Μέση Ανατολή

Προειδοποίηση των ανταρτών Χούτι στη Σ. Αραβία καθώς η εκεχειρία στην Υεμένη πλησιάζει στο τέλος της

Οι Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) εξέδωσαν προειδοποίηση προς τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους συμμάχους του αργά την 1η Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στην Υεμένη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι στο πλευρό του μεγάλου λαού μας της Υεμένης στον αγώνα του για τα νόμιμα δικαιώματά του έως ότου τα αποκτήσουν χωρίς εύνοια από κανέναν», δήλωσε ο Ταξίαρχος Γιαχία Αλ-Σαρί (Yahya al-Sari’), εκπρόσωπος των Χούτι, στο Twitter.

Η εκεχειρία στην Υεμένη, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, τέθηκε σε ισχύ πριν από έξι μήνες, στις 2 Απριλίου. Υποτίθεται ότι θα έληγε δύο μήνες αργότερα, στις 2 Ιουνίου. Ωστόσο, παρατάθηκε δύο φορές, πρώτα μέχρι τις 2 Αυγούστου και στη συνέχεια μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Σαρί, ο πρόεδρος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι, Μαχντί Αλ-Μασάτ (Mahdi al-Mashat), συζητά αυτήν την περίοδο την κατάσταση με το Υπουργείο Άμυνας που εδρεύει στη Σαναά και το Γενικό Επιτελείο.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι είναι καιρός ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί του στην Υεμένη, μαζί με τους Χούτι και τους διεθνείς υποστηρικτές τους, «να επιλέξουν την ειρήνη για τα καλά».

«Προτρέπω έντονα τα μέρη της Υεμένης όχι μόνο να ανανεώσουν αλλά και να επεκτείνουν τους όρους και τη διάρκεια της εκεχειρίας, σύμφωνα με την πρόταση που τους παρουσίασε ο Ειδικός Απεσταλμένος μου, Χανς Γκρούντμπεργκ», ανέφερε ο Γκουτέρες σε δήλωση.

Ο Γκρούντμπεργκ εργάζεται ασταμάτητα για να ανανεώσει την εκεχειρία που οδήγησε σε απότομη μείωση της βίας στην Υεμένη. Η κατάπαυση του πυρός δεν έβαλε μόνο τέλος σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα που κατέστρεψε τον πόλεμο, αλλά διευκόλυνε και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Χούτι και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας τους τελευταίους έξι μήνες. Αναφέρθηκαν χιλιάδες επιθέσεις μικρής κλίμακας από τις δύο πλευρές.

Το τέλος της εκεχειρίας θα είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Οι Χούτι πιθανότατα θα ξαναρχίσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους, ειδικά στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ, ενώ ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που κατέχει η οργάνωση σε όλη τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...