Μέση Ανατολή

Η Τουρκία μέσω πώλησης όπλων στο Ιράκ επιχειρεί να εξαλείψει την απειλή δημιουργίας κουρδικού κράτους

Μια πιθανή συμφωνία όπλων μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ πιθανότατα θα ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, ανέφερε την Πέμπτη η αγγλόφωνη σαουδαραβική εφημερίδα "Arab News".

Στις 30 Αυγούστου, ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Τζούμα Ινάντ δήλωσε ότι η Βαγδάτη ενδιαφέρεται να αγοράσει τουρκικά UAV Bayraktar TB2, επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σύμφωνα με το "Arab News", αυτή η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Erol Bural, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Άμυνα κατά της Τρομοκρατίας και της Ριζοσπαστικοποίησης (TERAM), με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι τα τουρκικά UAV ειδικότερα θα ήταν χρήσιμα για το Ιράκ, δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να παρακολουθούν ταυτόχρονα και να προσβάλλουν στόχους.

"Για  το Ιράκ  το οποίο θέλει να ελέγξει τόσο τα σύνορά του όσο και τις περιοχές συγκρούσεων καθώς και τις πιθανές περιοχές σύγκρουσης, η  χρήση των  εν λόγω UAV θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη", δήλωσε ο Μπουράλ.

Πρόσθεσε ότι  εφόσον το Ιράκ θα διαθέτει τέτοια συστήματα «για να διασφαλίσει τη δική του εσωτερική και συνοριακή ασφάλεια θα συμβάλει επίσης στην ίδια την ασφάλεια της Τουρκίας».

"Σε ποιο βαθμό η αγορά αυτού του νέου αμυντικού εξοπλισμού και  ειδικότερα οπλισμένων UAV, θα χρησιμοποιηθεί κατά των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή, θα καθορίσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο Tuna Aygun, ειδικός για θέματα Ιράκ στο think tank  "ORSAM "με έδρα την Άγκυρα, στο Arab News.

Μια συμφωνία όπλων Τουρκίας-Ιράκ πιθανότατα θα έρθει με υποστήριξη εφοδιαστικής αλυσίδας και εκπαίδευσης, κάτι που είπε ο Aygun θα φέρει πιο κοντά τους δύο γείτονες.

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Τζούμα Ινάντ ανακοίνωσε το αίτημα της Βαγδάτης προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 30 Αυγούστου και πρόσθεσε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία για την αγορά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη, επειδή η πώληση των ελικοπτέρων απαιτεί άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ, καθώς χρησιμοποιούν κινητήρες που κατασκευάζονται από κοινή εταιρεία αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών.

Το πακέτο όπλων αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική ετοιμότητα του Ιράκ στον αγώνα κατά του Ντάες. Είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών που αναπτύσσονται από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά Αλ-Καντίμι πέρυσι.

«Εάν το Ιράκ είναι ασταθές, ολόκληρη η περιοχή δεν θα επιτύχει σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Βαγδάτη για την επίτευξη σταθερότητας », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Βαγδάτης για Συνεργασία και Συνεργασία στις 28 Αυγούστου.

Η Τουρκία άρχισε πρόσφατα να εξάγει οπλικά συστήματα σε  χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, των Φιλιππίνων και του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Αυγούστου, ο Ινάντ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ismail Demir, επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υπέγραψε επίσης συμφωνία με τον Ιρακινό ομόλογό του Mohamed Saheb Al-Daraji στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για την πώληση αμυντικών ειδών και την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων.

«Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από την Τουρκία δοκιμάστηκαν τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες περιοχές συγκρούσεων. Είτε πρόκειται για το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρουν είτε για την ορατότητα και τα ποσοστά στόχευσής τους, τα drones απέδωσαν πολύ καλά. Παρήγαγαν πολύ αποτελεσματικά αποτελέσματα ειδικά εναντίον ένοπλων ομάδων και τρομοκρατικών οργανώσεων χρησιμοποιώντας μη συμβατικές μεθόδους », δήλωσε στην Arab News ο Έρολ Μπουράλ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Άμυνα κατά της Τρομοκρατίας και της Ριζοσπαστικοποίησης, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Μπουράλ, ο τουρκικός αμυντικός εξοπλισμός έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά του να παρακολουθεί πεδία από αέρος ενώ πυροβολεί ταυτόχρονα.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η κοινή αποδοκιμασία του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το βόρειο Ιράκ το 2017 βοήθησε την Άγκυρα και τη Βαγδάτη να αναπτύξουν στενούς δεσμούς. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα

Η παρουσία του Ντάες και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο ιρακινό έδαφος αποτέλεσαν σημείο αναφοράς  του  πρέσβη της Τουρκίας στο Ιράκ Αλί Ρίζα Γκιουνέι, ό οποίος δήλωσε στο φόρουμ της Βαγδάτης τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράκ ενάντια στις δύο ομάδες.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα;

Η Άγκυρα επιδιώκει να βάλει στο παιγνίδι κατά των Κούρδων και το Ιράκ. Την ώρα που βλέπει ο Ερντογάν την αμερικανική άμπωτι στο Αφγανιστάν , αντιλαμβάνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά η στρατιωτική αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή.

Αντιλαμβάνεται ότι είναι ευκαιρία για την Τουρκία να προσπαθήσει "να κλείσει" μια και καλή του ζήτημα δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Έτσι αποφασίζει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής του εντάσσοντας το Ιράκ σε αυτήν με την πώληση όπλων με απώτερο σκοπό την διάλυση του ΡΚΚ και την συρρίκνωση των αξιώσεων του ημιαυτόνομου κουρδικού μορφώματος στο Β. Ιράκ

Παράλληλα  η Τουρκία θέλει να επιτύχει τη μείωση της επιρροής του Ιράν που έχει ως προπύργιο τον Σιιτικό νότο του Ιράκ στην εν λόγω χώρα, αλλά και την εξάλειψη  του κινδύνου ο κινεζικός "δρόμος του μεταξιού" να μην χρησιμοποιήσει το έδαφός  της για έξοδο στην Ευρώπη, μέσω Ιράν-νοτίου Ιράκ-Συρίας-Μεσογείου

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ