Μέση Ανατολή

Προς τα πού πάει η Αλ Κάιντα; Η διαρκής ιδεολογική απειλή μετά τον Αϊμάν Αλ-Ζαουαχίρι

Ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ-Ζαουαχίρι (Ayman Al-Zawahiri), σκοτώθηκε στις 31 Ιουλίου 2022 από επιδρομή drone που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στην τηλεόραση ότι «η δικαιοσύνη αποδόθηκε και αυτός ο ηγέτης της τρομοκρατίας έχει φύγει».

Οι New York Times ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε σε σπίτι που ανήκει στον Σιρατζουντίν Χακάνι (Sirajuddin Haqqani), ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν και ηγέτης του δικτύου Χακάνι, μιας ισχυρής φατρίας εντός των Ταλιμπάν που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Αποδείχθηκε ότι αυτή η επίθεση ήταν ένα μεγάλο πλήγμα όσον αφορά την ηγεσία, το ηθικό και τις επιχειρησιακές πτυχές για την Αλ Κάιντα που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από δύο δεκαετίες. Αλλά μετά το θάνατο του Αλ Ζαουαχίρι, ποιος θα αναλάβει την ηγεσία και θα εξασθενίσει η ιδεολογία της Αλ Κάιντα και θα μειωθεί η απειλή της τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα;

Ποιος είναι ο διάδοχος του Αλ-Ζαουαχίρι;

Ο Αλ Ζαουαχίρι ηγήθηκε της Αλ Κάιντα για 10 χρόνια από το 2011 μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κατά την περίοδο της ηγεσίας του, δημοσίευσε πολλά προπαγανδιστικά μηνύματα μέσω βίντεο και ηχητικών κλιπ στα οποία διέδιδε τις θεωρίες του και ενθάρρυνε τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η μετάβαση της εξουσίας έγινε εύκολα επειδή ο Αλ Ζαουαχίρι ήταν ο δεύτερος στην εξουσία και ορίστηκε ως διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Επί του παρόντος, η Αλ Κάιντα δεν έχει ένα σταθερό σχέδιο για μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλά από τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν σκοτωθεί σε διάφορες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί από τους οπαδούς της Αλ Κάιντα εντάχθηκαν σε άλλες βίαιες ομάδες όπως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πράγματα σαν αυτό κάνουν την Αλ Κάιντα να μείνει πίσω και να μην έχει την ισχυρή έλξη να προσελκύσει πρόσωπα στις ηγετικές τάξεις της.

Ο διάδοχος του Αλ-Ζαουαχίρι παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με αναλυτές, ένας από τους βασικούς υποψηφίους για την αντικατάσταση του Αλ Ζαουαχίρι είναι ο πρώην συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού, Μοχάμεντ Σαλάχ αλ Ντιν Ζαϊντάν, γνωστός και ως Σαΐφ αλ-Αντέλ. Πιστεύεται ότι είναι ένα σεβαστό πρόσωπο μεταξύ των μαχητών της Αλ Κάιντα λόγω της εμπειρίας και της ευφυΐας του στο πεδίο της μάχης.

Ο Σαΐφ αλ-Αντέλ πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και είναι γνωστό ότι είναι ειδικός στα εκρηκτικά. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στον ταυτόχρονο βομβαρδισμό των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τανζανία και την Κένυα το 1998. Λέγεται επίσης ότι συμμετείχε στην επίθεση του Black Hawk Down το 1993 όπου καταρρίφθηκαν δύο αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα όπου η Αλ Κάιντα θα εξετάσει έναν από τους ηγέτες των περιφερειακών θυγατρικών της στη Σομαλία, δηλαδή την ομάδα Αλ-Σαμπάμπ, την Αλ Κάιντα στην Υεμένη ή στο Μάλι που εκπροσωπείται από την Τζαμαάτ Νουσράτ Αλ-Ισλάμ Ουά Αλ-Μουσλιμίν.

Αν και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό οφείλεται στο ότι η δύναμη της Αλ Κάιντα δεν είναι πλέον συγκεντρωτική και της δίνεται εξουσία σε άλλους υπό την ηγεσία του Αλ Ζαουαχίρι.

Το 2013, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, Νασίρ Αλ-Ουχαΐσι (Nasir Al-Wuhayshi), αναφέρθηκε ευρέως ότι είχε διοριστεί ως διάδοχος του Αλ-Ζαουαχίρι. Αυτό δείχνει ότι οι περιφερειακοί ηγέτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον κεντρικό ηγετικό ρόλο. Αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε σε επίθεση με drone το 2015.

Ιδεολογία της Αλ Κάιντα

Η κύρια ιδεολογία της Αλ Κάιντα είναι η ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου μέσω του Τζιχάντ «qital», που σημαίνει ένοπλος πόλεμος. Σύμφωνα με την Αλ Κάιντα, το Τζιχάντ  είναι το fardu ain (υποχρεωτική πράξη) και η μόνη μορφή τζιχάντ στο Ισλάμ. Το γεγονός είναι ότι η Τζιχάντ έχει μια ευρεία έννοια και ο όρος «τσιτάλ» είναι μόνο μία από τις πολλές έννοιες της τζιχάντ.

Αυτό το είδος διαστρέβλωσης της έννοιας της τζιχάντ και της επιβολής υποχρεώσεων σε αυτήν έχει δημιουργήσει μια γενιά ριζοσπαστικών ατόμων που άκουσαν το κάλεσμα της Αλ Κάιντα να πολεμήσουν υποτιθέμενα για το Ισλάμ.

Εκτός από τη διάδοση αυτού του είδους της ρητορικής της τζιχάντ, η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύτηκε επίσης την αλληλεγγύη των μουσουλμάνων ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο ενάντια στην καταπίεση των μουσουλμάνων. Η Αλ Κάιντα πέτυχε να διαδώσει την αφήγηση ότι οι δυτικές αρχές κήρυξαν τον πόλεμο σε όσους θεωρούνται εχθροί του Ισλάμ.

Φυσικά, προβλήματα όπως η ισλαμοφοβία και το ζήτημα της καταπίεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά σίγουρα όχι με τρομοκρατικές ενέργειες. Το Ισλάμ υποστηρίζει την υπέρβαση των προβλημάτων με την εύρεση σωστών λύσεων με σοφία.

Αντιμετώπιση της Ιδεολογίας της Αλ Κάιντα

Οι συνεχείς προσπάθειες για την αξιολόγηση των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα είναι υψίστης σημασίας. Μεταξύ των αποτελεσματικών προσπαθειών για την ενίσχυση της μουσουλμανικής κοινότητας είναι η ενδυνάμωση της σωστής κατανόησης του Ισλάμ, ώστε να μην επηρεάζονται εύκολα από τις εξτρεμιστικές πεποιθήσεις.

Η ιδεολογία που πρωτοστάτησε η Αλ Κάιντα και οι ομάδες που ευθυγραμμίζονται με αυτήν θα συνεχίσει να αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης μια απειλή για την αγνότητα του Ισλάμ που πάντα εκτιμά την ειρήνη και την αρμονία.

Ριζοσπαστικές ιδεολογίες και προσανατολισμοί, συμπεριλαμβανομένου του εξτρεμισμού, της αποκλειστικότητας, του ρατσισμού και των αντιθρησκευτικών συναισθημάτων έχουν παρεμποδίσει την παγκόσμια ειρήνη τον τελευταίο καιρό. Η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας και η εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης αυτών των αρνητικών αντιλήψεων όλο και πιο δύσκολες και προκλητικές.

Για την αντιμετώπιση της ιδεολογίας και των ριζοσπαστικών πεποιθήσεων της Αλ Κάιντα, η θρησκευτική ηγεσία παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή θρησκευτικής κατανόησης με βάση τα συμφραζόμενα στη σημερινή κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι λόγιοι θα πρέπει να οδηγήσουν τη μουσουλμανική κοινότητα σε μια ισχυρή θρησκευτική πρακτική βασισμένη στην ανοχή και το μέτρο.

Το μέλλον της Αλ Κάιντα

Η μοίρα της ομάδας Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Αλ Ζαουαχίρι γίνεται ερωτηματικό. Αν και η κατεύθυνση της Αλ Κάιντα δεν θα αλλάξει όπως συνέβη μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι η Αλ Κάιντα θα ενισχύσει τη συνεργασία με μαχητικές ομάδες που έχουν κοινό στόχο και προσπαθούν να σχεδιάσουν, να προετοιμάσουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Αν και η Αλ Κάιντα βρίσκεται σε αποδυναμωμένη κατάσταση, δεν έχει εξαφανιστεί τελείως και είναι πλέον ένα υπόγειο κίνημα ενώ αναδομεί τις δυνατότητές της. Η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει επίσης να φυτεύει μια ιδεολογία μίσους εναντίον των μη μουσουλμάνων προκειμένου να διχάσει την παγκόσμια κοινότητα και επίσης να σπάσει την αρμονική σχέση μεταξύ των θρησκευτικών οπαδών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ