Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Λερναία Ύδρα η τρομοκρατία! Αλλαγή διοίκησης στην Αλ Κάιντα με απειλές ολέθρου ενόψει 9/11

Ο εγκέφαλος της τρομοκρατίας Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι (Ayman al-Zawahiri) σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν.

Δύο R9X "Ninja" Hellfires πιστεύεται ότι τεμάχισαν το 71χρονο αφεντικό της Αλ Κάιντα σε ένα χτύπημα ακριβείας καθώς χαλάρωνε στο μπαλκόνι μιας πολυτελούς έπαυλης στην Καμπούλ το Σαββατοκύριακο.

Μετά τον θάνατό του, ειδικοί σε θέματα πληροφοριών και τρομοκρατίας προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση.

Οι φόβοι αυτοί εντείνονται ενόψει της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, των μαζικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το μαχητικό ισλαμικό εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ Κάιντα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001 και στοίχισε τη ζωή σε 2.977 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 6.000. Ο Αλ Ζαγουαχίρι θεωρείται πρόσωπο κλειδί των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης της Αλ Κάιντα, συνοδεύεται με απειλές ολέθρου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την 11η Σεπτεμβρίου να αποτελεί την πλέον επικίνδυνη ημερομηνία για την πραγματοποίηση κάποιας τρομοκρατικής δράσης.

Πολλοί φοβούνται ότι ο Αιγύπτιος χειρούργος και άλλοτε κολλητός του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα αντικατασταθεί από έναν πιο αδίστακτο και αιμοδιψή ηγέτη.

Δεν είναι σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον αλ-Ζαουαχίρι, αλλά υπάρχουν μερικοί πιθανοί νέοι ηγέτες.

Σαΐφ αλ-Αντέλ (Saif al-Adel)

Ο πρώην Αιγύπτιος συνταγματάρχης Σάιφ αλ-Αντέλ, 60 ετών - που αυτοαποκαλείται "Το ξίφος της εκδίκησης" - μπορεί να είναι ο νέος αρχηγός και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων νέων αφεντικών της Αλ Κάιντα. Πιστεύεται επίσης ότι είναι ειδικός στα εκρηκτικά.

Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαγκρεμπί (Abd al-Rahman al-Maghrebi)

Ο Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαγκρεμπί, 52 ετών, είναι επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Αλ Κάιντα και εγκέφαλος στην προπαγάνδα. Ειδικός στον προγραμματισμό υπολογιστών, σπούδασε στη Γερμανία, αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ιράν. Είναι ο γαμπρός του αλ-Ζαουαχίρι.

Γιαζίντ Μεμπράκ (Yazid Mebrak)

Ο Γιαζίντ Μεμπράκ έχει μια επικήρυξη £5 εκατομμυρίων στο κεφάλι του. Ο 53χρονος τρομοκράτης, γεννημένος στην Αλγερία, πιστεύεται ότι πολεμά στο Μάλι ως επικεφαλής της ομάδας AQIM - ή της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ.

Αχμέντ Ντιρίγιε (Ahmed Diriye)

Ο Αχμέντ Ντιρίγιε είναι ο σημερινός ηγέτης του ανατολικο-αφρικανικού κλάδου της Αλ Κάιντα, Αλ Σαμπαάμπ. Είναι 50 ετών, γεννημένος στη Σομαλία και φέρει επικήρυξη 4 εκατομμυρίων λιρών στο κεφάλι του για σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης.

Σαμί αλ Οραΐντ (Sami al-Orayd)

Ο Ιορδανός Sami al-Orayd, 49, έχει πτυχίο στις θρησκευτικές σπουδές και είναι ανώτερο μέλος του Συριακού Μετώπου αλ Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Είναι ξένος, αλλά οι θρησκευτικές του γνώσεις και η εξουσία του σχετικά με το νόμο της Σαρία μπορεί να του δώσει ένα πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ