Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν αμερικανικές βιομετρικές πληροφορίες για να βρουν συμμάχους των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ σκοπεύει να ερευνήσει τις βιομετρικές συσκευές πληροφοριών της χώρας που έχουν μείνει στο Αφγανιστάν. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένας αριθμός από συσκευές βιομετρικών πληροφοριών των ΗΠΑ παρέμειναν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές και τις πληροφορίες τους για να εντοπίσουν Αφγανούς που συνδέονται με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Washington Free Beacon, οκτώ Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Άμυνας να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Εκτός από το ότι άφησαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν πίσω τους ορισμένα κρίσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βιομετρικών δεδομένων για τους Αφγανούς συμμάχους τους. Οι Ταλιμπάν φέρεται να χρησιμοποιούν τώρα τα δεδομένα για να εντοπίσουν όσους έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με την επιστολή των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στην Washington Free Beacon, τα συστήματα, τα οποία παρέμειναν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα, περιείχαν σαρώσεις ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και πληροφορίες εργασίας, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας και τα ονόματα των συγγενών αυτών των ατόμων. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τώρα αυτές τις προσωπικές πληροφορίες για να σχεδιάσουν στοχευμένες δολοφονίες, βασανιστήρια και απαγωγές Αφγανών που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να εντοπίζουν ευάλωτα άτομα με τη βοήθεια εξοπλισμού και πληροφοριών που παρέχονται από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο Αφγανιστάν. Η έρευνα έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Human Rights Watch δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τα υπόλοιπα βιομετρικά δεδομένα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για να σκοτώσουν όσους συνεργάζονταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τη διεθνή κοινότητα να επικεντρώνεται στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον πρώην συμμάχων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ένας άγνωστος αριθμός Αφγανών υπηκόων που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν παραμένουν κρυμμένοι, επειδή οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα δεδομένα της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να απαγάγουν αυτούς τους ανθρώπους.

Οι έρευνες των γερουσιαστών για το θέμα είναι η τελευταία προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να μάθουν το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εκκενώσει το Αφγανιστάν. Ζήτησαν από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες του χρόνου και του τρόπου συλλογής ευαίσθητων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων ατόμων που εργάζονται με τον αμερικανικό στρατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Αναμένουν ότι αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κατάστασης στο μέλλον όπου ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες δεν θα πέσουν στα χέρια του εχθρού. Οι γερουσιαστές θέλουν επίσης να μάθουν ποια μέτρα λαμβάνονται για την ασφάλεια αυτών των δεδομένων, πού αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα και πώς καταστρέφονται σε περίπτωση αλλαγής αποστολής ή ανεπιθύμητης μεταφοράς. Ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξηγήσει εάν έχει σχέδια για να βοηθήσει τους Αφγανούς εταίρους της που στοχοποιούνται με αυτές τις πληροφορίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή για την κρίση στο Αφγανιστάν από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη χώρα και άφησαν πολλούς Αμερικανούς και Αφγανούς συμμάχους εγκλωβισμένους.

Η πρόσβαση των Ταλιμπάν σε βιομετρικά δεδομένα από Αφγανούς που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει τη ζωή πολλών σε κίνδυνο. Πολλοί πρώην σύμμαχοι των ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα τη στιγμή της εκκένωσης και οι Ταλιμπάν τώρα τους εμποδίζουν να φύγουν και αναγκάζονται να ζουν κρυφά για να απαλλαγούν από τους Ταλιμπάν, αν και μερικοί έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπου υπάρχει κίνδυνος σύλληψης και απέλασης.

Δεν είναι σαφές πώς θα ενεργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι θα εκκενώσουν περισσότερα από το Αφγανιστάν, και αν μέχρι τότε, οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τις πληροφορίες που διαθέτουν οι Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...