Μέση Ανατολή

Γεωπολιτικές αποκλίσεις! Ριψοκίνδυνα στοιχήματα Σ. Αραβίας-ΗΑΕ με τις ΗΠΑ για την ενέργεια

«Οι φιλίες της Αμερικής στη Μέση Ανατολή πεθαίνουν με φυσικό θάνατο» προέβλεψε ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Steven A. Cook αυτή την εβδομάδα, αφού χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε διαφορετικό βαθμό, απέρριψαν τα αιτήματα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών της ενέργειας και να ενταχθούν σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Μια τηλεοπτική σάτιρα της Σαουδικής Αραβίας που δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί χωρίς τουλάχιστον τη σιωπηρή έγκριση της κυβέρνησης χλεύαζε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως ηγέτη που είχε χάσει τη μνήμη του και χρειαζόταν τον Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως στήριγμα. Η αναφορά στη μνήμη του κ. Μπάιντεν ήταν μια προφανής αναφορά στους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων ότι ο κ. Μπάιντεν έχει ξεχάσει ποιοι είναι οι μακροχρόνιοι περιφερειακοί σύμμαχοι της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια περαιτέρω ένδειξη τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, η Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα ώθησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους εταίρους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν δεδομένα πετρελαίου από τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) κατά την αξιολόγηση της κατάστασης. της αγοράς πετρελαίου λόγω της υποτιθέμενης επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στον οργανισμό.

Οι εκτιμήσεις για τις περιφερειακές συνεργασίες των ΗΠΑ μπορεί να είναι πρόωρες, παρά τη στάση απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας, μια απόκλιση στα αντιληπτά εθνικά συμφέροντα, την απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων με τις πρόσφατες αμερικανικές πολιτικές έναντι του Ιράν και την αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η ανάλυση του αντίκτυπου και της πολιτικής σημασίας της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή υποδηλώνει έναν βαθμό αλληλεξάρτησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών τους εταίρων που καθιστά τις συνεργασίες τους τόσο απαραίτητες όσο και αναντικατάστατες για τους αυταρχικούς ηγεμόνες της Μέσης Ανατολής.

Η ανάλυση υποδηλώνει επίσης ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία έχουν την ικανότητα ή μια στρατιωτική στρατηγική που βασίζεται στην ικανότητα προβολής δύναμης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ή τα μέσα για να αντικαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εγγυητές της αυταρχικής διακυβέρνησης της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, οι ρωσικές στρατιωτικές επιδόσεις στην Ουκρανία αποκάλυψαν προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντήρησης που, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις, καθιστούν τη Ρωσία λιγότερο ελκυστικό εναλλακτικό προμηθευτή όπλων.

Οι διάδοχοι της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ μπορεί να δοκιμάζουν τα όρια της μόχλευσης που αντλούν από την αλληλεξάρτησή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνούμενοι να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου και να καταδικάσουν τη Ρωσία. Μπορεί επίσης να εκτονώνουν την οργή τους για την άρνηση των ΗΠΑ να απαντήσουν πιο σθεναρά στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις κρίσιμες υποδομές τους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει μια νέα ειδική ομάδα με τις συμμαχικές χώρες για να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι στα πλοία στη στρατηγική πλωτή οδό, χωρίς να προσδιορίσουν τα ονόματα των ανταρτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να ζήτησε συγγνώμη από τον κ. μπιν Ζάιντ τον περασμένο μήνα για την αργή αντίδραση των ΗΠΑ στις επιθέσεις. Ο Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών βοήθησε «να επανέλθει η σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και των ΗΠΑ στον σωστό δρόμο».

Η ανακοίνωση και η συγγνώμη του κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσαν ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Κόλπο παραμένει ένας πυλώνας της πολύπλευρης στρατηγικής επιβίωσης καθεστώτων των κρατών του Κόλπου.

Μια μελέτη από πολιτικούς επιστήμονες και μελετητές διεθνών υποθέσεων Andrew Stravers και Dana El Kurd υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι μιλούν για τις δημοκρατικές αξίες, η δέσμευση των ΗΠΑ για αυταρχική κυριαρχία στον Κόλπο είναι τόσο σε συνάρτηση με τη στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ όσο και της Μέσης Ανατολής, λόγω της στρατηγικής γεωγραφίας της Ανατολής που διασχίζει μερικά από τα πιο σημαντικά θαλάσσια σημεία του κόσμου.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μια αυταρχική επίδραση στα κράτη υποδοχής σε στρατηγικά πολύτιμες περιοχές. Τα αμερικανικά και τα συμφέροντα των οικοδεσποτών ευθυγραμμίζονται… για την υποστήριξη της επιβίωσης του καθεστώτος όπου η τοποθεσία είναι κρίσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και στρατιωτικής υπεροχής τους. Αυτή η ευθυγράμμιση παράγει αυξανόμενη αυτοκρατορία και όχι απλή σταθερότητα του καθεστώτος», έγραψαν οι κ. Στράβερς και Ελ Κουρντ. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία μπορεί να αυξήσει την απολυταρχία σε στρατηγικές περιοχές «όπου οι Αμερικανοί σχεδιαστές είναι αβέβαιοι για την ικανότητα του (εθνικού) στρατού να αντέξει την αλλαγή καθεστώτος».

Ορισμένοι ηγέτες στον Κόλπο έχουν κατά καιρούς συμμεριστεί αυτήν την αβεβαιότητα. Ο κ. Bin Zayed, για παράδειγμα, συνήψε συμβόλαιο με τον Erik Prince, ιδρυτή της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία για να βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας του καθεστώτος. Ο κ. Στράβερς και η κα Ελ Κουρντ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ «παράγει την ανάγκη του καθεστώτος υποδοχής να καταστείλει την αντιπολίτευση, προκειμένου να διατηρήσει την αντιληπτή σταθερότητα και να εδραιώσει την εσωτερική του θέση. Αυτό αυξάνει το επίπεδο του αυταρχισμού με την πάροδο του χρόνου».

Αυτό το φαινόμενο ισχύει ιδιαίτερα για τον Κόλπο, όπου η απώλεια μιας στρατιωτικής βάσης θα είχε πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες για την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ από την ανάγκη να κλείσει ή να μετακινηθεί μια εγκατάσταση, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία.

Η έμφαση των συγγραφέων στη σημασία της στρατηγικής γεωγραφίας για την υποστήριξη της απολυταρχίας ή του εκδημοκρατισμού επιβεβαιώνεται σε μια σύγκριση της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση του 2011 στο Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, και τις διαμαρτυρίες έξι χρόνια νωρίτερα στο Ουζμπεκιστάν, όπου η Οι ΗΠΑ είχαν σημαντική στρατιωτική παρουσία στο αποκορύφωμα του Αφγανικού πολέμου.

Οι ΗΠΑ παραμερίστηκαν όταν τα στρατεύματα του Κόλπου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατέστειλαν την εξέγερση στο Μπαχρέιν. Στο Ουζμπεκιστάν, η Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα πρόβλημα να χάσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις αφού ανέλαβε την κυβέρνηση για καταστολή διαδηλώσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία έχει ιμπεριαλιστικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιοχές στρατηγικής σημασίας. Σε περιοχές λιγότερο στρατηγικής σημασίας, η αμερικανική παρουσία έχει σχετικά μικρή επίδραση στα καθεστώτα», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Η ανάλυση του κ. Στράβερς και της κ. Ελ Κουρντ εγείρει το ερώτημα εάν οι πρόσφατες κινήσεις του Κόλπου που σχετίζονται με τις προσπάθειες της Ουκρανίας και των Εμιράτων για επιστροφή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο αραβικό και διεθνές μαντρί σηματοδοτούν ένα ορόσημο στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή μια προσπάθεια από ηγέτες του Κόλπου να δείξουν τους μυς τους σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ μπορεί να τους χρειάζονται περισσότερο.

Η τάση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας να ενθαρρύνει τον αυξημένο ιμπεριαλισμό μπορεί να είναι κάτι που οι κύριοι Μπιν Σαλμάν και Μπιν Ζάιεντ δεν θέλουν να χάσουν, ιδιαίτερα όχι χωρίς άμεση αντικατάσταση. Αυτό ισχύει περισσότερο, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές ότι κανένας από τους δύο ανθρώπους έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας του να αποκρούσουν μια συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος ή μια επίθεση από το Ιράν.

Το πρόβλημα των κυρίων Μπιν Σαλμάν και Μπιν Ζάιντ είναι ότι η απόφαση για το μέλλον της παρουσίας των ΗΠΑ στον Κόλπο είναι πέρα ​​από την αντίληψή τους. Η Ουάσιγκτον μειώνει την αποτίμησή της για τη στρατηγική σημασία της γεωγραφίας του Κόλπου καθώς μειώνεται το ενδιαφέρον της για την ελεύθερη ροή της ενέργειας της περιοχής.

Οι κύριοι Bin Salman και Bin Zayed μπορεί να βάζουν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα: να βάλουν τη σχέση με τις ΗΠΑ στα άκρα με την ελπίδα ότι η ανάγκη αντικατάστασης της ρωσικής ενέργειας θα επαναφέρει την Ουάσιγκτον. Αυτό μπορεί να είναι μακρινό. Όμως, όπως οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα θυμούνται ότι οι ΗΠΑ δεν απάντησαν σθεναρά σε επιθέσεις στις κρίσιμες εγκαταστάσεις τους, ακόμη κι αν έλαβαν μέτρα για να τους καθησυχάσουν, οι πολιτικοί και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακαλέσουν φίλους που έλειπαν όταν χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ