Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πώς το "φλεγόμενο" Ιράκ μπλέκει Τουρκία, συνθήκη Λωζάνης και στο βάθος Ελλάδα

To Ιράκ το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνει έντονες εσωτερικές βίαιες συγκρούσεις με πολυάριθμα θύματα, διολισθαίνοντας σε εμφύλιο σπαραγό

 Προ του παραπάνω κινδύνου σύμφωνα με άρθρο έγκριτου ΜΜΕ, "ο Πρόεδρος του ζήτησε  τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να τερματιστεί η πολιτική κρίση", 

"Ο πρόεδρος της Ράκης Μπαρχάμ Σαλίχ ενθάρρυνε την Τρίτη τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να διευθετηθεί μια πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε σε φονικές συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες.

Οι πρόωρες εκλογές, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις τελευταίες κάλπες, ήταν ένα βασικό αίτημα του σημαίνοντος σιίτη κληρικού Muqtada al-Sadr, οι υποστηρικτές του οποίου πολέμησαν τις δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της βίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

«Η διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών σύμφωνα με μια εθνική συναίνεση αντιπροσωπεύει μια έξοδο από την ασφυκτική κρίση», είπε ο Σαλίχ σε ομιλία του.

«Εγγυάται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ιρακινού λαού».

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι δήλωσε την Τρίτη ότι «θα εγκατέλειπε τη θέση του» εάν συνεχιστεί η ταραχώδης πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ανέστειλε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι νεωτέρας μετά την εισβολή διαδηλωτών στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.

Απόλυτη πλειοψηφία

Ο Σαλίχ μίλησε λίγες ώρες αφότου οι υποστηρικτές του Σαντρ αποχώρησαν από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης μετά από συγκρούσεις σχεδόν 24 ωρών που τους έφεραν εναντίον του στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το γειτονικό Ιράν.

Τουλάχιστον 28 υποστηρικτές του Sadr σκοτώθηκαν και περίπου 750 τραυματίστηκαν μετά από μάχες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα όταν οι πιστοί του Sadr εισέβαλαν στο κυβερνητικό παλάτι μετά την ανακοίνωση του ηγέτη τους ότι παραιτείται από την πολιτική.

Ο Σαντρ και οι υποστηρικτές του πρωτοστάτησαν στις εκκλήσεις για διάλυση του κοινοβουλίου και νέες βουλευτικές εκλογές μετά από μήνες πολιτικής παράλυσης.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, το κοινοβούλιο μπορεί να διαλυθεί μόνο με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, μετά από αίτημα του ενός τρίτου των βουλευτών ή από τον πρωθυπουργό με την έγκριση του προέδρου.

Το μπλοκ του Sadr αναδείχθηκε από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ως το μεγαλύτερο στο νομοθετικό σώμα, με 73 έδρες, αλλά πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Έκτοτε, η χώρα έχει βυθιστεί σε πολιτικό αδιέξοδο λόγω της διαφωνίας μεταξύ σιιτικών φατριών για το σχηματισμό συνασπισμού.

Τον Ιούνιο, οι νομοθέτες του παραιτήθηκαν σε μια προσπάθεια να σπάσουν το τέλμα.

Οι υποστηρικτές του Sadr είχαν επί εβδομάδες πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο του Ιράκ, μετά την εισβολή στο εσωτερικό του νομοθετικού σώματος στις 30 Ιουλίου."

Εκτός όμως από το αδιέξοδο στο εσωτερικό του Ιράκ, η  μεγάλη εσωτερική αναταραχή που βιώνει η χώρα, φαίνεται ότι πυροδοτεί τουρκικές ορέξεις για  στρατιωτική επέμβαση, με την επίφαση της  παροχής ασφάλειας στους Τουρκμένους, κάτι που αποτυπώνεται σε σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ

"Ιρακινός βουλευτής ανακοίνωσε: Κινδυνεύουν Μοσούλη και Κιρκούκ! Πιστεύουμε πλήρως ότι η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ο Erşat Salihi, Ιρακινός βουλευτής και πρώην επικεφαλής της ITF, δήλωσε ότι η Μοσούλη και το Κιρκούκ βρίσκονται σε κίνδυνο και είπε:

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα παρέμβει σε αυτό το χάος και θα κάνει το στρατιωτικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό βήμα που θα διασφαλίσει την ασφάλεια. ζωής για όλους τους Κούρδους, Τουρκμένους και Άραβες».

Ο Ερσάτ Σαλιχί, Ιρακινός βουλευτής και πρώην επικεφαλής του Ιρακινού Τουρκμενικού Μετώπου (ITC), περιέγραψε τα γεγονότα στο Ιράκ ως πρόβα για τη διαίρεση του Ιράκ.

Υπενθυμίζοντας την καταστροφή του 2014, ο Σαλιχί είπε ότι παρακολούθησε τα γεγονότα στη Βαγδάτη επί τόπου και είπε:

"Πρέπει να εδραιωθεί η Τουρκμενική εξουσία στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός αποτελούν πηγή εμπιστοσύνης για όλους τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Τουρκμένους. της εδαφικής ακεραιότητας και σταθερότητας του Ιράκ».

Η ύπαρξη της Τουρκίας είναι στοιχείο εμπιστοσύνης

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο Σαλιχί είπε:

«Εάν δεκάδες τρομοκράτες του PKK έχουν διεισδύσει στην περιοχή των Τουρκμένων και η κεντρική εξουσία αποδυναμωθεί, θα επιτεθούν απευθείας.

Η PEJAK χτίζει στα σύνορα του Ιράκ για να υποστηρίξει το PKK.

Τα κύτταρα του DAESH, μια άλλη απειλή, θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία.

Επιπλέον, άλλα αυτονομιστικά στοιχεία που έχουν σχέδια για το Κιρκούκ και τη Μοσούλη βρίσκονται σε επιφυλακή.

Θέλουμε να σχηματιστεί μια ισχυρή ένοπλη δύναμη των Τουρκμένων για να μην ζήσουμε ένα νέο κύμα σφαγών. Σε αυτό το σημείο, η κύρια στρατηγική μας είναι να έχουμε τους αριθμούς και τον εξοπλισμό για να αντέξουμε το πρώτο κύμα επιθέσεων. 

Να αγοράσουμε χρόνο για να ξεπεράσουμε αυτό το αρχικό σοκ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τουρκία θα παρέμβει στη συνέχεια σε αυτό το χάος και θα κάνει το στρατιωτικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό βήμα που θα διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Κούρδων, Τουρκμάνων και Αράβων, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ,

Κιρκούκ και Μοσούλη αφέθηκαμ με την προϋπόθεση της εδαφικής ακεραιότητας

Οι συγκρούσεις στο Ιράκ, ο κίνδυνος εμφυλίου και διχασμού επανέφεραν στην ημερήσια διάταξη τις συμφωνίες του 1926-1946 που υπογράφτηκαν.

Το Κιρκούκ και η Μοσούλη, που παρέμειναν εντός των ορίων του Εθνικού Συμφώνου, εγκαταλείφθηκαν υπό τον όρο της διασφάλισης της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Η Συμφωνία της Άγκυρας, που υπογράφηκε το 1926, δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ σε περίπτωση συνεχιζόμενης αναταραχής στο Ιράκ.

Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπογράφηκε το 1946, φέρνει επίσης στο προσκήνιο τα δικαιώματα της Τουρκίας όταν διαιρεθεί ή η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο παράνομων οργανώσεων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας 8 μήνες νωρίτερα...,  αναφερόμασταν εκτενώς στο ότι η Τουρκία σχεδιάζει επίθεση στο Β. Ιράκ έχοντας στο μάτι το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, του οποίου σημειωτέον η ποιότητα είναι εξαιρετική λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θείο και του γεγονότος ότι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους.

Αυτοί οι δύο παράμετροι καθιστούν το κόστος εξόρυξης  του πετρελαίου χαμηλό και πολύ συμφέρον.

Μια  τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ μέχρι Κιρκούκ και Μοσούλη θα είχε ως αποτέλεσμα στην πράξη την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης στα ανατολικά της Τουρκίας, ακολουθώντας τα Συριακά εδάφη που κατέλαβαν οι Τούρκοι σε Αφρίν και Ιντλίμπ. Οπότε μετά σειρά έχει η Ελλάδα

Παράλληλα οι Τούρκοι θα διασφάλιζαν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθρακων σε μια δύσκολη ενεργειακή περίοδο

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να προηγηθούν επιθετικές ενέργειες σε βάρος των Τουρκμένων του Ιράκ, οι οποίοι να κάνουν επίκληση της Τουρκίας προκειμένου να επέμβει

Συνεπώς αναμένουμε η Τουρκία, γνωστή για το "ταλέντο της" σε προβοκατόρικες ενέργειες, να σκηνοθετήσει τέτοιες υποτιθέμενες ενέργειες σε βάρος των Τουρκμένων,προκειμένου να επέμβει στο Ιράκ

Οψόμεθα

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης