Μέση Ανατολή

Πόλεμος Τεχεράνης-Μοσάντ στο Ιράκ! Το Ερμπίλ ήταν απάντηση σε επιδρομή UAV στο Ιράν

Ένα ιρανικό κανάλι ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον στόχων στο Ερμπίλ ήταν μια απάντηση σε μια επίθεση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη δυτική ιρανική επαρχία Κερμανσάχ.

Επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το αραβόφωνη κανάλι Al-Alam ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η οποία είχε στόχο το αρχηγείο του Ισραήλ στο Ερμπίλ, την Κυριακή το πρωί, ήρθε ως απάντηση σε πρόσφατη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή Μαχιντάστ στο δυτικό Ιράν.

Η πηγή τόνισε ότι το Ιράν σχεδίαζε εδώ και πολύ καιρό να απαντήσει σε αυτή την ισραηλινή επίθεση, αλλά «περιμέναμε τις συνθήκες υπό τις οποίες το Ισραήλ είναι το μόνο που στοχοποιείται με ακρίβεια και ευαισθησία και λαμβάνει την κατάλληλη απάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο επιλογής του Ερμπίλ στο Ιράκ ως στόχο, η πηγή τόνισε ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Μαχιντάστ έγινε από το ιρακινό Κουρδιστάν και ως εκ τούτου το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε λάβει απάντηση στην ίδια περιοχή.

Η ενημερωμένη πηγή ανέφερε ότι μέσα σε λίγες ώρες οι νεκροί και οι τραυματίες της επιχείρησης του IRGC μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε άλλο ισραηλινό αρχηγείο στο Ερμπίλ, ενώ αναφέρθηκε ότι η κατάσταση ορισμένων από τους τραυματίες ήταν κρίσιμη.

Η πηγή τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε για τις κινήσεις του Ισραήλ σε διάφορα στάδια και μέσω διαφόρων διαύλων, αλλά δυστυχώς αυτές οι τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις δεν ελήφθησαν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη πηγή, ενώ οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την ιρακινή νομοθεσία, να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή και αντίστροφα, οι πράκτορες του Ισραήλ δεν απολαμβάνουν προνόμια ασφαλείας σε καμία περιφερειακή χώρα όπως στην περίπτωση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το καλά πληροφορημένο στέλεχος, τα δύο στοχευόμενα κτίρια κατασκευάστηκαν με τρόπο ανθεκτικό για ειδικές χρήσεις και αποτελούσαν χώρο συγκέντρωσης και αναψυχής των Ισραηλινών της περιοχής και φυλάσσονται πλήρως από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν μέσα σε μια τεράστια περιοχή που το Ιράν λέει ότι χρησιμοποιείται από τη Μοσάντ, την εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.

Οι πύραυλοι έπληξαν το συγκρότημα νωρίς το πρωί της Κυριακής, προκαλώντας ζημιές σε ένα σύνολο κτιρίων υπό κατασκευή και σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες έναν αριθμό πρακτόρων.

Το κανάλι Al-Mayadeen με έδρα τη Βηρυτό ανέφερε ότι ορισμένοι πράκτορες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση. Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το ειδησεογραφικό κανάλι ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 10 κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας που πέτυχαν να στοχοποιήσουν ένα ισραηλινό αρχηγείο πληροφοριών και ασφάλειας στην περιοχή του Ερμπίλ. Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή του αρχηγείου της Μοσάντ στον δρόμο Μασίφ στα περίχωρα του Ερμπίλ.

Το IRGC ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι είχε στόχο ένα ισραηλινό «κέντρο συνωμοσίας» στην κουρδική πόλη. «Μετά τα πρόσφατα εγκλήματα του ψεύτικου Σιωνιστικού καθεστώτος και την προηγούμενη ανακοίνωση ότι τα εγκλήματα και τα κακά αυτού του διαβόητου καθεστώτος δεν θα μείνουν αναπάντητα, το στρατηγικό κέντρο συνωμοσίας και κακίας των Σιωνιστών έγινε στόχος ισχυρών και ακριβών πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», ανέφερε το IRGC σε ανακοίνωση.

Προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ για περαιτέρω κινήσεις κατά του Ιράν. «Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε το εγκληματικό Σιωνιστικό καθεστώς ότι η επανάληψη κάθε κακού θα αντιμετωπίσει σκληρές, αποφασιστικές και καταστροφικές απαντήσεις».

Η δήλωση προσθέτει: «Διαβεβαιώνουμε επίσης το μεγάλο έθνος του Ιράν ότι η ασφάλεια και η ειρήνη της ισλαμικής πατρίδας είναι η κόκκινη γραμμή των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την απειλήσει ή να της επιτεθεί».

Η πυραυλική επιχείρηση του IRGC ήρθε σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο στρατιωτικός οργανισμός υποσχέθηκε να δώσει απάντηση στο Ισραήλ σχετικά με την ισραηλινή στόχευση δύο συνταγματαρχών του IRGC κοντά στη Δαμασκό. Την περασμένη εβδομάδα τη Δευτέρα, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο προάστιο της Δαμασκού. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο ανώτερων αξιωματικών του IRGC που ταυτοποιήθηκαν ως συνταγματάρχης Εχσάν Καμπραλαεΐ-Πουρ και συνταγματάρχης Μορτέζα Σαγίντ-Νεζάντ.

Η επίθεση της Κυριακής, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι απάντηση σε αυτή την επίθεση. Η δήλωση του IRGC δεν ανέφερε την επίθεση στη Δαμασκό. Και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πυραυλική επιχείρηση ήταν μια απάντηση σε μια προηγουμένως μη αναφερθείσα ισραηλινή «αταξία» που διεξήχθη από ιρακινό έδαφος.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει κάποιες «κακές πράξεις» από το ιρακινό Κουρδιστάν και ότι το IRGC αποφάσισε να του δώσει μια απάντηση στην τοποθεσία όπου ενορχήστρωσε τις επιθέσεις.

«Ορισμένες από τις πρόσφατες σιωνιστικές θηριωδίες εναντίον του Ιράν πραγματοποιήθηκαν από ιρακινό έδαφος και για αυτόν τον λόγο, οι Φρουροί σκόπευαν να τιμωρήσουν το καθεστώς στο ίδιο έδαφος», είπε η πηγή στο Tasnim.

Η πηγή προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ ότι η Τεχεράνη θα λάβει παρόμοια ή ακόμη πιο ισχυρά αντίμετρα εάν συνεχίσει τις κακές του ενέργειες εναντίον του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ