ να διέρχεται μια νέα περίοδο ακυβερνησίας.

Αν και συγκεντρώνει φαινομενικά λιγότερες πιθανότητες από την ισοκατανομή των 120 συνολικά εδρών της Κνεσέτ το ενδεχόμενο να νικήσει ο Νετανιάχου έστω και με 61 έδρες, υφίσταται.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι μεγάλο για την έκβαση των Ισραηλινών εκλογών για τους παρακάτω λόγους:

Τυχόν ισοκατανομή των εδρών της Κνεσέτ ως αποτέλεσμα των εκλογών δεν κρίνεται ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού το Ισραήλ θα εισέλθει σε παρατεταμένη ακυβερνησία εκ νέου, γεγονός που θα δώσει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αντιθέτως τυχόν εκλογή του Νετανιάχου, θα περιορίσει δραστικά τις τουρκικές αυθαιρεσίες και λεονταρισμούς, αφού είναι γνωστό ότι αυτός αφενός είναι πολέμιος του Ερντογάν, αφετέρου είναι πολτικός που δεν διστάζει να οδηγήσει το Ισραήλ σε πολεμική αναμέτρηση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για τα συμφέροντα της χώρας του.

Επιπλέον θα επαναξιολογηθεί η προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ που επιχειρείται τελευταία από τους πολιτικούς αντίπαλους του Νετανιάχου.

Επίσης επί των ημερών του ως Πρωθυπουργού του Ισραήλ, τέθηκαν τα θεμέλια της φιλίας -συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Κατά συνέπεια εφόσον ο Νετανιάχου επικρατήσει στις σημερινές εκλογές μια σειρά από θετικά βήματα στα πλαίσια της συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναμένονται για την συνέχεια με προεξέχοντα τον East-Med, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής  μας συνεργασίας.

Τι βήματα πρέπει να γίνουν;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί άμεσα στην υπογραφή αμυντικού συμφώνου με το Ισραήλ, παρόμοιο με εκείνου της Γαλλίας και ενοποιώντας παράλληλα την αντιαεροπορική της άμυνα με εκείνη του Ισραήλ.

Με τα παραπάνω θα έρθει πολύ κοντά στο Ισραήλ, αποκόπτοντας τελείως την "Γαλάζια Πατρίδα" και θέτοντας σε αχρηστία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ