Μέση Ανατολή

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ! Άγκυρα: H ταξιδιωτική οδηγία σχετίζεται με άλλα κίνητρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgiç, σχετικά με την έκδοση ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων από το Ισραήλ για τους πολίτες του στην Τουρκία, δήλωσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τις αρμόδιες αρχές μας στο πλαίσιο των μηχανισμών συνεργασίας μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αιφνίδια επιδείνωση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις παρά τα διπλωματικά πήγαινε-έλα της τελευταίας περιόδου στα οποία πόνταρε πολλά ο Ερντογάν. 

Οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ, τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευση αναφορών ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν μια ιρανική τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τον περασμένο μήνα.

Η απόπειρα επίθεσης σε Ισραηλινούς τουρίστες ήταν μία από τις πολλές από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές οργανώσεις ασφαλείας, το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού προσπαθούν να σώσουν ζωές Ισραηλινών.

Στη γραπτή απάντησή του στην ερώτηση σχετικά με το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου Bilgiç είπε: «Οι εν λόγω προειδοποιήσεις πιστεύεται ότι σχετίζονται με διαφορετικές διεθνείς εξελίξεις και κίνητρα. Στην πραγματικότητα, όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές μας στο πλαίσιο των μηχανισμών συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Δηλώνοντας ότι «η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και συνεχίζει να πολεμά την τρομοκρατία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, με εσωτερικές και διασυνοριακές επιχειρήσεις», ο Bilgiç είπε ότι «τα επιτυχημένα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι ξεκάθαρα ορατά».

Ο Bilgic συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ η χώρα μας συνεχίζει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας χωρίς να κάνει καμία διάκριση μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων, συμβάλλει και στην ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας. Στην πραγματικότητα, το θέμα αυτό είναι γνωστό και εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα θα πρέπει να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη "το συντομότερο δυνατό".

Με βάση τις απειλές ότι το Ιράν θα εκδικηθεί για τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην πάνε στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι η Τεχεράνη μπορεί να προσπαθήσει να βλάψει τους Ισραηλινούς πολίτες στην Τουρκία και χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα υψηλού κινδύνου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ