Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ανώτατος Αμερικανός Στρατηγός: Θα μας χτυπήσει το Ιράν

Ο ανώτατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν θα μπορούσαν να επαναλάβουν τις επιθέσεις στην περιοχή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους καθώς αυξάνονται οι εντάσεις - επιθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αναλάβει το νέο του ρόλο στην αεροπορική βάση al-Udeid στο Κατάρ, με ευθύνη για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και σε ολόκληρη την περιοχή, ο υποστράτηγος Alexus Grynkewich εξέφρασε επίσης φόβους για τη ρωσική και κινεζική επιρροή ως υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται για οικονομική και στρατιωτική επιρροή στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Associated Press.

Για παράδειγμα, είπε, οι πρόσφατες πληροφορίες των ΗΠΑ ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει στη Ρωσία οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας «δεν αποτελούν έκπληξη… αλλά είναι ανησυχητικές».

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Γκρίνκεγουιτς, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως διευθυντής επιχειρήσεων στην Κεντρική Διοίκηση στην Τάμπα της Φλόριντα, χιλιάδες μίλια από την έρημο έξω από τη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, μίλησε καθώς οι περιφερειακές εντάσεις παραμένουν υψηλές σχετικά με το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με παγκόσμιες δυνάμεις σε αδιέξοδο.

«Είμαστε σε αυτή τη θέση όπου δεν δεχόμαστε συνεχείς επιθέσεις, αλλά βλέπουμε τον σχεδιασμό για επιθέσεις σε εξέλιξη», είπε ο Γκρίνκεβιτς. «Θα συμβεί κάτι που θα απελευθερώσει αυτόν τον σχεδιασμό και αυτή την προετοιμασία εναντίον μας».

Το Ιράν δοκίμασε έναν δορυφορικό πύραυλο τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να απειλήσει με περισσότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη για να την αποτρέψει από το να επιταχύνει το προηγμένο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της. Και την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε περιοδεία στην περιοχή, το Ιράν αποκάλυψε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα πολεμικά του πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Η Τεχεράνη έχει αυξήσει γρήγορα τα αποθέματά της πυρηνικών καυσίμων σχεδόν όπλων τους τελευταίους μήνες, σκορπώντας φόβους για κλιμάκωση. Έχει επίσης περιστρέψει πιο προηγμένους φυγόκεντρους που απαγορεύονται βάσει της εμβληματικής ατομικής συμφωνίας, την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018.

«Όλοι στην περιοχή ανησυχούν πολύ», είπε ο Grynkewich.

Ακόμα τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δει μείωση των στοχευμένων επιθέσεων σε όλη την περιοχή, καθώς η ισχνή εκεχειρία μεταξύ των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία συνεχίζεται στην Υεμένη και ως μια συνεχιζόμενη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Βαγδάτη κρατά τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε αδιέξοδο, περιμένοντας να επιλυθεί το πολιτικό χάος πριν χτυπήσουν.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο στασιμότητας», είπε ο Γκρίνκεβιτς.

Καθώς οι άλλες απειλές υποχωρούν, οι ΗΠΑ έχουν οξύνει την εστίασή τους στον περιορισμό και την αντιμετώπιση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή, είπε ο Grynkewich, σημειώνοντας ότι η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει τη μόχλευση που απέκτησε από χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή, όπως στη Συρία όπου βοήθησε να σωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ και έστρεψε την παλίρροια του πολέμου υπέρ του.

Ο Grynkewich είπε ότι μια φαινομενική αντιστροφή της στρατιωτικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν - με τη Μόσχα να ενδιαφέρεται δυνητικά να προμηθεύεται drones από έναν παραδοσιακό αγοραστή του δικού της στρατιωτικού εξοπλισμού - «δείχνει λίγο περισσότερη σχέση από ό,τι θα θέλαμε να έχουν, δεδομένων των πλαισίων για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε την Τεχεράνη σε ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό και κέρδισε τη σταθερή υποστήριξη από το Ιράν για τον πόλεμο που έχει βυθίσει το Κρεμλίνο βαθύτερα σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Εν τω μεταξύ, οι σημαντικές οικονομικές εισβολές της Κίνας στην περιοχή έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της χώρας «να διασφαλίσει αυτά τα συμφέροντα είτε μέσω πωλήσεων όπλων είτε μέσω άλλων μέσων», είπε ο Γκρίνκεβιτς. Στην Κίνα, πολλά αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν βρει έναν επενδυτή που δεν θα τους κάνει διαλέξεις για ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τα φαινόμενα για το αντίθετο μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την περιοχή, επέμεινε ο Γκρίνκεβιτς, κάτι που ο Μπάιντεν τόνισε επανειλημμένα στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα.

Με δεκάδες χιλιάδες αμερικανικές δυνάμεις σταθμευμένες σε όλη την Αραβική Χερσόνησο και μερικές ακόμη στο Ιράκ, καθώς και με την ανώτερη στρατιωτική δύναμη της Αμερικής, είπε ο Γκρίνκεβιτς, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους ότι, «αν συνεργαστείτε μαζί μας, θα αποκτήσετε μια σχέση που είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ