Μέση Ανατολή

"Γαλανόλευκα φτερά"! Η Ελλάδα στην πιο προηγμένη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ-Τα πολλαπλά οφέλη της "Blue Flag"

Η διεθνής άσκηση "Blue Flag" (Γαλάζια Σημαία), που  θα πραγματοποιηθεί από την αεροπορική βάση Uvda με τη συμμετοχή επτά αεροπορικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη άσκηση  θα είναι η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ  που έγινε ποτέ.

Στόχος της άσκησης είναι η ενίσχυση της στρατηγικής διεθνούς συνεργασίας μέσω κοινής μάθησης σχετικά με την ενσωμάτωση αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, με έμφαση στη διεύρυνση και την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δυνάμεων που συμμετέχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άσκηση παρέχει την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν κοινές τακτικές πτήσεις ενάντια σε μια ποικιλία απειλών χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα εξασκηθούν σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους αντιμετωπίζοντας προηγμένες απειλές πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) και διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στο έδαφος του εχθρού.

Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η πρώτη ανάπτυξη βρετανικής μοίρας μαχητικών στο Ισραήλ από την ίδρυση της χώρας, καθώς και η πρώτη ανάπτυξη ινδικής μοίρας μαχητικών "Mirage" στο Ισραήλ, και η πρώτη ανάπτυξη γαλλικής μοίρας μαχητικών "Rafale" στο Ισραήλ.

Την πρώτη ημέρα της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί μια τιμητική διέλευση αεροσκαφών στον ισραηλινό ουρανό.

Ο Υποπτέραρχος Amikam Norkin, Διοικητής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, θα ηγηθεί της διέλευσης  "Baz" (F-15)  μαζί με ένα Ισραηλινό "Adir" (F-35I). Ο αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz,, διοικητής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πετάξει δίπλα τους με το  Eurofighter "Eagle Star", το οποίο είναι ειδικά βαμμένο με σημαίες Ισραήλ και Γερμανίας.

Ο  Διοικητής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε:

«Ζούμε σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή και οι απειλές για το κράτος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν αυξάνονται μόνο. Η διεθνής άσκηση σε αυτήν την τρέχουσα πραγματικότητα, ενώ συνεχίζουμε τις εμφανείς και κρυφές επιχειρησιακές μας δραστηριότητες σε όλα τα μέτωπα, είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας και έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τον IDF και το κράτος του Ισραήλ.

Αυτή η άσκηση είναι πρωτοποριακή από την άποψη της τεχνολογίας, την ποιότητα της κατάρτισης και τον αριθμό των συμμετεχόντων εθνών. Απεικονίζει τη συνεργασία και τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων του έθνους και λειτουργεί ως σκαλοπάτι προς την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. "

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Η συμμετοχή της χώρας στην εν λόγω άσκηση δίπλα στις πολεμικές αεροπορίες του Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Ιταλίας,  Γερμανίας και Ινδίας, είναι εξόχως τιμητική, αφού αναγνωρίζεται  η υψηλότατη επαγγελματική κατάρτιση των ομολογουμένως εξαιρετικών πιλότων μας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καταγράφουν συνεχώς πρωτιές εντός του ΝΑΤΟ σε διαγωνισμούς της Συμμαχίας για τους καλύτερους πιλότους μαχητές της.

Πέραν όμως της εξόχου τιμητικής διάκρισης , "τα ελληνικά φτερά" θα ωφεληθούν πάρα πολύ από τη συμμετοχή τους στην ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτητική βάσει σεναρίων άσκηση "Blue Flag", όπου τα F-16 μας θα βρεθούν να ασκούνται μαζί με τα Rafale 4+ και τα F-35, όπου τα μέν πρώτα σε λίγους μήνες θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ τα δεύτερα λίγο αργότερα.

 Το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα θα εξασκηθούν σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους αντιμετωπίζοντας προηγμένες απειλές πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) και διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στο έδαφος του εχθρού, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ωφελήσει τα μέγιστα τους συμμετέχοντες πιλότους μας, αφού θα ασκηθούν στην καταστολή προηγμένης εχθρικής αεράμυνας, φωτογραφίζοντας ρωσικού τύπου αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία διαθέτει το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος, εσχάτως και η Τουρκία.

Σε πρόσφατο άρθρο μας , είχαμε αναφέρει ότι η  επικείμενη απόκτηση των  Ισραηλινών βλημάτων Rampage από την Πολεμική αεροπορία μας θα έχει ως αποτέλεσμα  την αποδιοργάνωση της  τουρκικής αεράμυνας βασιζόμενης στους S-400, αφού το συγκεκριμένο υπερηχητικό βλήμα μπορεί να τους πλήξει από απόσταση 150 χιλιομέτρων τουλάχιστον, όταν βληθεί από τα F-16 μας.

Τώρα στην εν λόγω άσκηση οι αεροπόροι μας ασκούμενοι μαζί με τους πιλότους της φίλου και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, θα ασκηθούν στον τρόπο διάτρησης και καταστολής της εχθρικής αεράμυνας ρωσικών συστημάτων, κάτι το οποίο θα είναι αν χρειαστεί εξαιρετικά ωφέλιμο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο

Έχει γίνει αντιληπτό πλέον  στους Τούρκους, ότι το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος σκεπάζονται και θα συνεχίζουν να σκεπάζονται από τα "γαλανόλευκα φτερά". 

Όσο για τη "γαλάζια πατρίδα" τη βλέπουμε  να συναντά τον πάτο της θάλασσας σύντομα.... 

https://www.youtube.com/watch?v=bL9fHBCSSx8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...