Μέση Ανατολή

Στο κόκκινο η ένταση! Το Ιράν ισχυρίζεται ότι δοκίμασε τον νέο πύραυλο Fateh 360- Λέει ότι το Μπαχρέιν είναι ιρανική επαρχία

Το Ιράν πραγματοποίησε μεγάλη άσκηση χερσαίων δυνάμεων αυτή την εβδομάδα. Η άσκηση ονομάστηκε Eqtedar 1401. Η άσκηση παρουσίασε ιρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που διεξάγουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε περιβάλλον ερήμου. Η χώρα πραγματοποίησε επίσης νυχτερινές ασκήσεις με παλιά ελικόπτερα Bell και Cobra, τα οποία η Τεχεράνη συνεχίζει να πετά για δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Ισφαχάν. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει δοκιμάσει έναν πύραυλο που ονομάζεται Fateh 360, ο οποίος μεταφέρει 175 κιλά και φέρεται να έχει βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων, που υποτίθεται ότι θα του επέτρεπε να φτάσει στο Ισραήλ, αναφέρει η Jerusalem Post.

Οι επίγειες δυνάμεις που έφτασαν σε μια περιοχή κοντά στο Νασραμπάντ περιλάμβαναν μεγάλες σειρές από τανκς και οχήματα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones και πύραυλοι. Ένα εκτενές άρθρο στο Fars News του Ιράν περιγράφει λεπτομερώς μερικούς από τους διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων που διεξήγαγε η Ισλαμική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, «το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χερσαίας δύναμης του στρατού, που έχει αποκτηθεί τοπικά τα τελευταία χρόνια και μπόρεσε να παίξει αποτελεσματικό ρόλο στη βελτίωση της κινητικότητας αυτής της δύναμης, είναι η αύξηση της κινητικότητας».

Το Ιράν λέει ότι «τα τελευταία χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία του Στρατού μπόρεσε να αποκτήσει την τεχνολογία νυχτερινής όρασης [τοπικά] και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκτελέσει καλά τις απαιτούμενες αποστολές». Προφανώς, μέχρι τώρα το Ιράν πετούσε τα ελικόπτερα του σε επιχειρήσεις μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Τεχεράνη αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση περιελάμβανε συντονισμό μεγάλης κλίμακας με ειδικές μονάδες, όπως μια ειδική δύναμη ταχείας αντίδρασης με χρήση ελικοπτέρων και τη χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους «Shafaq». Ο Mohammad Bagheri, ο στρατιωτικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, παρευρέθηκε στις ασκήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του IRGC είναι ξεχωριστές από τον τακτικό στρατό του Ιράν. Κατά κάποιο τρόπο, το IRGC λαμβάνει πρώτα τη νέα τεχνολογία, πριν από τον στρατό. Ως εκ τούτου, οι επίγειες δυνάμεις τείνουν να στερούνται νέου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τις ιρανικές εκθέσεις, τα ελικόπτερα κατάφεραν να εκτοξεύσουν με επιτυχία πυραύλους αέρος-εδάφους. Σε ένα δεύτερο στάδιο των ασκήσεων, το Ιράν δοκίμασε νέους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκαλεί τον πύραυλο Fateh 360 που μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 4 Mach. Δεν ήταν σαφές εάν αυτή η χρήση του πυραύλου μπορεί να επιβεβαιωθεί, αλλά το Ιράν φαίνεται πεπεισμένο ότι οι νέοι του πύραυλοι λειτουργούν καλά. Εκτόξευσε επίσης τον πύραυλο Fajr-5.

Το Fatah 360, ισχυρίζεται το Ιράν, έχει υψηλά επίπεδα ακρίβειας και μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει έναν στόχο. «Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου Fateh 360 έγινε ενώ αυτός ο πύραυλος είχε ήδη παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην παρέλαση της 29ης Απριλίου».

Το ρεπορτάζ του Fars αναφέρει ότι το Fateh 360 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατηγικών στόχων. Οι Ιρανοί διοικητές είπαν ότι «το σύστημα καθοδήγησης αυτού του πυραύλου είναι τέτοιο που επικοινωνεί με πολλούς δορυφόρους κάθε δευτερόλεπτο και διορθώνει αμέσως την πορεία του. Επίσης αυτό το βλήμα εκτοξεύεται με εκτοξευτή 6 βλημάτων και είναι πύραυλος μεγάλης εμβέλειας, ακριβείας και στρατηγικής». Αυτό προφανώς σημαίνει ότι πολλές από τις ρουκέτες θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ταυτόχρονα.

Το γενικό πλαίσιο της άσκησης των χερσαίων δυνάμεων και τα προκλητικά σχόλια κατά του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ, καθώς και η δοκιμή νέου πυραύλου από το Ιράν, δείχνουν ότι το Ιράν προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση ή αύξηση της έντασης. Αυτό έρχεται εν μέσω συνομιλιών για τη συμφωνία με το Ιράν.

Το Ιράν γνωστοποιεί ξεκάθαρα τις απόψεις του σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς και τις σχέσεις Κόλπου-Ισραήλ δύο χρόνια μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι «κατασκοπεύει» το Ιράν από τον Κόλπο. Η άσκηση των χερσαίων δυνάμεών του σχεδιάστηκε για να δείξει ότι το Ιράν μπορεί να συντονιστεί ολοένα και περισσότερο με τις χερσαίες δυνάμεις του και να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους, τα drones και τα ελικόπτερα του σε συνεννόηση.

Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Σύμφωνα με το ιρανικό Press TV, η άσκηση των χερσαίων δυνάμεων πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επέκριναν τα κράτη του Κόλπου ότι φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ συνεργάζεται όλο και περισσότερο με το Ισραήλ. Το Ιράν λέει ότι έχει προειδοποιήσει για τις «επιπτώσεις» της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου.

Στο πλαίσιο αυτών των νέων ιρανικών απειλών, ο Ιρανός Hossein Shariatmadar, ο διευθύνων συντάκτης της Kayhan, μιας συντηρητικής ιρανικής εφημερίδας κοντά στο καθεστώς, επέκρινε επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα κράτη του Κόλπου. Σύμφωνα με το Fars News έκανε επίσης προκλητικά σχόλια υποστηρίζοντας ότι το Μπαχρέιν είναι μέρος του Ιράν.

Είπε ότι μετά την «παρέμβαση» του Αραβικού Συνδέσμου, το Ιράν επεσήμανε ότι «το Μπαχρέιν ήταν μέρος του εδάφους του Ιράν, το οποίο χωρίστηκε από το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας παράνομης σύγκρουσης μεταξύ του Σάχη και των αμερικανικών και βρετανικών κυβερνήσεων. Και σήμερα, το κύριο αίτημα του λαού του Μπαχρέιν είναι η επιστροφή αυτής της χωρισμένης από το Ιράν επαρχίας στην πατρίδα της, δηλαδή στο Ισλαμικό Ιράν. Είναι προφανές ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα του Ιράν και του λαού της χωρισμένης επαρχίας του δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Κατακεραύνωσε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απορρίπτοντας τα σχόλια του Αραβικού Συνδέσμου για πολλά αμφισβητούμενα νησιά.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το περιεχόμενο της δήλωσης της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι είπε ότι η έκδοση τέτοιων δηλώσεων δείχνει έλλειψη σωστής κατανόησης από μέρους ορισμένων από τις αναφερόμενες χώρες σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στην περιοχή και αγνοώντας την πραγματικότητα της περιοχής της Δυτικής Ασίας», ανέφερε το Tasnim News.

«Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς στη δήλωση σχετικά με τα τρία ιρανικά νησιά, ο Kanaani είπε ότι όλες οι ενέργειες του Ιράν βρίσκονται στο πλαίσιο άσκησης κυριαρχίας επί της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και καταδίκασε την παρέμβαση άλλων μερών σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ