Μέση Ανατολή

Αποκάλυψη! Η ιρανική συνωμοσία στην Τουρκία φέρεται να είχε στόχο τον πρώην πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sabah, μια ιρανική συνωμοσία επίθεσης κατά των Ισραηλινών επικεντρώθηκε στο να στοχοποιήσει τον πρώην γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Yossi Levi-Sfari.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ιρανοί επιτιθέμενοι έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Levi-Sfari και τον Ronny Goldberg, και σχεδίαζαν να απαγάγουν και στη συνέχεια να εκτελέσουν τους δύο άνδρες.

Η τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet ανέφερε ότι η Μοσάντ έμαθε την τελευταία στιγμή ότι μια χούφτα Ιρανοί πράκτορες έμεναν στο ξενοδοχείο και συνεργάστηκε με τις τοπικές τουρκικές αρχές για να αποτρέψουν την επίθεση και να μεταφέρουν τους Levi-Sfari και Goldberg πίσω στο Ισραήλ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA ανέφερε ότι επτά από τους οκτώ Ιρανούς υπηκόους που συνελήφθησαν ως μέρος της συνωμοσίας εμφανίστηκαν σε τουρκικό δικαστήριο την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες συνελήφθησαν με πολλά πιστόλια και σιγαστήρες που κατασχέθηκαν από την τουρκική αστυνομία.

Η είδηση ​​για την αποτυχημένη συνωμοσία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πριν από μια εβδομάδα, την ίδια μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid — ο οποίος έγινε πρωθυπουργός την Παρασκευή — προσγειώθηκε στην Άγκυρα για διπλωματική επίσκεψη.

Σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, σημαντικές πληροφορίες είχαν δείξει ότι το Ιράν επιδιώκει να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στη χώρα για να εκδικηθεί μια σειρά από φόνους και χτυπήματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους που έχουν αποδοθεί στο εβραϊκό κράτος.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που ενημέρωσε τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε ότι η Μοσάντ και οι τοπικοί ομόλογοί της απέτρεψαν τρεις ιρανικές επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς αμάχους στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι οι πληροφορίες της Μοσάντ οδήγησαν τις τουρκικές αρχές σε 10 μέλη ενός ιρανικού πυρήνα που φέρεται να σχεδίαζαν να απαγάγουν και να δολοφονήσουν έναν πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και τον συνεργάτη του.

Μετά τις συλλήψεις και την επίσκεψη του Lapid, το Ισραήλ την Τρίτη μείωσε την προειδοποίηση ασφαλείας προς την Τουρκία στο επίπεδο 3 ή μέτρια, αφού ήταν στο υψηλότερο επίπεδο εν μέσω εβδομάδων απειλών και προειδοποιήσεων για επικείμενες ισραηλινές επιθέσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποίησε ότι το κίνητρο του Ιράν να πραγματοποιήσει επιθέσεις παραμένει υψηλό και ότι εκτιμά ότι «υπάρχουν προσπάθειες για την κατασκευή υποδομών από τη μια και τον εντοπισμό πιθανών ισραηλινών και εβραϊκών στόχων από την άλλη».

Οι Ισραηλινοί καλούνται να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τα επερχόμενα ταξίδια στην Τουρκία και φωτογραφιών όσο βρίσκονται ακόμη στη χώρα, να αποφεύγουν να φορούν ρούχα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είναι από το Ισραήλ και να αποφεύγουν να δίνουν προσωπικά στοιχεία και να έχουν περιττές επαφές με αγνώστους.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο, αλλά οι εντάσεις έχουν εκταθεί μετά από μια σειρά περιστατικών υψηλού προφίλ που η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία του Συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Hassan Sayyad Khodaei στο σπίτι του στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου. Η δολοφονία του Khodaei ήταν η πιο υψηλού προφίλ δολοφονία στο Ιράν από τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh τον Νοέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...