Μέση Ανατολή

Σκιώδης εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης: Κατασκοπεία, δολιοφθορές και δολοφονίες με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα

Μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης αυξάνονται σταθερά. Για τους ηγέτες στο Ισραήλ - έναν από τους πιο στενούς εταίρους των ΗΠΑ και τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ιράν - αυτές οι εντάσεις επιβεβαίωσαν τις αμφιβολίες τους για τη συμφωνία και για το Ιράν, και ακολουθούν πλέον το δρόμο του πολέμου.

Το Ιράν εργάζεται στην πυρηνική τεχνολογία εδώ και δεκαετίες. Οι ΗΠΑ υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το μη στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως κάλυψη για την ανάπτυξη όπλων. Αυτή την υποψία υιοθετούν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σε έναν δυνητικά υπαρξιακό αγώνα με την Τεχεράνη από την ιρανική επανάσταση του 1979.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα πυρηνικό όπλο, ή η ικανότητα να το παράγει γρήγορα, θα πρόσφερε στην Τεχεράνη κάποια αναγκαία ασφάλεια έναντι των πραγματικών και αντιληπτών αντιπάλων της. Όμως το Ιράν έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ και το Ισραήλ φοβάται ότι ένα πυρηνικό όπλο θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να υποστηρίξει τον όρκο της.

Αν και πολλές από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να είναι για προπαγανδιστικούς σκοπούς, το Ιράν έχει δείξει τα μήκη που θα διανύσει και τον πόνο που θα υπομείνει προκειμένου να επιτεθεί σε στόχους των ΗΠΑ, της Δύσης και του Ισραήλ απευθείας ή μέσω πληρεξουσίων, δίνοντας κάποιο βάρος στις πυρηνικές απειλές του.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών διεξήγαγαν μια σκιώδη εκστρατεία μυστικής δράσης κατασκοπείας, δολιοφθοράς και δολοφονιών κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και των ανθρώπων που τις διαχειρίζονται.

Το Ισραήλ έχει επίσης δείξει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ασφάλειά του και το Τελ Αβίβ είναι πρόθυμο να ακολουθήσει άλλες, πιο δραματικές πορείες δράσης ως απάντηση στις απειλές από το Ιράν.

"Έχουμε καθήκον να είμαστε γενναίοι και υπεύθυνοι για τη μοίρα των παιδιών και των εγγονιών μας. Έχουμε χρησιμοποιήσει βία κατά των εχθρών μας στο παρελθόν και είμαστε πεπεισμένοι ότι σε ακραίες καταστάσεις, υπάρχει ανάγκη να ενεργήσουμε με στρατιωτικά μέσα", είπε ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Άλον Σούστερ σε πρόσφατη συνέντευξη.

Πράγματι, το Ισραήλ έχει από καιρό ακολουθήσει μια στρατηγική χωρίς περιορισμούς στην οποία η απειλή δικαιώνει τα μέσα. Η σκιώδης εκστρατεία της κατά των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων χρησιμοποιεί συμπληρωματικές διπλωματικές, στρατιωτικές και μυστικές τακτικές.

Ενώ ο στρατός του Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την εκστρατεία, η Μοσάντ, η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, έχει καταφέρει πολλά από τα πλήγματα εναντίον του ίδιου του Ιράν.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές που επικαλείται το Business Insider, η Μοσάντ διείσδυσε επιτυχώς στην ιρανική αλυσίδα εφοδιασμού και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να πουλήσει ελαττωματικά υλικά στην Τεχεράνη που προκάλεσαν πυρκαγιές στην πυρηνική εγκατάσταση εμπλουτισμού Natanz τον Ιούλιο του 2020.

Επιπλέον, οι ισραηλινοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών στρατολόγησαν Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες που διεξήγαγαν δολιοφθορές στο Natanz τον Απρίλιο του 2021 προτού διαβιβαστούν λαθραία από τη χώρα. Λέγεται ότι η Μοσάντ χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτεθεί στην Iran Centrifuge Technology Company, ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει φυγόκεντρους ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ουρανίου οπλικής ποιότητας.

Οι εγκαταστάσεις είναι πιο εύκολο να αντικατασταθούν από τις ειδικές γνώσεις, και η Μοσάντ έχει επίσης ακολουθήσει τη δύσκολη τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για την ικανότητα πυρηνικών όπλων σκοτώνοντας Ιρανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι επιθέσεις εναντίον Ιρανών επιστημόνων έχουν γίνει πιο θρασύδειλες. Η δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες με τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Ιράν είναι κάτι βγαλμένο από ταινία του Χόλιγουντ.

Η προσπάθεια του Ισραήλ για ανθρωποκυνηγητό πιθανότατα βασίζεται στην εμπειρία που χρονολογείται από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ισραηλινοί κυνήγησαν πολλούς πρώην Ναζί, συμπεριλαμβανομένου του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, Adolf Eichmann. Μετά τη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου από Παλαιστίνιους τρομοκράτες, η Μοσάντ διεξήγαγε παρόμοια εκστρατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά το Τελ Αβίβ κατανοεί ότι αυτή είναι μια τακτική που δεν μπορεί παρά να καθυστερήσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης και να μην αναιρέσει οριστικά το έργο που έχει κάνει για την επιδίωξη της πυρηνικής τεχνολογίας.

Εκτός από αυτές τις μυστικές ενέργειες, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις προετοιμάζουν και παρουσιάζουν στους Ισραηλινούς πολιτικούς στρατιωτικές επιλογές για την εξάλειψη στόχων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτός είναι ο τυπικός σχεδιασμός για οποιονδήποτε στρατό και ο IDF έχει λάβει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετους πόρους για να το κάνει.

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης τέτοιων χτυπημάτων, όπως το πώς θα αντιδρούσαν οι ιρανοί πληρεξούσιοι, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Αυτές οι ομάδες, που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, αντίστοιχα, θα ήταν πιο πιθανό να προσπαθήσουν να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες για να λάβουν πιο σθεναρή στάση εναντίον του Ιράν, ενώ απέχουν από το να συζητήσουν απευθείας τις ενέργειες που έχουν λάβει.

Καθώς το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει τη σκιώδη εκστρατεία του εναντίον της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ