Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γκαζώνει το πρόγραμμα του Ιράν! Νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ισφαχάν- Η Μοσάντ, το Κουρδιστάν και οι Φρουροί...

Το Ιράν κατασκευάζει νέο πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχάμαντ Εσλάμι, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ερευνητικός αντιδραστήρας, ο οποίος θα μπορεί να δοκιμάζει καύσιμο για άλλους αντιδραστήρες, θα κατασκευαστεί στο Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Ο Εσλάμι δήλωσε ότι το έργο είναι «εντελώς ιθαγενές και ιρανικό».

Ο Εσλάμι τόνισε ότι το κύριο ζήτημα σχετικά με την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι η αύξηση της δυναμικότητας των εγχώριων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο επικεφαλής του πρόσθεσε ότι η χώρα εξετάζει τοποθεσίες, ειδικά στο νότιο Ιράν, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ευνοϊκές τοποθεσίες για νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, θα χρησιμοποιήσουμε διεθνείς συνεργασίες και δεν θα περιμένουμε κανέναν, γιατί το Ιράν διαθέτει επαρκείς επιστημονικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές ικανότητες», είπε ο Εσλάμι. «Ευτυχώς, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες στη χώρα που μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας των 10.000 μεγαβάτ και υποστηρίζουμε επίσης κάθε εταιρεία και ίδρυμα που συμμετέχει στο πρόγραμμα του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν».

Ο Εσλάμι πρόσθεσε ότι το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στην παραγωγή καυσίμου για αντιδραστήρες και μέρος του καυσίμου που απαιτείται για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο συγκρότημα του Ισφαχάν.

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει «μη ειρηνικούς στόχους». «Σε όλο αυτό το διάστημα και σε καμία από τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία, ούτε σε μία περίπτωση έχει ανακοινωθεί ότι το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεση και το σχέδιό του εκ των προτέρων ή το απέκρυψε. Αυτές οι περιπτώσεις είναι τεκμηριωμένες και επομένως η έκφραση αυτών των ειδήσεων και των περιεχομένων δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να σπαταλήσει χρόνο και να κουράσει το άλλο μέρος», είπε ο Εσλάμι.

Τον περασμένο μήνα, ορισμένες από τις κάμερες παρακολούθησης που χρησιμοποιούσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αφαιρέθηκαν από την τοποθεσία του Ισφαχάν. Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το 90% του ουρανίου του Ιράν εμπλουτισμένου σε σχάσιμη καθαρότητα 60% είχε μεταφερθεί στο Ισφαχάν. Τον Ιανουάριο, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει ότι θα μεταφέρει την παραγωγή εξαρτημάτων φυγοκέντρησης στο Ισφαχάν.

Πέρυσι, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να παράγει εμπλουτισμένο μέταλλο ουρανίου, ένα υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του πυρήνα ενός πυρηνικού όπλου, στην τοποθεσία Ισφαχάν.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι «οι πράκτορες της Μοσάντ» προέρχονταν από το Κουρδιστάν

Την Τετάρτη, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον υποτιθέμενο πυρήνα πρακτόρων της Μοσάντ που ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε το Σάββατο. Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι ο πυρήνας αποτελούνταν από μέλη του κουρδικού κόμματος Κομάλα και προσπαθούσε να ανατινάξει μια «ευαίσθητη αμυντική βιομηχανία» στο κέντρο της χώρας.

Ο πυρήνας μετέφερε μια σειρά από μεγάλα και μικρά εκρηκτικά, πιστόλια με σιγαστήρες, φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ρούτερ, εξοπλισμό για να μεταμφιεστούν, ξένο και τοπικό νόμισμα και πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Το υπουργείο συμπεριέλαβε φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι δείχνουν αυτόν τον εξοπλισμό.

Το ιρανικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της Κομάλα παρουσιάστηκαν σε πράκτορες της Μοσάντ και ότι το κόμμα είναι «γνωστό» για τη διεξαγωγή «επιχειρήσεων πληρεξουσίου για λογαριασμό του Σιωνιστικού καθεστώτος». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει τον αριθμό και την ταυτότητα των φερόμενων ως πρακτόρων.

Τη Δευτέρα, το κόμμα Κομάλα επιβεβαίωσε ότι ορισμένα μέλη του δέχτηκαν ενέδρα και συνελήφθησαν από ιρανικές δυνάμεις. Το κόμμα χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών «αβάσιμες κατηγορίες» και «μια δικαιολογία για περαιτέρω καταστολή στο Κουρδιστάν».

Την Κυριακή, το ιρανικό πρακτορείο Noor News ισχυρίστηκε ότι φερόμενοι πράκτορες είχαν συλληφθεί στη χώρα προσπαθώντας να ανατινάξουν μια «ευαίσθητη τοποθεσία» στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Το Noor News ανέφερε ότι το δίκτυο εισήλθε στο Ιράν πριν από λίγους μήνες μέσω του Κουρδιστάν.

Στην έκθεση προστίθεται ότι το δίκτυο εκπαιδευόταν επί μήνες στην Αφρική προκειμένου να πραγματοποιήσει την επιχείρηση. Σύμφωνα με το Noor News, το υπουργείο Πληροφοριών παρακολουθούσε το δίκτυο πριν καν εισέλθει στο Ιράν.

Το δίκτυο συνελήφθη αφού τοποθέτησαν εκρηκτικά στο σημείο που στόχευαν και λίγες ώρες πριν σκόπευαν να υλοποιήσουν το τελικό στάδιο της επιχείρησής τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ιράν και Κουρδιστάν

Το Ιράν έχει ισχυριστεί πολλές φορές ότι η Μοσάντ, η υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ δρα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Τον Μάρτιο, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εκτόξευσε 12 πυραύλους προς ένα σπίτι στο Ερμπίλ στην περιοχή του Κουρδιστάν, λέγοντας ότι ήταν μια απάντηση στα «πρόσφατα εγκλήματα του πλαστού σιωνιστικού καθεστώτος».

Το IRGC ισχυρίστηκε επιπλέον ότι η στοχευόμενη δομή ονομαζόταν «Στρατηγικό Κέντρο της Συνωμοσίας του Κακού των Σιωνιστών».

Αναφορές από ιρανικά και φιλοϊρανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι η επίθεση με πυραύλους πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε μια υποτιθέμενη ισραηλινή επίθεση με drone σε βάση μη επανδρωμένων του IRGC στο Μαχιντάστ του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...