Μέση Ανατολή

Έκλεισε το ενεργειακό deal! Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την έγκριση του Λιβάνου για το μερίδιο στο Karish

Μια συμφωνία που προτάθηκε από τον Αμερικανό μεσολαβητή Άμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein) όριζε ότι ο Λίβανος θα αποκτήσει τον έλεγχο του κοιτάσματος Qana με αντάλλαγμα να παραχωρήσει στο Ισραήλ πλήρη δικαιώματα στο πετρελαϊκό κοίτασμα Karish, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Τελ Αβίβ.

Οι πηγές σημείωσαν ότι οι περισσότεροι πολιτικοί στο Λίβανο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτή τη συμφωνία, εκτός από το σιιτικό δίδυμο Χεζμπολάχ και Αμάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε ο Χόκσταϊν ανέφερε ότι η διαμάχη περιοριζόταν σε μια περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων και όχι 2.350 χιλιομέτρων όπως ισχυριζόταν προηγουμένως ο Λίβανος.

Το Τελ Αβίβ, ωστόσο, ζητά εγγυήσεις ότι το σιιτικό δίδυμο θα τηρήσει την επίσημη θέση του Λιβάνου και ότι θα απόσχει από τις απειλές κατά των ισραηλινών πεδίων.

Αυτοί οι ισραηλινοί φόβοι προέκυψαν όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς την Ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) το Σάββατο. Ένα άλλο drone εκτοξεύτηκε προς την ισραηλινή ΑΟΖ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, προτού καταρριφθεί από ισραηλινό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε μια προσπάθεια να πείσει το Ισραήλ να ανταποκριθεί θετικά στη συμφωνία με τον Λίβανο, ο Χόκσταϊν πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, ως μέρος της αντιπροσωπείας που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην περιοχή. Θα συναντηθεί με την υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ και άλλους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία (KAN 11) επικαλέστηκε υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που επισήμανε «την πιθανότητα να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στον φάκελο οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του Χόκσταϊν», σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής θα μεταφέρει στο Ισραήλ τη στάση του Λιβάνου.

Σημειώνεται πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς την πλατφόρμα φυσικού αερίου Karish την περασμένη εβδομάδα ήταν ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

«Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε UAV που κατασκευάστηκαν στο Ιράν στην επιχείρησή της κατά του Karish. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ εκτελεί αποστολές για το Ιράν και τα όπλα της είναι όπλα που κατασκευάζονται στο Ιράν», είπε, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιχειρεί όπου χρειαστεί».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα «ολοκληρωθούν σύντομα» με μια «λύση που θα ικανοποιεί όλους».

«Η οριοθέτηση των συνόρων σημειώνει πρόοδο και σύντομα θα την οριστικοποιήσουμε»φέρεται να είπε ο Αούν σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Naharnet News του Λιβάνου.

«Πιστεύω ότι η οριστικοποίησή της δεν θα πάρει πολύ χρόνο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «σίγουρα θα είναι προς το συμφέρον όλων. Οριοθετούμε σύνορα και τα δύο μέρη πρέπει να είναι ικανοποιημένα με τη λύση όταν φτάσουμε, διαφορετικά δεν θα ήταν λύση, αλλά ηγεμονία της μίας πλευράς προς την άλλη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ