Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

M. Ρούμπιν: Γιατί το ταξίδι της Αμερικής στο Αφγανιστάν δεν ήταν «ατελείωτος πόλεμος»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του αποφασισμένος να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Καθώς οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από την Καμπούλ, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον πόλεμο για πάντα και δεν επέκτεινα μια για πάντα έξοδο». Τον περασμένο μήνα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν εξήγησε: «Έπρεπε να τελειώσει».

Τόσο η αιτιολόγηση της αποχώρησης από τον Μπάιντεν όσο και από τον Σάλιβαν είναι ανεπαρκής, γράφει ο ειδικός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν για το National Interest. Το να παραμείνεις δεν σήμαινε κλιμάκωση αλλά μάλλον σταθεροποίηση. Με μόνο μια στοιχειώδη δύναμη, η παρουσία των ΗΠΑ επέτρεψε στις αφγανικές δυνάμεις να κρατήσουν την Καμπούλ και κάθε πρωτεύουσα της περιφέρειας. Το κόστος μιας τέτοιας ανάπτυξης ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και την Κορέα. Με την αλλαγή της ονομασίας της αποτροπής ως «ατέρμονου πολέμου» που αξίζει καταδίκης, ο Μπάιντεν έπεισε τους δικτάτορες στη Μόσχα και το Πεκίνο ότι η επιθετικότητα θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Ομοίως, το να δικαιολογήσει την απόσυρση των ΗΠΑ υποδεικνύοντας την υποτιθέμενη άρνηση των Αφγανικών Δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας (ANSF) να πολεμήσουν και στη συνέχεια το να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αποκρούσει την ευθύνη για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησε πίσω του υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς Αμερικανούς συμβούλους ή εργολάβους είναι μια λογική πλάνη. Οι εκλογές έχουν σημασία, ωστόσο, και ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την επιθυμία του να εκπληρώσει τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πώς έχουν σημασία οι πόλεμοι στο τέλος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επρόκειτο ποτέ να βρεθούν στο Αφγανιστάν στο διηνεκές, αλλά η χρονική στιγμή της αποχώρησης έχει σημασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη χάσει την προθεσμία που είχε διαπραγματευτεί ο ειδικός απεσταλμένος Zalmay Khalilzad κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Η επιλογή μιας νέας προθεσμίας από τον Μπάιντεν ήταν αυθαίρετη. Αρχικά επέλεξε την 11η Σεπτεμβρίου, την εικοστή επέτειο των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι που οι βοηθοί έπεισαν τον Μπάιντεν ότι αυτό θα ενίσχυε την Αλ Κάιντα. Ο Μπάιντεν επέλεξε τότε τις 31 Αυγούστου. Για να επιλέξει μια θερινή προθεσμία, ωστόσο, διέψευσε την άγνοια του Αφγανιστάν: Η περίοδος των μαχών διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, μετά τον οποίο οι χειμερινές συνθήκες κάνουν πολλά ορεινά περάσματα αδιαπέραστα με τα πόδια ή τα οχήματα. Αν ο Μπάιντεν περίμενε μέχρι τον Νοέμβριο, τότε το ANSF θα είχε στη διάθεσή του πέντε μήνες για να προετοιμάσει την άμυνά του και δεν θα είχε υπάρξει αστραπιαία επίθεση των Ταλιμπάν.

Στο χάος της τελικής απόσυρσης συνέβαλε η απόφαση να βασιστούμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ. Το πρώτο ήταν αστικό, δύσκολο να ασφαλιστεί και είχε περιορισμένη χωρητικότητα διαδρόμου. Το ότι ο Λευκός Οίκος δεν εξήγησε ποτέ τη λογική πίσω από την απόφασή του υποδηλώνει ότι το ανώτατο προσωπικό του Μπάιντεν -κανένας από τους οποίους δεν υπηρέτησε στον στρατό- έκανε την επιλογή του πρώτα αντί να ακούσει έμπειρες φωνές στο Πεντάγωνο.

Μπορεί ο Μπάιντεν να πέταξε τους ANSF κάτω από το λεωφορείο κατά την έξοδό του, αλλά το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Ahmad Masood ξεκίνησε ένοπλη αντίσταση χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Κατάφεραν να βάλουν ενέδρα σε μονάδες των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Panjshir και σε πολλές γύρω περιοχές. Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «αποθαρρύνει» οποιονδήποτε να υποστηρίξει την ένοπλη αντίσταση στους Ταλιμπάν ήταν ασυνείδητη. Για να συμβουλεύσει ο Ned Price, «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που το Αφγανιστάν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις του» ήταν διαζευγμένο από την πραγματικότητα. Οι εκκλήσεις του ειδικού απεσταλμένου Τόμας Γουέστ προς τους Ταλιμπάν να διαφοροποιηθούν και η προθυμία του να συζητήσει τη διοχέτευση βοήθειας μέσω της ομάδας υπογραμμίζουν πώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λάθος το Αφγανιστάν.

Η Ανάγκη για Δίκη

Το Κογκρέσο και τα μέσα ενημέρωσης έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια, έχουν εκδώσει κλήσεις και έχουν πραγματοποιήσει δίκες για τη διερεύνηση της ταραχής της 6ης Ιανουαρίου 2021, που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο.

Ασφαλώς, η εξέταση των αποφάσεων σχετικά με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι εξίσου δικαιολογημένη. Εάν οι βοηθοί του Μπάιντεν αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, απέτυχαν να συμβουλευτούν ή να συντονίσουν ή προώθησαν μια τάση για διαδικασία στα χαρτιά πάνω από την πραγματικότητα της κατάστασης, τότε είναι σημαντικό να λογοδοτήσουν αυτά τα άτομα. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί μια αποτυχία πληροφοριών: Πώς ήταν που οι Ταλιμπάν μπόρεσαν να διεισδύσουν σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα της επαρχίας για να διαπραγματευτούν το δικό τους πέρασμα και την παράδοση της κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζουν οι διπλωμάτες ή η κοινότητα των πληροφοριών; Πώς ενώθηκαν μαζί τους χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες, επίσης απαρατήρητοι;

Στην πρώτη επέτειο της μεγάλης εγκατάλειψης, ο Λευκός Οίκος μπορεί να θέλει να πλαισιώσει τη συζήτηση ως επιλογή ανάμεσα στην υπεύθυνη πολιτεία ή τον ατελείωτο πόλεμο. Αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή. Με τόση αιματοχυσία και χιλιάδες άλλους εγκαταλελειμμένους, οι Αμερικανοί έχουν καθυστερήσει να λογοδοτήσουν με ειλικρίνεια για τη λήψη αποφάσεων γύρω από την απόσυρση.

Οι Αφγανοί αξίζουν επίσης περισσότερα. Ο δικός μας πόλεμος μπορεί να τελείωσε, αλλά ο δικός τους όχι. Οι Ταλιμπάν αθέτησαν την υπόσχεσή τους να αναζητήσουν μια ευρεία κυβέρνηση συμφιλίωσης. Όσοι Αφγανοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν ενάντια στη διαφθορά και τον τρόμο που μοιάζουν με τους Ερυθρούς Χμερ των Ταλιμπάν θα πρέπει να έχουν την ηθική, αν όχι απροκάλυπτη υποστήριξη της Αμερικής. Η υποστήριξη της αντίστασης είναι αμερικανικό συμφέρον. Οι Ταλιμπάν δεν κέρδισαν μια στρατιωτική νίκη, αλλά μια μάχη υπομονής. Εάν αποφασιστεί οποιαδήποτε άλλη επίδειξη δύναμης, οι Ταλιμπάν μπορεί να καταρρεύσουν τόσο γρήγορα όσο εξαπλώνονται στη χώρα.

Σχέδιο για ένα Αφγανιστάν μετά τους Ταλιμπάν

Αντί να επιδιώκουν να στηρίξουν τη νομιμότητα των Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον μετά τους Ταλιμπάν. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του πειράματος των δύο δεκαετιών με τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν ήταν να επιμείνει σε μια ισχυρή Καμπούλ. Ο λόγος για αυτό ήταν να επιτρέψει στην αφγανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε περιφερειακούς πολέμαρχους ενώ ο στρατός των ΗΠΑ ανασυγκρότησε το ANSF. Σε τοπικό επίπεδο, οι Αφγανοί δυσανασχετούν με την επιβολή κυβέρνησης εκτός της επαρχίας ή της περιφέρειάς τους. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, καθώς οι Αφγανοί είναι επιφυλακτικοί μήπως φέρει την κυριαρχία του Τατζίκ. Αντί να δίνει διαλέξεις στους Ταλιμπάν για τις γυναίκες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους πάντες δημιουργώντας μια ελκυστική εναλλακτική λύση στο βάναυσο εμιράτο των Ταλιμπάν.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι μια φυσική εκδήλωση της αφγανικής πολιτικής κουλτούρας. Αντιθέτως, είναι πληρεξούσιοι του Πακιστάν και της Διυπηρεσιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών του (ISI). Είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαχητές είτε όχι, δεν θα υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν έως ότου το κόστος της παρέμβασης της ISI είναι πολύ μεγάλο για να το φέρει το Πακιστάν. Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν το Πακιστάν ως χορηγό της τρομοκρατίας. Το να σπάσουμε δεκαετίες της κυριαρχούμενης από το ISI εξωτερικής πολιτικής είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο εθισμός του Πακιστάν στη μαχητικότητα και να σωθεί από την κρατική αποτυχία.

Τον Μάρτιο του 2000, επισκέφτηκα το Ισλαμικό Εμιράτο των Ταλιμπάν. Εκείνη την εποχή, οι Ταλιμπάν ζήτησαν την αναγνώριση των ΗΠΑ. Ισχυρίστηκαν ότι έθεσαν σε καραντίνα τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και έκλεισαν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών. Είπαν ψέματα. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ήταν η νόμιμη κυβέρνηση με βάση το γεγονός ότι έλεγχαν το 90% του αφγανικού εδάφους. Αλλά, σε σιωπηλές συνομιλίες σε αγορές, ταξί, σχολεία και εστιατόρια, Αφγανοί από την Καμπούλ μέχρι την Κανταχάρ μου είπαν ότι ενώ καλωσόρισαν τους Ταλιμπάν για να τερματίσουν το χάος της κυριαρχίας των Μουτζαχεντίν, σύντομα συνειδητοποίησαν ότι οι Ταλιμπάν ήταν πιο διεφθαρμένοι και καταχρηστικοί. Δεν είχαν λαϊκό στήριγμα και το καθεστώς τους ήταν ένα σπίτι από χαρτιά. Μια νέα γενιά Αφγανών έχει μάθει το ίδιο μάθημα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την αναπόφευκτη πτώση των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ