Μέση Ανατολή

Πυρηνικές διαπραγματεύσεις! Αυτές είναι οι ιρανικές προϋποθέσεις για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν την απάντηση του Ιράν σε μια πρόταση της ΕΕ για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, γνωστή ως JCPOA, το The Cradle ανέφερε την Πέμπτη τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπέβαλε η Τεχεράνη.

Η έκθεση του Cradle επικαλείται μια ανώνυμη ιρανική πηγή, η οποία είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συνολική ελάφρυνση των κυρώσεων για το Ιράν και μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από την αποχώρηση από τη συμφωνία στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν πρέπει να κλείσει ορισμένους φυγόκεντρους για να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα στα όρια του JCPOA. Η πηγή είπε ότι οι φυγόκεντροι θα παραμείνουν σε τέτοια κατάσταση που εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν ξανά από τη συμφωνία, οι φυγόκεντροι θα μπορούσαν να επανεκκινηθούν εντός ενός έτους.

«Οι πλατφόρμες των φυγοκεντρητών δεν θα καταστραφούν και οι συνδέσεις τους και η ηλεκτρική ενέργεια συλλέγονται, γεγονός που ανεβάζει τη δυνατότητα ανακατασκευής μας σε λιγότερο από ένα χρόνο και αποτελεί ένα είδος εγγύησης», είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι συνολικά, υπάρχουν 21 εγγυήσεις που έχουν εγγραφεί στη συμφωνία για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του Ιράν σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Με μία εγγύηση, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, θα υπάρξει περίοδος χάριτος τριών ετών και ενός μηνός κατά την οποία οι ξένες εταιρείες δεν θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις.

Δεν είναι σαφές εάν τυχόν εγγυήσεις που εξαρτώνται από τη δράση των ΗΠΑ θα ήταν εκτελεστές σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το JCPOA δεν είναι συνθήκη, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα δεσμευτεί από τη συμφωνία και αυτό το ζήτημα υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις το 2021, όταν οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία, το Ιράν ήθελε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να δώσει μια εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία μόνο για τη θητεία του, αλλά εκείνος αρνήθηκε και οι συνομιλίες σταμάτησαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Cradle, η μπάλα είναι και πάλι στο γήπεδο της Ουάσιγκτον. Εάν οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη συμφωνία, η εφαρμογή της θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Το πρώτο βήμα θα ήταν η υπογραφή της συμφωνίας στη Βιέννη. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ και τα οποία απέσυραν τις ΗΠΑ από το JCPOA.

Το Ιράν θα έχει τότε 60 ημέρες για να δοκιμάσει την ελάφρυνση των κυρώσεων πουλώντας πετρέλαιο σε δυτικές χώρες και αποκτώντας πρόσβαση σε ιρανικά κεφάλαια που είχαν παγώσει στο εξωτερικό. Οι κυρώσεις κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και ορισμένες θα χαλαρώσουν επιτρέποντας τις δυτικές συναλλαγές με ιρανικές εταιρείες που κάνουν «συναλλαγές» με το IRGC.

Η ιρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες της έκθεσης The Cradle, αλλά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κύριο εκκρεμές ζήτημα με τις ΗΠΑ ήταν η «εγγύηση της συνέχισης» του JCPOA.

Δεν είναι σαφές πότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην πρόταση του Ιράν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από το Ισραήλ και τα γεράκια του στην Ουάσιγκτον να καταργήσουν εντελώς τις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ