Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος σύρραξης στη Μεσόγειο: Τα drones της Χεζμπολάχ που καταρρίφθηκαν, το μήνυμα στο Ισραήλ & η διαμάχη για την ΑΟΖ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν το Σάββατο ότι κατέρριψαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish.

Ένα από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκε από ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-16 και τα άλλα δύο αναχαιτίστηκαν από πυραύλους Barak 8 που εκτοξεύτηκαν από την κορβέτα κλάσης Saar 5 του Ισραήλ INS Eilat, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση.

Μια νέα πλατφόρμα γεώτρησης έφτασε στην τοποθεσία Karish για την παραγωγή φυσικού αερίου για το Ισραήλ λίγες εβδομάδες πριν από το συμβάν, για να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, το οποίο βρίσκεται σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Το Ισραήλ λέει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Λίβανος διεκδικεί δικαιώματα σε αυτά τα χωρικά ύδατα.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η επίθεση με drone που εξαπέλυσε το Σάββατο, κατά την οποία τρία από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ, ολοκλήρωσε την αποστολή που είχε σκοπό η οργάνωση. Η δήλωση εμφανίστηκε στο Al-Mayadeen, το οποίο θεωρείται πως τοποθετείται υπέρ του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης εξέτασαν επίσης πώς η απειλή με drone θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυτική σύγκρουση με το εβραϊκό κράτος. Η Χεζμπολάχ αναφέρει στη δήλωση ότι προσπάθησε να εκτοξεύσει drones προς την κατεύθυνση της πλατφόρμας αερίου Karish.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο drones που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες με την υποστήριξη του Ιράν. Μερικά από αυτά έχουν συσκευασμένα πυρομαχικά, καθιστώντας τα ικανά να επιτεθούν σε στυλ καμικάζι, ενώ άλλα έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν φωτογραφίες ή απλώς να παρενοχλούν.

Στο προσκήνιο ξανά η διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου

Μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ επανήλθε στο προσκήνιο μετά από μια εξέλιξη για την ασφάλεια το βράδυ του Σαββάτου. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη και ένα ισραηλινό πυραυλικό πλοίο αναχαίτισε τρία drones που πλησίασαν από την πλευρά του Λιβάνου προς τον εναέριο χώρο πάνω από τα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, η Ισλαμική Αντίσταση, επιβεβαίωσε το περιστατικό σε μια δήλωση: «Μια ομάδα που συνδέεται με τους μάρτυρες Τζαμίλ Σκαφ και Μαχντί Γιαγκί εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφορετικών μεγεθών προς την επίμαχη περιοχή, πάνω από το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, για να πραγματοποιήσει αποστολές αναγνώρισης. Η αποστολή εκπληρώθηκε και το μήνυμα μεταδόθηκε».

Ο Λίβανος παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλός για την εξέλιξη, αν και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Abdallah Bou Habib είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα των συνόρων τον Σεπτέμβριο και ότι οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ έδειξαν ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η γραμμή 29 δίνει στον Λίβανο μια πρόσθετη έκταση που υπολογίζεται σε 1.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ, σύμφωνα με το διάταγμα που κατατέθηκε στον ΟΗΕ, ο Λίβανος λαμβάνει μόνο 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα της αμφισβητούμενης περιοχής.

Ο Μοχάμεντ Γιαζμπέκ, νόμιμος εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ στον Λίβανο, δήλωσε την Κυριακή: «Η διατήρηση του πλούτου του Λιβάνου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενημέρωση του εχθρού ότι είμαστε ισχυροί. Το μήνυμα μεταδόθηκε με drones. Αυτό το μήνυμα δεν είναι μόνο για τον ισραηλινό εχθρό αλλά και για τον Αμερικανό μεσολαβητή, για να καταλάβει ότι τα δικαιώματα του Λιβάνου δεν μπορούν να υποτιμηθούν ή να γελοιοποιηθούν».

Ο πρώην βουλευτής Fares Souaid δήλωσε: «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πάνω από το Karish έχουν στόχο να υπενθυμίσουν σε όλα τα μέρη ότι το Ιράν είναι παρόν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την οριοθέτηση των συνόρων υπό την αμερικανική αιγίδα και σε βάρος του λιβανικού συμφέροντος».

«Το περιστατικό που επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ μπορεί να συμβεί για άλλη μια φορά και μπορεί να συμβούν πιο σοβαρά επεισόδια. Ως εκ τούτου, καλούμε τους εκπροσώπους του έθνους να θέσουν το ζήτημα της κατοχής του Ιράν στο Κοινοβούλιο».

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid είπε ότι η Χεζμπολάχ αποτελούσε «εμπόδιο» για μια συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. «Το κόμμα συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο της τρομοκρατίας και υπονομεύει την ικανότητα του Λιβάνου να καταλήξει σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα».

Είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τον εαυτό του, τους πολίτες του και τα συμφέροντά του.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα. «Τα οικονομικά ύδατα είναι μέρος του Ισραήλ και δεν αποτελούν ζώνη σύγκρουσης. Δεν χρειάζεται συζήτηση», προστίθεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ