Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί η πλατφόρμα αερίου Karish μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) στη βόρεια στρατιωτική περιοχή, ένα ελικόπτερο πέρασε πάνω από το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, το οποίο βρίσκεται στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ και σε κοντινή απόσταση από τον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται επίσης πως μια συμφωνία που προτάθηκε από τον Αμερικανό μεσολαβητή Άμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein) όριζε ότι ο Λίβανος θα αποκτήσει τον έλεγχο του κοιτάσματος Qana με αντάλλαγμα να παραχωρήσει στο Ισραήλ πλήρη δικαιώματα στο πετρελαϊκό κοίτασμα Karish, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Τελ Αβίβ.

Προηγουμένως, κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενεργοποιήθηκαν διπλωματικά μετά την αντίδραση του Λιβάνου για το πεδίο Karish. Ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ και η υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις γεωτρήσεις στην τοποθεσία Karish μετά από «απειλές» της Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ισραηλινός Στρατός κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που κατευθύνονταν προς το Karish.

Τώρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό πολεμικό ανταποκριτή Nir Dvori, ο Ισραηλινός Στρατός προειδοποιεί για πιθανή επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων, τόσο εναντίον του Karish όσο και εναντίον άλλων πεδίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, διεξάγονται κλειστές συζητήσεις για σχέδια μεταφοράς της πλατφόρμας παραγωγής φυσικού αερίου σε άλλη τοποθεσία. Αυτή τη στιγμή, όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος μελετώνται, κυρίως το κόστος και οι περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Dwori, η επίσκεψη του Λαπίντ και του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz) στη Βόρεια Διοίκηση είναι ένα «σαφές μήνυμα» προς τη Χεζμπολάχ.

Η ουσία του μηνύματος είναι ότι ένα χτύπημα κατά των ισραηλινών υπεράκτιων πλατφορμών δεν είναι μόνο ένα χτύπημα κατά του Ισραήλ, αλλά και ένα χτύπημα εναντίον ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και της Αιγύπτου.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ απαιτεί από τον Αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χοκστάιν (Amos Hochstein) να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει την τάση τέτοιων επιθέσεων. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι πρόκειται για μια άκρως εκρηκτική κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση την οποία κανείς δεν επιθυμεί.

Ο Λαπίντ είπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

«Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τον Λίβανο ως σταθερό και ευημερούντα γείτονα, όχι ως πλατφόρμα για τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και ως όργανο του Ιράν. Οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ θέτουν σε κίνδυνο τον Λίβανο, τους πολίτες του και την ευημερία τους.
 
Δεν μας ενδιαφέρει η κλιμάκωση. Αλλά η επιθετικότητα της Χεζμπολάχ είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια περιττή κλιμάκωση, ειδικά όταν ο Λίβανος έχει μια πραγματική ευκαιρία να αναπτύξει τους ενεργειακούς πόρους του.

Το κράτος του Ισραήλ ενεργεί και θα συνεχίσει να δρα εναντίον όλων των τρομοκρατικών δορυφόρων του Ιράν στην περιοχή και παντού. Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τρομοκρατίας στον κόσμο. Θα ενεργήσουμε ανεξάρτητα και σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής για να αποτρέψουμε το Ιράν να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ