Μέση Ανατολή

Βαθαίνει η ρήξη Γαλλίας- Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο: «Σφήνα» Μακρόν μέσω συμμαχιών με Ελλάδα και Κούρδους Συρίας-Ιράκ

Η κρίση στο Αφγανιστάν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου που διοργανώθηκε στη Βαγδάτη, με την παρουσία ηγετών χωρών της περιοχής αλλά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι εξέφρασαν ανεπιφύλακτα τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ, το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των γειτόνων του.

Μέσω αυτής της περιφερειακής συνόδου, το Ιράκ επιθυμούσε να πέσουν οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Καζίμι. Και μόνο οι παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών είναι μια «επιτυχία», σχολίασε.

Η εν λόγω διάσκεψη έλαβε χώρα στον απόηχο της απόσυρσης των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή και της λήξης της Κρίσης του Κατάρ. Στη διάσκεψη μετείχαν Αίγυπτος, ΗΑΕ, Ιράκ, Ιορδανία, Κατάρ, Κουβέιτ, Τουρκία και Γαλλία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πενταπόσταγμα, με δεκάδες άρθρα τους τελευταίους μήνες, έχει περιγράψει αναλυτικά την «συγκρουσιακή» πορεία των σχέσεων ανάμεσα σε Παρίσι και Άγκυρα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο Ερντογάν έχει επιχειρήσει να διεισδύσει ακόμα και σε χώρες της Β. Αφρικής, κράτη δηλαδή που ανήκαν πάντα στην γαλλική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Σπύρο Πλακούδα, η Γαλλία, όπως και στην Κρίση του Λιβάνου, διεκδικεί μία παρουσία στην Μέση Ανατολή. Εξ ου οι συναντήσεις του Μακρόν με τους Ιρακινούς Κούρδους και Σιίτες στα πλαίσια της Συνόδου. Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με Ιρακινούς και Σύρους Κούρδους ηγέτες τρεις φορές μόνο φέτος. Ο Μακρόν προσπαθεί σκληρά να αποτελέσει το προπύργιο κατά της τουρκικής επέκτασης στην Μέση Ανατολή, αλλά η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει πολλά χωρίς την αμερικανική ''ευλογία''. 

Η Γαλλία, όπως και οι έτεροι φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ (π.χ. Σ. Αραβία και ΗΑΕ), ανησυχούν για την απόσυρση των ΗΠΑ (βλ. Αφγανιστάν και, ίσως, Ιράκ) και προσπαθούν να "πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά". Άρα, η Νο.1 προτεραιότητα αποτελεί το κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων. Θα προσπαθήσουν, δηλαδή, να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να αποκλιμακώσουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό και ακόλουθο του ερευνητικού κέντρου Washington Institute, Soner Cagaptay, η γαλλική πολιτική στοχεύει στον περιορισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέσω συμμαχιών με την Ελλάδα, τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και τα ΗΑΕ. Επομένως, η παρουσία του Γάλλου Προέδρου και οι στόχοι που έχει θέσει στην Σύνοδο της Βαγδάτης μπορεί να ειδωθεί ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα.

Το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μεσογειακό όραμα της Γαλλίας, τα συμφέροντά της στην περιοχή και τη φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να αποκαταστήσει τη δύναμη και την ηγεσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο. 

Αυτές οι κινήσεις ενοχλούν την Τουρκία, με τα ελεγχόμενα από την τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ να σχολιάζουν αρνητικά την «σφήνα» Μακρόν. Η Μέση Ανατολή, και κατ' επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει συμφέροντα. Και αυτό εξηγεί τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Εμμάνουελ Μακρόν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Παρίσι πάντως δείχνει αποφασισμένο να έχει σχεδόν μόνιμη παρουσία στην περιοχή.

Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στην Ανατ. Μεσόγειο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ