Μέση Ανατολή

Σύμπραξη! Κοινή άσκηση των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία-Προάγγελος εξελίξεων με το Ιράν;

Δυνάμεις ασφαλείας από το Κατάρ, το Ομάν, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έφτασαν στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη για να συμμετάσχουν σε κοινή τακτική άσκηση των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Πρώτο έφτασε ένα σώμα από τη Βασιλική Αστυνομία του Ομάν, με διοικητή τον Συνταγματάρχη Salim Mubarak Al Abrawi.

Ακολούθησε η δύναμη του Κατάρ, η οποία μεταφέρθηκε  με μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing C-17 Globemaster, και διοικείται από τον Ταγματάρχη Γιούσεφ Αλ-Χαμάντ.

Το απόσπασμα του Κουβέιτ αφίχθη στη συνέχεια  το οποίο διοικείται από τον Ταξίαρχο Abdullah Al-Ateeqi και  ο οποίος εξήγησε ότι η άσκηση στοχεύει στην «ανύψωση του επιπέδου συντονισμού και συνεργασίας πεδίου» μεταξύ των κρατών του ΣΣΚ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Ταξίαρχος Abdullah Al-Ateqi, διοικητής της δύναμης ασφαλείας του Κουβέιτ, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της δύναμης να συμμετάσχει στην άσκηση και ότι όλοι προσβλέπουν στην επίτευξη κοινών φιλοδοξιών μεταξύ των κρατών μελών και στην αύξηση του επιπέδου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και  στην υλοποίηση των στόχων της άσκησης. 

Η ομάδα του Μπαχρέιν έφτασε με αυτοκινητοπομπή μέσω της οδού King Fahd Causeway, που συνδέει την ανατολική πόλη Alkhobar της Σαουδικής Αραβίας με το νησιωτικό έθνος, μαζί σχεδόν  με τις  δυνάμεις ασφαλείας των ΗΑΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Ταξίαρχος Dr. Sheikh Hamad bin Mohammed Al Khalifa, Υπαρχηγός Δημόσιας Ασφάλειας για Επιχειρήσεις και Υποθέσεις Εκπαίδευσης και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν για την άσκηση, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της δύναμης να συμμετάσχει στην άσκηση, και ότι όλοι προσβλέπουν στην επίτευξη των κοινών φιλοδοξιών των κρατών μελών για αύξηση του επιπέδου συντονισμού και επιτόπιας συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων για την υλοποίηση των στόχων της άσκησης και για τη συνέχιση της ανάπτυξης της ασφαλείας και της   αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαφόρων κρίσεων.

Η άσκηση "Arab Gulf Security 3"  θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα στο Νταμάμ στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας ,  όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αρχηγός Δημόσιας Ασφάλειας, Αντιστράτηγος της Σαουδικής Αραβίας Tariq Al Hassan, επιθεώρησε  τις δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στην άσκηση «Arab Gulf Security 3» 

Ο Αρχηγός Δημόσιας Ασφάλειας υποστήριξε ότι η συμμετοχή στην άσκηση έρχεται ως μέρος των οδηγιών του υπουργού Εσωτερικών, Στρατηγού Σάιχ Ρασίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Χαλίφα, αναφερόμενος  στην συνεχή υποστήριξή του για την ενίσχυση του κοινού έργου ασφάλειας στον Κόλπο για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Τόνισε τη σημασία της άσκησης για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας.

Ενημερώθηκε για τα καθήκοντα και την αποστολή των ομάδων που συμμετέχουν και την ετοιμότητα τους  για την άσκηση, ενώ υποσχέθηκε να να παράσχει υποστήριξη στην άσκηση ευχόμενος  τα καλύτερα σε όλες τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε νωρίτερα από το πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA), το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη ανέφερε ότι «η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στον τομέα της ασφάλειας και στην αύξηση του επιπέδου συντονισμού και βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών ασφαλείας να αντιμετωπίσουν κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να αντιμετωπίσουν όλες τις απειλές και τους κινδύνους για την περιοχή του Αραβικού Κόλπου».

Και στο βάθος το Ιράν;

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που πραγματοποιείται η άσκηση "Arab Gulf Security 3", στη Μ. Ανατολή κυριαρχεί ως θέμα η συμμόρφωση ή όχι του Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. 

Αναλόγως της πορείας των συζητήσεων που διεξάγονται στη Βιέννη από  Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ιράν , Ρωσία και  εμμέσως με  τις ΗΠΑ , θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω  εξελίξεις.

Παράλληλα το Ισραήλ έχει ανάψει την "πολεμική μηχανή του" και δηλώνει έτοιμο να πλήξει στρατιωτικά το Ιράν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αφού θεωρεί ως βέβαιη την δημιουργία πυρηνικής βόμβας σε τέτοια περίπτωση από την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύμφωνα με πληροφορίες το Ιράν διαθέτει ουράνιο σε ποσότητα 25-30 κιλών επεξεργασμένο σε ποσοστό 60-65%, ευρισκόμενο ένα βήμα πριν τον εμπλουτισμό της τάξης του 90% που σημαίνει τη δυνατότητα παρασκευής πυρηνικής βόμβας.

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι σε περίπτωση πολέμου στη Μ.Ανατολή μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν, η Τεχεράνη θα στοχοποιήσει τις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στις Αραβικές χώρες της Μ. Ανατολής, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες εσωτερικές ταραχές στις χώρες του Κόλπου.

Παράλληλα η Τεχεράνη μπορεί να εξαπολύσει ένα κύμα  τρομοκρατικών αλλά και  ασύμμετρων επιθέσεων με drones στοχοποιώντας  πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έργα κοινής ωφελείας στις χώρες του Κόλπου αποσκοπώντας στην δημιουργία μεγάλων προβλημάτων σε αυτές , οι οποίες σημειωτέον πρόσκεινται φίλα προς τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ με τις πρόσφατες  "Συμφωνίες του Αβραάμ".

Μετά από τα παραπάνω  συνειρμικά θα λέγαμε ότι  ο κύριος λόγος της διεξαγωγής της άσκησης  "Arab Gulf Security 3", είναι οι τρόποι αντιμετώπισης από τις αρχές ασφαλείας των χωρών του Κόλπου των απειλών που προαναφέραμε οι οποίες θα προέλθουν από το Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ