Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οικοδομείται μία νέα Μ.Ανατολή & Α. Μεσόγειος: Οι Ισραηλινοί παραχωρούν μερίδιο από το Tamar στα ΗΑΕ

Η πώληση του μεριδίου ισραηλινής εταιρείας από πεδίο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο δόθηκε στα ΗΑΕ, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα που βλέπει μετά την Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ να βάζουν “πόδι” στην περιοχή.

Πρόκειται για την ισραηλινή εταιρεία Delek Company, η οποία πούλησε το μερίδιό της στον τομέα του φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο στα ΗΑΕ. Η εταιρεία των Εμιράτων που αγόρασε τα δικαιώματα είναι η Mubadala Petroleum Company(ΗΑΕ) έναντι 1,2 δισ. Δολαρίων.

Σε γραπτή ανακοίνωση η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε ότι το μερίδιο της στο πεδίο φυσικού αερίου Tamar, που αφορά το 22 % πουλήθηκε σε εταιρεία των ΗΑΕ, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός των επόμενων δύο μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση περιελάμβανε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Delek, Yossi Abu ο οποίος τόνισε ότι «η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα αντιπροσωπεύει μια διπλή νίκη για εμάς, αφού μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση των περιφερειακών μας δραστηριοτήτων.

Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση, ειδικά με μια εταιρεία από τα ΗΑΕ μαζί με τις δραστηριότητές μας για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, Ενώ έτσι ακριβώς οικοδομείται η νέα Μέση Ανατολή με δουλειά επί τόπου».

Η ισραηλινή Delek κατέχει επίσης το 45,3 % του μεριδίου του κοιτάσματος Leviathan, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 26 Απριλίου 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Delek και της ισραηλινής κυβερνήσεως, για την παραχώρηση του κοιτάσματος Tamar στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνίες για την «εξομάλυνση των σχέσεων» υπογράφηκαν επίσης μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζουμε επίσης σε προηγούμενο άρθρο μας επίσης ότι “Γαλλία και ΗΑΕ εδραιώνονται πλέον για τα καλά στην Α. Μεσόγειο με την παρουσία των ενεργειακών κολοσσών τους, αντιστρέφοντας παράλληλα όλα τα τουρκικά σχέδια για μονομερή εκμετάλλευση της τεράστιας σε έκταση και αξία περιοχής.     

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, έχει υπογράψει προ μηνών, εννέα συνολικά  νέες συμφωνίες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της Μεσογείου, καθώς και στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό, οι συμφωνίες έρχονται ως μέρος της πρωτοβουλίας για την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών στην Αίγυπτο, με την ελπίδα να δημιουργηθούν ισχυρές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον παγκόσμιο κλάδο πετρελαίου, όπως η Shell, η BP και η Total".

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί από ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, πιθανότατα δρουν ήδη παρασκηνιακά, ωθώντας την Ελλάδα να πράξει το επόμενο βήμα για μια συμφωνία με την Κύπρο, για να ενωθεί η Ελλαδική με την Κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κοιτάσματα και οι παγκόσμιες ανάγκες είναι τεράστιες, ενώ στο κόλπο έχουν εισέλθει και οι Κινέζοι, οι οποίοι ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της δύσης στην περιοχή.

Το κύριο έργο που συνδέει τις αιγυπτιακές συμφωνίες για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα και την Κύπρο φυσικά, είναι ο αγωγός East Med στον οποίο συμμετέχει και το Ισραήλ και άλλες χώρες αλλάζοντας τον χάρτη της περιοχής. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο και ικανό στρατό και κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τα αποκαλούν «μικρή Σπάρτη». 

Τα Εμιράτα επιδιώκουν να ανασχέσουν την τουρκική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως την επέκταση του πολιτικού - θρησκευτικού Ισλάμ, το οποίο προωθεί και εκπροσωπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η περιφερειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και ΗΑΕ αναμένεται να προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ