Μέση Ανατολή

"Σφαγή" Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Οι Ισραηλινοί "προβάρουν" προληπτικό ισχυρό πλήγμα εντός του Λιβάνου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά τον τελευταίο χρόνο για έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ οι Ισραηλινοί μιλούν για προληπτικό επιθετικό πλήγμα εντός του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε σε μεγάλο βαθμό ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες ενώ διατηρούσε χαμηλό προφίλ σε άλλες κινήσεις.

Οι τρέχουσες ασκήσεις των Ισραηλινών προορίζονται να δοκιμάσουν την πλήρη ετοιμότητα σειρά μονάδων και όπλων, ενώ προσομοιώνουν πιθανά σενάρια μάχης.Ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ξεσπάσει για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών, θα προκαλούσε μια ισχυρή ισραηλινή απάντηση η οποία θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Η ετήσια εκτίμηση πληροφοριών του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι η οργάνωση του Λιβάνου είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο και να χτυπήσει φέτος.

Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια. Καθώς το Ισραήλ υιοθετεί όλο και περισσότερο την προληπτική επίθεση ως επίσημο δόγμα, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση για να εξουδετερώσουν βασικές υποδομές πυραύλων  της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινοί Αξιωματούχοι ανησυχούν για το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας της λιβανέζικης οργάνωσης και πλησιάζουν πολύ κοντά στο να διατάξουν προληπτικό χτύπημα για την καταστροφή του όλου σχεδίου.

Σε στρατηγικό επίπεδο, το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να συντρίψει ή να αποδυναμώσει σημαντικά τη Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί την πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Ο πρώην Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Yaakov Amidror προωθεί ήδη ένα σχέδιο για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στο Λίβανο, με στόχο την καταστροφή της οργάνωσης και την εξάλειψη των βάσεων της.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ένας επιθετικός ελιγμός από τις χερσαίες δυνάμεις της χώρας είναι το κλειδί για την ήττα της Χεζμπολάχ.

Ανώτεροι αξιωματικοί δήλωσαν ότι ο IDF είναι έτοιμος για μερικές ημέρες εντατικών μαχών. Ωστόσο, το εύρος και η ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για εβδομάδες μάχης στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός αναμένει να αντιμετωπίσει ακραία σενάρια μάχης που δεν είχαν δει στους προηγούμενους πολέμους.

Για παράδειγμα μια τεράστια άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τον Φεβρουάριο προσομοίωσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ενώ αεροσκάφη εκπαιδεύτηκαν σε εντατικά πλήγματα και προσομοίωσαν επιθέσεις σε 3.000 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέσα σε μια μέρα.

Παράλληλα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν την άσκηση Lightning Storm για να εκπαιδευτούν σε περιβάλλον πολέμου με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε μια μεγάλη άσκηση τον Ιανουάριο για να προσομοιώσει μια τρομοκρατική διείσδυση από την θάλασσα και στην ξηρά.Το σενάριο βασίστηκε σε πληροφορίες για υπαρκτά σχέδια της Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή Ταξιαρχία Καταδρομών εκπαιδεύεται τον τελευταίο χρόνο για δύο στρατηγικές αποστολές, χτύπημα κατά στόχων της Χεζμπολάχ βαθιά στο Λίβανο και γρήγορη αντίδραση σε επιδρομές στο Ισραήλ.

Παράλληλα, η ισραηλινή επίλεκτη δύναμη Ghost Unit, ανέπτυξε νέες μεθόδους για την γρήγορη ανίχνευση και εξάλειψη των  πυραύλων της Χεζμπολάχ και των εκτοξευτήρων.

Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μάχη πολέμου στον Λίβανο.Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ναυτικών δυνατοτήτων, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έχει εξοπλίσει τα πολεμικά του σκάφη με πυραύλους ακριβείας και πυροβόλο υψηλής ισχύος.

Επιπλέον, ο IDF ενισχύει τα αμυντικά του μέτρα για να αντιμετωπίσει πιθανές επιδρομές της Χεζμπολάχ.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός είπε ότι ο στρατός ετοιμάζει «εκπλήξεις» για τις εχθρικές δυνάμεις που σχεδιάζουν να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Άμυνας  προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να βομβαρδίσει ισχυρούς στρατιωτικούς στόχους σε περιοχές αμάχων  στον επόμενο πόλεμο.
Ωστόσο, και το Ισραήλ αναμένει επίσης να πληγεί σκληρά σε μια μελλοντική σύγκρουση.

Ένας ειδικός της Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι η οργάνωση θα εκτοξεύσει ρουκέτες έως το το Τελ Αβίβ ως απάντηση στις επιθέσεις στις υποδομές της στον Λίβανο.

Άλλοι αναλυτές έγραψαν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ ανέπτυξαν νέα πολεμικά δόγματα, τα οποία θα κάνουν τον επόμενο πόλεμο πιο καταστροφικό από ποτέ.

Αν σε αυτά τα σενάρια συνυπολογίσουμε την τακτική και τα σχέδια της Τουρκίας μαζί με την Χαμάς στην Γάζα, τότε άνετα μπορούμε να φανταστούμε τι θα λάβει χώρα στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ